enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
06:40 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:20 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
00:55 AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
00:52 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
00:51 “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
00:26 Bakan Bolat, “Deprem bölgesinde e-ticaret alanında nitelikli insan kaynağı oluşturulacak”
00:20 Zelenskiy: Şubat 2022’den bu yana 55.000 Ukraynalı asker öldü
00:20 Erdoğan,”Asrın felaketinin yıl dönümü yaklaşıyor diye deprem turistleri yine hareketlenmiş vaziyette”.
00:11 “İran-ABD gerginliği”
00:08 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Biz, tüm renkleriyle bir, bütün, güçlü, huzurlu bir Suriye’den yanayız”
17:47 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:39 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
13:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:57 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi ile bölgenin yeniden imarına yönelik çalışmalar sürüyor.
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:45 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran: “Suudi Arabistan’la Görüşmeler Yeniden Başladı”

İran: “Suudi Arabistan’la Görüşmeler Yeniden Başladı”
25 Nisan 2022
735
A+
A-

BAĞDAT – UHA HABER / İran’ın yarı resmi Nur haber sitesi, Ortadoğu’nun rakip güçleri İran ve Suudi Arabistan’ın müzakerelere yeniden başladığını bildirdi. Irak’ın başkenti Bağdat’ta başlayan müzakereler, Mart ayında askıya alınmıştı.

Riyad, 2016 yılında Suudi Arabistan’da Şii bir din adamının infazı nedeniyle İranlı protestocuların Tahran’daki Suudi büyükelçiliğini basmasının ardından Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

İdam edilen Şii din adamı Nimr el-Nimr Suudi kraliyet ailesini eleştiren isimlerden biriydi. İdamlar, aralarında ABD’nin de bulunduğu birçok ülke tarafından kınanmıştı.

Suudi Arabistan ve Irak, görüşmelerin yeniden başladığını henüz doğrulamadı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ne bağlı Nur haber sitesi, “Son toplantının olumlu geçmesi, iki ülkenin ilişkilerin yeniden başlaması için adımların atılması umutlarını arttırdı” ifadelerini kullandı. Haber sitesi, müzakerelerin beşinci turunun ne zaman gerçekleştiğini açıklamadı.

İran, yeni bir müzakere turunun başlayacağı beklentilerinin ortasında gerekçe göstermeden Mart ayında görüşmeleri askıya almıştı.

Ancak İran’ın bu kararı, Suudi Arabistan’ın uzun bir aradan sonra ilk büyük toplu infazında 81 kişiyi idam etmesinden sonra gelmişti. Tahran, 41 Şii Müslüman’ın aralarında bulunduğu söylenen idamları kınamıştı.

Ağırlıklı Sünni nüfusa sahip Suudi Arabistan ve Şii nüfusa sahip İran, Ortadoğu’daki vekalet savaşlarının da tarafları. İki ülke gerilimi kontrol altına almaya çalışmak için geçen yıl doğrudan görüşmelere başladı.

Riyad ve Tahran, yıllardır Suriye, Lübnan ve Irak’taki bölgesel çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklarda karşıt tarafları destekliyor. Suudi Arabistan, 2015’ten bu yana Yemen’deki İran bağlantılı Husi hareketine karşı savaş yürüten Arap koalisyonuna liderlik ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 25 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.