enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İskenderun’daki su baskınının sebebi ne?

İskenderun’daki su baskınının sebebi ne?
9 Şubat 2023
241
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri Hatay. Depremden sonra arama kurtarma çalışmaları sürerken, Hatay’ın İskenderun ilçesinde cadde ve sokakların su altında kalması pek çok soruyu da beraberinde getirdi. Peki, su baskını neden oldu? Suyun çekilmesi ne anlama geliyor?

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleriİki büyük depremin ardından Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Çay Mahallesi’nde bulunan sahil yolunda deniz seviyesi yükseldi. Sokaklar, caddeler ve parklar su altında kaldı. Yaklaşık 200 metreye kadar içeri giren su zamanla yavaş yavaş çekildi. 

Bu su baskınının sebebini ve depremle ilgili olup olmadığını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ertek ile konuştuk. Ertek, deniz seviyesinin yükselmesi, kara çökmesi, yağmur sularının sahilde göllenmesi ihtimalleri üzerinde durdu.

“Su çekiliyorsa depremle ilgili değil”

Doç. Dr. Ahmet Ertek, bölgedeki suyun çekildiği bilgisine dayanarak durumun deprem ile ilgisi olamayacağını, dağlardan gelen yağmur suyunun sahilde göllenmiş olabileceğini vurguluyor.

İskenderun’daki su baskınının sebebi ne?

Art arda yaşanan şiddetli depremlerin karanın çökmesine neden olabileceği ihtimali de çokça tartışıldı. Ancak Ertek, böyle bir durumda suyun çekilmemesi gerektiğini söylüyor. Fakat, Hatay İskenderun’daki suyun gittikçe çekildiği bilgisi bölgeden gelen haberler arasında.

İskenderun’daki su baskınının sebebi ne?

Ertek, karada bir çökme durumunun gerçekleşmesi durumunda kıyı caddesinde şu değişikliklerin olacağını da söylüyor:

“Kıyının çökmesi için bir de kıyı caddesindeki binaların denize eğimlenmesi, şakulünden kayması, binalarda çatlaklar olması gerekir.”

Şayet kıyı boyunca evlerin eğimlenmesi gerçekleşmiş olsaydı ihtimaller deniz seviyesinin yükselmesi üzerine olacaktı. Fakat evlerde böyle bir durum gözlenmediği için Ertek, yağmur suyunun birikmesine ya da başka bir nedene işaret ediyor. Böyle bir durumda da suyun caddelere ve sokaklara dolmasının depremle bir ilgisinin olmadığı bilgisini paylaşıyor.

İskenderun’daki su baskınının sebebi ne?

Kara çökseydi ne olurdu?

Ertek, deprem nedeniyle kara çökseydi bölgenin topografik haritasının da değişiceğini söylüyor. Eğer kara çökmüş olsaydı su geri çekilmez ve olduğu gibi kalırdı. Bundan sonraki artçı depremlerin de böyle bir duruma neden olmayacağının altını çiziyor:

“Depremin 430’dan fazla artçısı var. Bu artçılar hiçbir zaman 7,7’den büyük olmaz. Dikkat ederseniz sonrasında 6,5, 6,6 gibi büyük artçılar yarattı. Onlar da kara çökmesi yapmaz.”

Tsunami riski var mı?

AFAD’dan gelen bilgiler depremlerden sonra Doğu Akdeniz’de kıyıları etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmadığına dairdi.

Uzmanlar da İskenderun’daki manzaranın tsunami olmadığı görüşünde.

Su baskının kesin nedeni ise ilerleyen zamanlarda yapılacak incelemeler sonucu netleşecek gibi görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.