enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:39 Türk firmaları dev Moskova fuarında
00:36 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:34 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:15 Türk firmaları dev Moskova fuarında
00:01 İran-ABD-İsrail savaşı: Sahada ilk kez gördüklerimiz
10:00 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:32 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:19 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:04 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:19 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:52 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
22:39 İran’a Siyonist Saldırı ve Batının Kukla Kürdistan Hayali!
22:30 Terörsüz Türkiye Hedefinin Siyasal ve Toplumsal Yönleri
22:23 ABD/İsrail-İran Savaşı Irak’a Nasıl Yansıyor?
22:08 ABD ve İsrail’in Saldırıları İran’da Kürt Silahlı Grupları Harekete Geçirebilir mi?
20:22 Kocaelispor sürpriz şekilde kupaya veda etti 
10:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
10:29 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:16 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:04 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?

İstilacı karıncalar küresel ısınmayla birlikte Avrupa’yı nasıl ele geçiriyor?
20 Haziran 2023
22
A+
A-

Akdeniz’den gelen istilacı karınca türlerinin Avrupa’da kışlar ılımanlaştıkça ve uzun donlar nadirleştikçe daha kuzeyde nasıl hayatta kalabildiklerini araştırıyoruz.

UHA / Europe İnternational News Agency

Sıcaklıklar arttıkça istilacı karıncalar da gelişiyor. Fransa’nın Lyon şehri de dahil olmak üzere Batı Avrupa’da yeni karınca kolonileri ortaya çıktı.

Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nde Ekoloji Profesörü olan Bernard Kaufmann, “Genel olarak, dünya her geçen yıl daha da ısınıyor ve bu da 20 yıl önce hayal bile edilemeyecek türlerin ortaya çıkmasına olanak sağlıyor.” şeklinde konuşuyor.

Lyon’da eski bir sanayi sitesinde yer alan bir kültür ve sanat merkezi, karınca avı için pek de uygun bir yer gibi görünmüyor. Ancak karıncalar orada. Ve yerel yetkililer Lyon Claude Bernard Üniversitesi’nden ekoloji öğrencisi Néo Boinon ve Ekoloji Profesörü Bernard Kaufmann’dan onları bulmalarını istedi.

İstilacı karıncalar ithal bitkilerle geliyor

Merkezin çevresindeki alanda, ithal ağaçların etrafında Tapinoma Magnum adlı bir karınca türü keşfedildi.

Boinon, egzotik bitkilerin istilacı karıncaların yeni şehirlere ulaşmasında başlıca yollardan biri olduğunu söylüyor:

“Burada, Tapinoma Magnum’un yayılmasının başlıca nedenlerinden birine bakıyoruz. Bu, üzerinde yeterince kraliçe karıncanın bulunduğu ağaçları ihraç etmemizden kaynaklanıyor. Bunlar bir kere başka bir yere geldiklerinde, kraliçe karıncalar iyi ve yerleşmiş durumda oluyor ve işçi karıncalarını her yere dağıtıyorlar.”

Merkezin içinde de karınca avı devam ediyor. Burada, bu kış bir karınca istilasına tanık olan manga sanatçısı Loïs Davy Aimar ile tanışıyoruz.

Aimar, “Karıncalar önce lavabonun altına gelmeye başladılar ve atölyemize kadar ilerlediler.” şeklinde konuşuyor.

Lois’in telefonuna kaydettiği bir videodaki karıncalar muhtemelen yemek ve ısı kaynakları arıyordu.

Bu görüntüleri gösteren Aimar, “Bunun gibi binlercesi vardı, yürüyorlardı. Ve bazen yerde çalışırken benim üzerimde de karıncalar oluyordu.” diyor.

‘Avrupa istilacı karınca türlerine karşı hazırlıklı olmalı’

Akdeniz havzasına özgü bir karınca türü olan Tapinoma Magnum, artık Fransa, Belçika, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde kentsel alanlarda da kolonileşti.

Bu karıncalar insanları acı verici bir biçimde sokmaz ancak yine de yerli halka sıkıntı veriyor ve yerel karınca popülasyonlarını tehdit ediyorlar.

Zenith parkı Lyon’da Tapinoma Magnum tarafından ele geçirilen beş alandan biri.

Bilim insanı Bernard Kaufmann, gezegenimiz ısındıkça Avrupa’nın Güney Amerika elektrik karıncası gibi, daha fazla istilacı türe hazırlanması gerektiğini söylüyor:

“Halihazırda küreselleşmeyle birlikte dünyanın dört bir yanından gelen 100 ila 200 karınca türü var. Ve iklim değişikliği de elbette bu süreci hızlandıracak ve daha ılıman iklimlerimizde bile, giderek daha fazla sıcağı seven, termofil türlerin yerleşmesini teşvik edecek.”

Kimyasal uygulamalar küçük ölçekte etkili olabilir, ancak en iyi yaklaşım, istilacı türlerin ithal edilen bitki ve ağaçlarda koloniler kurmadığından emin olarak önlem almaktır.

Mayıs ayında gezegenimizde neler yaşandı?

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, küresel olarak kaydedilen en sıcak ikinci mayıs ayını geride bıraktık. Mayıs ayında sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0.4 derece üzerindeydi.

euronews[Mayıs ayında küresel sıcaklıklar ortalamanın 0.4 derece üzerindeydi.euronews]
euronews[2023 Mayıs ayı sıcaklık anomalileri (1991-2020 referans dönemi)euronews]

Mayıs ayına ait sıcaklık anomalileri haritasının bazı temel özelliklerine bakıldığında, Avrupa’da sıcaklıkların ay boyunca genel olarak ortalama seviyelerde seyrettiği görülüyor.

Mavi renkle gösterilen İtalya ve Balkanlar ortalamadan daha soğuktu. Bu bölgelerde geçtiğimiz ay yıkıcı ve ölümcül sel felaketleri yaşandı.

Atlantik ötesindeyse Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeyi çok daha sıcaktı.

Ve El Niño sıcak su modelinin okyanusun bu bölgesine geri döndüğü Pasifik üzerinde de ısınma görülüyor.

Euronews(Buzsuz denizlerde sıcaklıklar (1979-2023 yılları arasında mayıs ayı sıcaklıkları)Euronews]

Bununla bağlantılı olarak, okyanusun buzsuz bölgelerine baktığımızda, 2023 mayıs ayı uydu ölçümlerinin başlamasından bu yana mayıs ayı için en sıcak deniz yüzeyi sıcaklığı ile rekor kırdı.

Atmosferimizde küresel ısınmanın yol açtığı aşırı sıcaklıkların yüzde 90’ının okyanus tarafından emildiğini unutmayalım.

Gizem SADE | Master's Student | Université Lumiere Lyon 2 ...

Gazeteci adı • Gizem Sade
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.