enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:04 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:47 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:40 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:10 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:09 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:09 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:06 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:04 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
00:01 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:39 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:39 Kocaeli’den Haberler…
00:30 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:27 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:12 Kafkasya dağlarnda açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:07 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:12 Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran: “Suudi Arabistan’la Görüşmeler Yeniden Başladı”

İran: “Suudi Arabistan’la Görüşmeler Yeniden Başladı”
25 Nisan 2022
737
A+
A-

BAĞDAT – UHA HABER / İran’ın yarı resmi Nur haber sitesi, Ortadoğu’nun rakip güçleri İran ve Suudi Arabistan’ın müzakerelere yeniden başladığını bildirdi. Irak’ın başkenti Bağdat’ta başlayan müzakereler, Mart ayında askıya alınmıştı.

Riyad, 2016 yılında Suudi Arabistan’da Şii bir din adamının infazı nedeniyle İranlı protestocuların Tahran’daki Suudi büyükelçiliğini basmasının ardından Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

İdam edilen Şii din adamı Nimr el-Nimr Suudi kraliyet ailesini eleştiren isimlerden biriydi. İdamlar, aralarında ABD’nin de bulunduğu birçok ülke tarafından kınanmıştı.

Suudi Arabistan ve Irak, görüşmelerin yeniden başladığını henüz doğrulamadı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ne bağlı Nur haber sitesi, “Son toplantının olumlu geçmesi, iki ülkenin ilişkilerin yeniden başlaması için adımların atılması umutlarını arttırdı” ifadelerini kullandı. Haber sitesi, müzakerelerin beşinci turunun ne zaman gerçekleştiğini açıklamadı.

İran, yeni bir müzakere turunun başlayacağı beklentilerinin ortasında gerekçe göstermeden Mart ayında görüşmeleri askıya almıştı.

Ancak İran’ın bu kararı, Suudi Arabistan’ın uzun bir aradan sonra ilk büyük toplu infazında 81 kişiyi idam etmesinden sonra gelmişti. Tahran, 41 Şii Müslüman’ın aralarında bulunduğu söylenen idamları kınamıştı.

Ağırlıklı Sünni nüfusa sahip Suudi Arabistan ve Şii nüfusa sahip İran, Ortadoğu’daki vekalet savaşlarının da tarafları. İki ülke gerilimi kontrol altına almaya çalışmak için geçen yıl doğrudan görüşmelere başladı.

Riyad ve Tahran, yıllardır Suriye, Lübnan ve Irak’taki bölgesel çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklarda karşıt tarafları destekliyor. Suudi Arabistan, 2015’ten bu yana Yemen’deki İran bağlantılı Husi hareketine karşı savaş yürüten Arap koalisyonuna liderlik ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 25 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.