enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstanbul’da kentsel dönüşüme yoğun talep

İstanbul’da kentsel dönüşüme yoğun talep
23 Şubat 2023
195
A+
A-

Yaşanan depremler sonrası İstanbul’da çok sayıda vatandaş binalarının durumunu öğrenmek için İBB’ye başvurdu. Yapılan tespit sonrası riskli bina sahiplerine KİPTAŞ üzerinden yenileme imkanı sunuluyor.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok AramaKahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi yeniden gündemde.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA ‘nın NTV’de yer alan haberine göre, binalarının durumunu öğrenmek isteyen İstanbullular alarma geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çok sayıda başvuru olduğu belirtiliyor.
İnternet üzerinden İstabul yenileniyor platformuna yapılan başvuruyla binalar hızlı tarama testinden geçiriliyor.
Genel MüdürİBB riskli bina sahiplerine KİPTAŞ üzerinden binalarını yenileme imkanı da sunuyor. Sürece ilişkin KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt NTV’nin sorularını yanıtladı.
Sadece bir haftada başvuruların yüzde 25 arttığını söyleyen Kurt, “İstanbul Yenileniyor projesine 11 bin 500 başvuru oldu bu da 175 bin riskli yapıya denk geliyor buryaşayan insanlarımızın sayısı 680 bin.” diye konuştu.

İstanbul’da acil dönüşmesi gereken 90 bin, ağır hasar alacak 170 bin olmak üzere toplam 260 bin yapı olduğunu kaydeden Kurt şunları söyledi:

“Bu insanlarımız borçlanarak evlerimizi yenilemeyi kabul ediyoruz diyor. Biz de ne yapıyoruz? Sistem üzerinden bize başvuruyorlar, sistem üzerinden reçete sunuyoruz. Fiyat belirliyoruz. Eğer ki KİPTAŞ borçlanmak isterlerse vade farksız eşit taksitlerle borçlandırıyoruz.”

Üçte iki çoğunluk şart

Kurt, inşaat sürecinin başlaması için üçte 2 çoğunluğun sağlanması gerektiğini hatırlattı. Başvuruları kısa sürede sonuçlandırdıklarını söyleyen Kurt, “Bir fatura sunuyoruz eğer vatandaş bunu da kabul ederse kendilerine çok kısa sürede yıkım yapım sürecini KİPTAŞ garantörlüğünde yapıyoruz.” diye konuştu.

Herkes evini yenilemek istese de inşaat maliyetlerindeki aşırı artış kentsel dönüşümün önündeki en önemli engel.

“Biz ne kadar maliyetine yapıyoruz da desek inşaat maliyetlerindeki artış ve uzun vadeli borçlanmalar vatandaşın belini büküyor.” diyen Kurt, şöyle devam etti:

“Biz bu işe başladığımızda maliyeti metre kare 2 bin liraydı. Şu anda İstanbul’da ortalalama metrekare maliyeti 14 bin liraya çıktı. Yani İstanbul’da 100 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon 400 bin lirayı buluyor.”

KİPTAŞ Genel Müdürü, acilen maliyetleri aşağı çeken bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu sayede dönüşüm sürecinin hızlanacağını ifade eden Kurt, şunları kaydetti:

“Önceden devlet gelsin bedava yapsın, bizi borçlandırmasın gibi yaklaşımları var ama vatandaşımız borçlanarak da bu işi yapmayı kabul ediyor. Bizim vatandaşımıza sunmamız gereken uygun ödeme planı ve bu işin organizasyonu. Biz ‘İstanbul Yenileniyor’da yüklenici firmayla vatandaşı bir araya getirmiyoruz. Finans kurumuyla da bir araya getirmiyoruz. Borçlanırsa kefil oluyoruz sadece. Burada amacımız maliyetleri düşürmek. Bununla ilgili aksiyonları ancak merkezi iradeyle alabiliriz. Nasıl sosyal konutlara uygun ödeme planı sundular orta gelir grubuna sundular, gelin bunu Türkiye’deki tüm riskli yapı sahiplerine sunalım, bu işi el birliğiyle çözelim.”

İnşaat aşamasında mal sahiplerine kira desteği de veren KİPTAŞ sadece site ölçeğinde değil mahalle bazında da binaların dönüşümüne başladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kurt, “Mesela bu proje mahalle arasına girdiğimiz ilk projedir. Biz bu projeyle mahalle aralarına da talip olduk. Bu proje başa baş noktada 12 daire yıkıyoruz, 16 daire yapıyoruz. 4 dairenin geliriyle bu projeyi finanse ediyoruz.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.