enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
00:06 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Milli motosikletçi Razgatlıoğlu, 27 Şubat’ta Tayland’da MotoGP’de yarışacak ilk Türk sporcu
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:05 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:04 Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek dokuyoruz
00:02 Mavi Vatan’a yeni güç: SANCAR SİDA
00:37 Bakan Kurum’dan “Sındırgı” paylaşımı: Söz verdik, sözümüzü tutacağız
00:15 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Terörsüz Türkiye raporuyla ilgili olarak,”Türkiye için hayati bir eşiği aştık”
00:12 Kocaeli’n Kartepe ilçesinde Erik Ağaçları “Yalancı Bahar”a Aldandı” Erikler yanarsa bizde yanarız”
00:11 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:10 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?
20 Haziran 2023
22
A+
A-

Akdeniz’den gelen istilacı karınca türlerinin Avrupa’da kışlar ılımanlaştıkça ve uzun donlar nadirleştikçe daha kuzeyde nasıl hayatta kalabildiklerini araştırıyoruz.

UHA / Europe İnternational News Agency

Sıcaklıklar arttıkça istilacı karıncalar da gelişiyor. Fransa’nın Lyon şehri de dahil olmak üzere Batı Avrupa’da yeni karınca kolonileri ortaya çıktı.

Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nde Ekoloji Profesörü olan Bernard Kaufmann, “Genel olarak, dünya her geçen yıl daha da ısınıyor ve bu da 20 yıl önce hayal bile edilemeyecek türlerin ortaya çıkmasına olanak sağlıyor.” şeklinde konuşuyor.

Lyon’da eski bir sanayi sitesinde yer alan bir kültür ve sanat merkezi, karınca avı için pek de uygun bir yer gibi görünmüyor. Ancak karıncalar orada. Ve yerel yetkililer Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nden ekoloji öğrencisi Néo Boinon ve Ekoloji Profesörü Bernard Kaufmann’dan onları bulmalarını istedi.

İstilacı karıncalar ithal bitkilerle geliyor

Merkezin çevresindeki alanda, ithal ağaçların etrafında Tapinoma Magnum adlı bir karınca türü keşfedildi.

Boinon, egzotik bitkilerin istilacı karıncaların yeni şehirlere ulaşmasında başlıca yollardan biri olduğunu söylüyor:

“Burada, Tapinoma Magnum’un yayılmasının başlıca nedenlerinden birine bakıyoruz. Bu, üzerinde yeterince kraliçe karıncanın bulunduğu ağaçları ihraç etmemizden kaynaklanıyor. Bunlar bir kere başka bir yere geldiklerinde, kraliçe karıncalar iyi ve yerleşmiş durumda oluyor ve işçi karıncalarını her yere dağıtıyorlar.”

Merkezin içinde de karınca avı devam ediyor. Burada, bu kış bir karınca istilasına tanık olan manga sanatçısı Loïs Davy Aimar ile tanışıyoruz.

Aimar, “Karıncalar önce lavabonun altına gelmeye başladılar ve atölyemize kadar ilerlediler.” şeklinde konuşuyor.

Lois’in telefonuna kaydettiği bir videodaki karıncalar muhtemelen yemek ve ısı kaynakları arıyordu.

Bu görüntüleri gösteren Aimar, “Bunun gibi binlercesi vardı, yürüyorlardı. Ve bazen yerde çalışırken benim üzerimde de karıncalar oluyordu.” diyor.

‘Avrupa istilacı karınca türlerine karşı hazırlıklı olmalı’

Akdeniz havzasına özgü bir karınca türü olan Tapinoma Magnum, artık Fransa, Belçika, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde kentsel alanlarda da kolonileşti.

Bu karıncalar insanları acı verici bir biçimde sokmaz ancak yine de yerli halka sıkıntı veriyor ve yerel karınca popülasyonlarını tehdit ediyorlar.

Zenith parkı Lyon’da Tapinoma Magnum tarafından ele geçirilen beş alandan biri.

Bilim insanı Bernard Kaufmann, gezegenimiz ısındıkça Avrupa’nın Güney Amerika elektrik karıncası gibi, daha fazla istilacı türe hazırlanması gerektiğini söylüyor:

“Halihazırda küreselleşmeyle birlikte dünyanın dört bir yanından gelen 100 ila 200 karınca türü var. Ve iklim değişikliği de elbette bu süreci hızlandıracak ve daha ılıman iklimlerimizde bile, giderek daha fazla sıcağı seven, termofil türlerin yerleşmesini teşvik edecek.”

Kimyasal uygulamalar küçük ölçekte etkili olabilir, ancak en iyi yaklaşım, istilacı türlerin ithal edilen bitki ve ağaçlarda koloniler kurmadığından emin olarak önlem almaktır.

Mayıs ayında gezegenimizde neler yaşandı?

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, küresel olarak kaydedilen en sıcak ikinci mayıs ayını geride bıraktık. Mayıs ayında sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0.4 derece üzerindeydi.

euronews[Mayıs ayında küresel sıcaklıklar ortalamanın 0.4 derece üzerindeydi.euronews]
euronews[2023 Mayıs ayı sıcaklık anomalileri (1991-2020 referans dönemi)euronews]

Mayıs ayına ait sıcaklık anomalileri haritasının bazı temel özelliklerine bakıldığında, Avrupa’da sıcaklıkların ay boyunca genel olarak ortalama seviyelerde seyrettiği görülüyor.

Mavi renkle gösterilen İtalya ve Balkanlar ortalamadan daha soğuktu. Bu bölgelerde geçtiğimiz ay yıkıcı ve ölümcül sel felaketleri yaşandı.

Atlantik ötesindeyse Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeyi çok daha sıcaktı.

Ve El Niño sıcak su modelinin okyanusun bu bölgesine geri döndüğü Pasifik üzerinde de ısınma görülüyor.

Euronews(Buzsuz denizlerde sıcaklıklar (1979-2023 yılları arasında mayıs ayı sıcaklıkları)Euronews]

Bununla bağlantılı olarak, okyanusun buzsuz bölgelerine baktığımızda, 2023 mayıs ayı uydu ölçümlerinin başlamasından bu yana mayıs ayı için en sıcak deniz yüzeyi sıcaklığı ile rekor kırdı.

Atmosferimizde küresel ısınmanın yol açtığı aşırı sıcaklıkların yüzde 90’ının okyanus tarafından emildiğini unutmayalım.

Gizem SADE | Master's Student | Université Lumiere Lyon 2 ...

Gazeteci adı • Gizem Sade
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.