enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet, insanlığa ihanettir!
00:42 Türkiye’nin Gazze’de barış sürecine liderlik etmesi, İsrail’in bölgesel hesaplarını zorluyor…
00:41 Soykırımcı İsrail’den yeni skandal: Yargısız idam
00:32 11. Yargı Paketi bugün Meclis’e sunulacak
00:23 Spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçiliyor…
00:09 Siyasi dalgalanmalara ve yaptırımlara rağmen, İran – Türkiye arasındaki ticaret son yirmi yıldır artış trendinde…
22:11 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce bu geceden itibaren Serbest Rota Hava Sahası uygulamaya başlayacak…
19:31 Okuma kültürü – Okuma alışkanlığı 
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
00:40 Kandil mi İmralı mı? 27 Şubat Çağrısının Güç Dengelerine Etkisi
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık hak ettiği tepkiyi görmedi”
00:35 MİT Başkanı Kalın’dan Gazze diplomasisi
00:32 İmamoğlu Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi..
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun temeli olan ailelerin de kilit taşı kadındır
00:14 Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım daha atıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?
20 Haziran 2023
20
A+
A-

Akdeniz’den gelen istilacı karınca türlerinin Avrupa’da kışlar ılımanlaştıkça ve uzun donlar nadirleştikçe daha kuzeyde nasıl hayatta kalabildiklerini araştırıyoruz.

UHA / Europe İnternational News Agency

Sıcaklıklar arttıkça istilacı karıncalar da gelişiyor. Fransa’nın Lyon şehri de dahil olmak üzere Batı Avrupa’da yeni karınca kolonileri ortaya çıktı.

Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nde Ekoloji Profesörü olan Bernard Kaufmann, “Genel olarak, dünya her geçen yıl daha da ısınıyor ve bu da 20 yıl önce hayal bile edilemeyecek türlerin ortaya çıkmasına olanak sağlıyor.” şeklinde konuşuyor.

Lyon’da eski bir sanayi sitesinde yer alan bir kültür ve sanat merkezi, karınca avı için pek de uygun bir yer gibi görünmüyor. Ancak karıncalar orada. Ve yerel yetkililer Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nden ekoloji öğrencisi Néo Boinon ve Ekoloji Profesörü Bernard Kaufmann’dan onları bulmalarını istedi.

İstilacı karıncalar ithal bitkilerle geliyor

Merkezin çevresindeki alanda, ithal ağaçların etrafında Tapinoma Magnum adlı bir karınca türü keşfedildi.

Boinon, egzotik bitkilerin istilacı karıncaların yeni şehirlere ulaşmasında başlıca yollardan biri olduğunu söylüyor:

“Burada, Tapinoma Magnum’un yayılmasının başlıca nedenlerinden birine bakıyoruz. Bu, üzerinde yeterince kraliçe karıncanın bulunduğu ağaçları ihraç etmemizden kaynaklanıyor. Bunlar bir kere başka bir yere geldiklerinde, kraliçe karıncalar iyi ve yerleşmiş durumda oluyor ve işçi karıncalarını her yere dağıtıyorlar.”

Merkezin içinde de karınca avı devam ediyor. Burada, bu kış bir karınca istilasına tanık olan manga sanatçısı Loïs Davy Aimar ile tanışıyoruz.

Aimar, “Karıncalar önce lavabonun altına gelmeye başladılar ve atölyemize kadar ilerlediler.” şeklinde konuşuyor.

Lois’in telefonuna kaydettiği bir videodaki karıncalar muhtemelen yemek ve ısı kaynakları arıyordu.

Bu görüntüleri gösteren Aimar, “Bunun gibi binlercesi vardı, yürüyorlardı. Ve bazen yerde çalışırken benim üzerimde de karıncalar oluyordu.” diyor.

‘Avrupa istilacı karınca türlerine karşı hazırlıklı olmalı’

Akdeniz havzasına özgü bir karınca türü olan Tapinoma Magnum, artık Fransa, Belçika, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde kentsel alanlarda da kolonileşti.

Bu karıncalar insanları acı verici bir biçimde sokmaz ancak yine de yerli halka sıkıntı veriyor ve yerel karınca popülasyonlarını tehdit ediyorlar.

Zenith parkı Lyon’da Tapinoma Magnum tarafından ele geçirilen beş alandan biri.

Bilim insanı Bernard Kaufmann, gezegenimiz ısındıkça Avrupa’nın Güney Amerika elektrik karıncası gibi, daha fazla istilacı türe hazırlanması gerektiğini söylüyor:

“Halihazırda küreselleşmeyle birlikte dünyanın dört bir yanından gelen 100 ila 200 karınca türü var. Ve iklim değişikliği de elbette bu süreci hızlandıracak ve daha ılıman iklimlerimizde bile, giderek daha fazla sıcağı seven, termofil türlerin yerleşmesini teşvik edecek.”

Kimyasal uygulamalar küçük ölçekte etkili olabilir, ancak en iyi yaklaşım, istilacı türlerin ithal edilen bitki ve ağaçlarda koloniler kurmadığından emin olarak önlem almaktır.

Mayıs ayında gezegenimizde neler yaşandı?

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, küresel olarak kaydedilen en sıcak ikinci mayıs ayını geride bıraktık. Mayıs ayında sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0.4 derece üzerindeydi.

euronews[Mayıs ayında küresel sıcaklıklar ortalamanın 0.4 derece üzerindeydi.euronews]
euronews[2023 Mayıs ayı sıcaklık anomalileri (1991-2020 referans dönemi)euronews]

Mayıs ayına ait sıcaklık anomalileri haritasının bazı temel özelliklerine bakıldığında, Avrupa’da sıcaklıkların ay boyunca genel olarak ortalama seviyelerde seyrettiği görülüyor.

Mavi renkle gösterilen İtalya ve Balkanlar ortalamadan daha soğuktu. Bu bölgelerde geçtiğimiz ay yıkıcı ve ölümcül sel felaketleri yaşandı.

Atlantik ötesindeyse Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeyi çok daha sıcaktı.

Ve El Niño sıcak su modelinin okyanusun bu bölgesine geri döndüğü Pasifik üzerinde de ısınma görülüyor.

Euronews(Buzsuz denizlerde sıcaklıklar (1979-2023 yılları arasında mayıs ayı sıcaklıkları)Euronews]

Bununla bağlantılı olarak, okyanusun buzsuz bölgelerine baktığımızda, 2023 mayıs ayı uydu ölçümlerinin başlamasından bu yana mayıs ayı için en sıcak deniz yüzeyi sıcaklığı ile rekor kırdı.

Atmosferimizde küresel ısınmanın yol açtığı aşırı sıcaklıkların yüzde 90’ının okyanus tarafından emildiğini unutmayalım.

Gizem SADE | Master's Student | Université Lumiere Lyon 2 ...

Gazeteci adı • Gizem Sade
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.