enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:29 Mourinho ilk antrenmanına çıktı
00:57 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
00:56 Bakan Fidan: Bölge ülkeleriyle ortak güvenlik konusunu masaya yatırmalıyız
00:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
00:45 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
00:38 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
00:35 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
00:31 Kosova’dan Mektup Var!
00:27 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
00:18 Türkiye-İtalya-Libya Zirvesi: Jeostratejik Denklemde İş Birliği
00:17 Aon, Formula 1 takımı Scuderia Ferrari HP’nin sponsoru oldu
00:08 “Filenin Efeleri” A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2025 Dünya Şampiyonası son 16 turunda bugün Hollanda ile çeyrek final mücadelesi verecek.
00:04 Uyku bozuklukları Alzheimer hastalığının oluşumunda önemli bir faktör
00:01 Gençlerimizin geleceğinden endişe etmeyelim: Z Kuşağı gençlerimiz daha atik, cesur! …
20:30 Dünyada ve Türkiye’de Yükselen Spor branşının adı ” PİCKLEBALL “
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’den yeni oyun: DEAŞ’a yakın terörist gruplar silahlandırılıyor

İsrail’den yeni oyun: DEAŞ’a yakın terörist gruplar silahlandırılıyor
21 Haziran 2025
11
A+
A-

* İsrail’in Gazze’de uyguladığı yeni strateji artık sadece askeri değil. DEAŞ’a yakın terörist gruplar üzerinden toplumu içeriden parçalamaya çalışan Tel Aviv yönetimi, hem insani yardımları engelliyor hem de sivillerin güvenliğini tehdit ediyor. Gazze’de işgal, artık sadece tanklarla değil, silahlandırılan terörist gruplarla da sürüyor.

Selami Kökçam
Selami Kökçam, TRT Muhabiri

 * Detayı haberimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

ANKARA, 21 Haziran 2025 –

Uzun yıllar boyunca dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak tanımlanan Gazze Şeridi, 21’inci yüzyılın en ağır insanlık dramlarından birine sahne oluyor.

Katil İsrail’in aylardır süren kuşatma, bombardıman ve sistematik yok etme politikaları, 2,4 milyonluk nüfusun büyük bir bölümünü temel yaşam haklarından mahrum bıraktı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kuruluşlara göre Gazze’de kişi başına düşen günlük temiz sumiktarı 2 litreye kadar gerilemiş durumda.

Bununla birlikte halkın büyük çoğunluğu gıda, ilaç ve elektrik gibi temel ihtiyaçlara erişemiyor.

Açlıktan ölen çocuklar, bombardımanda yıkılan hastaneler, kesintisiz süren insansız hava aracı devriyeleri… Tüm bu tablo, uluslararası toplumun sessizliği eşliğinde yaşanıyor.

Gazze artık sistemli bir yok oluşun sembolü haline gelmiş durumda. Enkazların altında yalnızca hayatlar değil, aynı zamanda geleceğe dair umutlar da gömülü.

Gazze'de halk uzun bir süredir açlıkla pençeleşiyor. Fotoğraf: AA
[Gazze’de halk uzun bir süredir açlıkla pençeleşiyor. Fotoğraf: AA]

Öte yandan İsrail vahşeti günden güne değişiyor.

Soykırımın baş faili Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail, bu büyük soykırımın ortasında, yeni hamlelerle bölgedeki durumu daha da karmaşık ve tehlikeli bir hale getiriyor.

Hamas’ı ortadan kaldırmak bahanesiyle başlayan katliamlar devam ederken, bir yandan da Gazze’yi içeriden çökertecek politikalar sahneye konuyor.

Yeni plan: DEAŞ’a yakın terörist gruplar devrede

Soykırımcı İsrail hükümeti, son dönemde yoğunlaştırdığı Refah saldırıları sonrası Gazze’deki işgali pekiştirmek için yalnızca askeri operasyonlara değil, toplumsal yapıyı dönüştürmeye yönelik yeni stratejilere yöneldi.

Bu stratejilerden biri de Gazze içinde DEAŞ’a yakın terörist grupların silahlandırılması.

Al Jazeera, Jerusalem Post ve Walla gibi haber kaynaklarına göre, İsrail bu grupları “güvenlik iş birliği” adı altında örgütlüyor ve saha desteği sağlıyor.

Son günlerde dikkat çeken bu grupların başında Yasser Abu Shabab liderliğindeki “Halk Güçleri” isimli yapı geliyor.

Rafah’ın doğusunda yaklaşık 300 kişilik bir milis gücüne sahip olan bu yapı, daha önce cezaevinde bulunan ve geçmişte suç bağlantıları ile bilinen Abu Shabab tarafından yönetiliyor. Yerel kaynaklara göre bu grup İsrail tarafından doğrudan silahlandırılıyor ve İsrail hava kuvvetleri tarafından da örtülü olarak korunuyor.

Bu milis grupların hedefi, Hamas’ın etkisini kırmak ve yerel halk içinde alternatif bir otorite oluşturmak. İsrail’in uzun vadeli planı, bu gruplar aracılığıyla Gazze’de “kontrollü güvenlik bölgeleri” oluşturmak, Filistin toplumunu içeriden bölmek ve Gazze’de alternatif bir idari yapı kurmak.

Bu strateji özellikle “B Planı” olarak adlandırılan ve Hamas’ın tamamen devre dışı bırakılamaması durumunda uygulanmak üzere hazırlanan bir senaryo çerçevesinde yürütülüyor.

Ancak bu yapıların uluslararası yardımları engellediği, sivillere karşı baskı uyguladığı ve bazı durumlarda yardımları yağmaladığı iddiaları da gündemde.

Bu durum, BM yetkilileri tarafından “insanlık suçuna yol açabilecek bir gelişme” olarak değerlendiriliyor. Ayrıca bu grupların terör örgütü DEAŞ’a yakın olduğu ve ileride kontrol dışı kalma riski taşıdığı da vurgulanıyor.

“Tehlikeli kumar”

İsrail içinde ise bu yeni strateji ciddi tartışmalara neden oluyor. Savunma Bakanlığı’na yakın bazı isimler, bu grupların radikalleşme riskine dikkat çekiyor.

Siyasi arenada da fikir ayrılıkları var. Başbakan Netanyahu’nun bu stratejisi, koalisyon ortaklarından bazıları tarafından “tehlikeli bir kumar” olarak nitelendiriliyor.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan bir analizde, İsrail’in geçmişte benzer şekilde Hizbullah öncesi Lübnan’daki milis güçleri desteklemesi hatırlatılarak, bu tür girişimlerin geri tepme riski vurgulandı.

İsrail sol muhalefeti ise çok daha sert. Meretz ve İşçi Partisi temsilcileri, bu stratejinin Filistinliler arasında daha fazla iç çatışma yaratacağını ve barış ihtimalini tamamen ortadan kaldıracağını savunuyor.

Öte yandan, Gazze’de bazı sivil toplum kuruluşları da bu yeni yapının “ajanlaştırma” operasyonu olduğunu, halkın kendi içinden seçilmiş yapılarla İsrail işgaline ortak edilmek istendiğini belirtiyor.

***
Yazar hakkında
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.