enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:43 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:38 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:29 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:08 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:06 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
00:02 Gazze’de 11 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in saldırılarında hergün çocuklar öldürülüyor…
21:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde…
17:14 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:34 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:55 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:54 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:50 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:22 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç Başbakanı Andersson: Türkiye ile NATO üyeliği konusunda görüşmelere devam edeceğiz

İsveç Başbakanı Andersson: Türkiye ile NATO üyeliği konusunda görüşmelere devam edeceğiz
8 Haziran 2022
627
A+
A-

STOKHOLM, ANKARA – UHA HABER / İsveç Başbakanı Mangdalena Andersson, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye ile müzakerelere devam edeceğini söyledi. 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye’nin endişelerine ilişkin “tatmin edici, kesin, net cevaplar bulmadan ve bağlayıcı belgeler görmeden” iki ülkenin NATO üyeliğiyle ilgili tavrını değiştirmeyeceği uyarısında bulunmuştu. 

İsveç basınına konuşan Andersson, Ankara’daki görüşmelerde Türkiye tarafından ortaya konan konulara ilişkin yanıtın en kısa zamanda verileceğini belirterek, yanlış anlaşılmaları ve ortadaki sorunları gidereceklerini bildirdi.

Andersson, “Türkiye ile çeşitli düzeylerde görüşmelere devam edeceğiz. Bunun devam eden diyalog olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Ankara’ya gidip-gitmeyeceğine yönelik soruya ise Andersson, “Süreçte ne doğruysa onu yapacağız” cevabını verdi.

İsveçli Bakan Peter Hultqvist: “Türkiye'yle diyalog için heyet  göndereceğiz” - Haberlobi - Bugün dünyayı okuyun

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist

Savunma Bakanı: Sorunu diplomasiyle çözeceğiz

Bu arada İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ise Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini engellemesi konusunda ülkesinin ve NATO üyelerinin sorunu diplomatik yoldan çözmeye çalıştığını söyledi.

Alman haber kanalı Deutsche Welle’ye (DW) konuşan, Hultqvist, ülkesinin NATO üyelik sürecinin tarafsız ve barışçı statüden vazgeçme anlamına gelmediğini belirterek, “Barışı ve barışçıl çözümleri üretmeye çalıştığımız değerlerimiz Avrupa’daki diğer ülkelerle aynı değerler” dedi.

TRT_Francais_680*100 banner

Hultqvist, Ukrayna’daki savaşın İsveçlilerin NATO’ya katılma konusundaki düşüncelerini ve Avrupa’daki durumu “temelden” değiştirdiğini vurgulayarak, “Ancak saf değiliz, etrafımızdaki gelişmeleri görüyoruz ve bu durumdan bir sonuç çıkarmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinin nükleer silah depolama ihtimalinin gündemde olmadığını vurgulayan Hultqvist, NATO’ya katılmaları halinde Rusya’ya karşı caydırıcılık maksadıyla tatbikatlara katılacaklarını dile getirdi.

Hultqvist, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini engellemesiyle ilgili olarak ülkesinin ve NATO üyelerinin sorunu diplomatik yoldan çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısı konuşması

Erdoğan: Finlandiya ve İsveç için bizi arayan arayana

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusuna geniş yer ayırdı.

Erdoğan, Türkiye’nin muvafakati olmadan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği mümkün olmadığı için yoğun bir diplomasi trafiği yaşandığına işaret ederek, “Arayan arayana. Niçin bu ülkelerin üyeliğine karşı olduğumuzu örnekleri ve gerekçeleriyle anlattık. Şu ana kadar da önümüze bizim ihtirazi kayıtlarımızı izale edecek somut herhangi bir belge konabilmiş değildir. AB üyeliği sürecimiz başta olmak üzere pek çok acı tecrübeyle belgeye bağlanmamış sözlere inanmamız asla mümkün değildir.” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya ile bu ülkelerin üyeliği konusunda ısrarcı olanlardan terör örgütleriyle bağlantılı tüm kurumların kapılarına kilit vurmalarını istediğini dile getiren Erdoğan, geçmiş bir yana bu günlerde dahi Avrupa’da ve bu ülkelerde, terör örgütü yandaşlarının şımarıklıklarına, Türkiye aleyhtarı faaliyetlerine nasıl göz yumulduğu ve destek verildiğinin ortada olduğunu kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK ve uzantısı kuruluşların temsilcilerini en üst düzeyde ağırlayanların, Türkiye’nin terörle mücadele hassasiyetlerine saygı duyduklarına dair sözlerinin inandırıcı olmadığını söylemişti.

“Görüşmeyi yaptıkları gün, İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim ile söyleşi yapıyorlar”

İsveç ve Finlandiya’nın heyet gönderdiğini aktaran Erdoğan, “Çok enteresandır. Görüşmeyi yaptıkları gün, akşam İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim ile söyleşi yapıyorlar. Bu nasıl bir duruştur, bu nasıl bir samimiyettir? Harf oyunlarıyla PKK’yı PYD, YPG yaparak veya başka isimlerle gizleyerek meşrulaştırmaya çalışanlar bizi değil kendilerine kandırıyorlar.” diye konuşmuştu.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki yaklaşımının fırsatçılık değil terörle mücadele konusunda ilkeli bir duruş olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ümit ediyoruz ki hem bu iki ülke hem de onların üyeliği için canhıraş uğraş gösterenler Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerini anlar ve gereğini yapar. Böyle bir durumda bugüne kadar NATO içindeki yükümlülüklerini bihakkın yerine getiren bir ülke olarak biz de üzerimize düşeni yaparız.” diye kaydetmişti.

[UHA Haber Ajansı, 08 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.