enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:14 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:34 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:55 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:54 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:50 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:22 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:47 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:53 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?
20 Haziran 2023
20
A+
A-

Akdeniz’den gelen istilacı karınca türlerinin Avrupa’da kışlar ılımanlaştıkça ve uzun donlar nadirleştikçe daha kuzeyde nasıl hayatta kalabildiklerini araştırıyoruz.

UHA / Europe İnternational News Agency

Sıcaklıklar arttıkça istilacı karıncalar da gelişiyor. Fransa’nın Lyon şehri de dahil olmak üzere Batı Avrupa’da yeni karınca kolonileri ortaya çıktı.

Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nde Ekoloji Profesörü olan Bernard Kaufmann, “Genel olarak, dünya her geçen yıl daha da ısınıyor ve bu da 20 yıl önce hayal bile edilemeyecek türlerin ortaya çıkmasına olanak sağlıyor.” şeklinde konuşuyor.

Lyon’da eski bir sanayi sitesinde yer alan bir kültür ve sanat merkezi, karınca avı için pek de uygun bir yer gibi görünmüyor. Ancak karıncalar orada. Ve yerel yetkililer Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nden ekoloji öğrencisi Néo Boinon ve Ekoloji Profesörü Bernard Kaufmann’dan onları bulmalarını istedi.

İstilacı karıncalar ithal bitkilerle geliyor

Merkezin çevresindeki alanda, ithal ağaçların etrafında Tapinoma Magnum adlı bir karınca türü keşfedildi.

Boinon, egzotik bitkilerin istilacı karıncaların yeni şehirlere ulaşmasında başlıca yollardan biri olduğunu söylüyor:

“Burada, Tapinoma Magnum’un yayılmasının başlıca nedenlerinden birine bakıyoruz. Bu, üzerinde yeterince kraliçe karıncanın bulunduğu ağaçları ihraç etmemizden kaynaklanıyor. Bunlar bir kere başka bir yere geldiklerinde, kraliçe karıncalar iyi ve yerleşmiş durumda oluyor ve işçi karıncalarını her yere dağıtıyorlar.”

Merkezin içinde de karınca avı devam ediyor. Burada, bu kış bir karınca istilasına tanık olan manga sanatçısı Loïs Davy Aimar ile tanışıyoruz.

Aimar, “Karıncalar önce lavabonun altına gelmeye başladılar ve atölyemize kadar ilerlediler.” şeklinde konuşuyor.

Lois’in telefonuna kaydettiği bir videodaki karıncalar muhtemelen yemek ve ısı kaynakları arıyordu.

Bu görüntüleri gösteren Aimar, “Bunun gibi binlercesi vardı, yürüyorlardı. Ve bazen yerde çalışırken benim üzerimde de karıncalar oluyordu.” diyor.

‘Avrupa istilacı karınca türlerine karşı hazırlıklı olmalı’

Akdeniz havzasına özgü bir karınca türü olan Tapinoma Magnum, artık Fransa, Belçika, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde kentsel alanlarda da kolonileşti.

Bu karıncalar insanları acı verici bir biçimde sokmaz ancak yine de yerli halka sıkıntı veriyor ve yerel karınca popülasyonlarını tehdit ediyorlar.

Zenith parkı Lyon’da Tapinoma Magnum tarafından ele geçirilen beş alandan biri.

Bilim insanı Bernard Kaufmann, gezegenimiz ısındıkça Avrupa’nın Güney Amerika elektrik karıncası gibi, daha fazla istilacı türe hazırlanması gerektiğini söylüyor:

“Halihazırda küreselleşmeyle birlikte dünyanın dört bir yanından gelen 100 ila 200 karınca türü var. Ve iklim değişikliği de elbette bu süreci hızlandıracak ve daha ılıman iklimlerimizde bile, giderek daha fazla sıcağı seven, termofil türlerin yerleşmesini teşvik edecek.”

Kimyasal uygulamalar küçük ölçekte etkili olabilir, ancak en iyi yaklaşım, istilacı türlerin ithal edilen bitki ve ağaçlarda koloniler kurmadığından emin olarak önlem almaktır.

Mayıs ayında gezegenimizde neler yaşandı?

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, küresel olarak kaydedilen en sıcak ikinci mayıs ayını geride bıraktık. Mayıs ayında sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0.4 derece üzerindeydi.

euronews[Mayıs ayında küresel sıcaklıklar ortalamanın 0.4 derece üzerindeydi.euronews]
euronews[2023 Mayıs ayı sıcaklık anomalileri (1991-2020 referans dönemi)euronews]

Mayıs ayına ait sıcaklık anomalileri haritasının bazı temel özelliklerine bakıldığında, Avrupa’da sıcaklıkların ay boyunca genel olarak ortalama seviyelerde seyrettiği görülüyor.

Mavi renkle gösterilen İtalya ve Balkanlar ortalamadan daha soğuktu. Bu bölgelerde geçtiğimiz ay yıkıcı ve ölümcül sel felaketleri yaşandı.

Atlantik ötesindeyse Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeyi çok daha sıcaktı.

Ve El Niño sıcak su modelinin okyanusun bu bölgesine geri döndüğü Pasifik üzerinde de ısınma görülüyor.

Euronews(Buzsuz denizlerde sıcaklıklar (1979-2023 yılları arasında mayıs ayı sıcaklıkları)Euronews]

Bununla bağlantılı olarak, okyanusun buzsuz bölgelerine baktığımızda, 2023 mayıs ayı uydu ölçümlerinin başlamasından bu yana mayıs ayı için en sıcak deniz yüzeyi sıcaklığı ile rekor kırdı.

Atmosferimizde küresel ısınmanın yol açtığı aşırı sıcaklıkların yüzde 90’ının okyanus tarafından emildiğini unutmayalım.

Gizem SADE | Master's Student | Université Lumiere Lyon 2 ...

Gazeteci adı • Gizem Sade
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.