enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:13 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
11:22 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:53 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:49 Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:45 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
00:43 İran Ordusu Genel Komutanı Emir Hatemi: Her türlü kötülüğe karşılık vermeye hazırız
00:39 ‘PayPal mafyası’ndan kriptoparaya: Epstein’in Silikon Vadisi’yle ilişki haritası
00:38 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:25 Tahran’dan Washington’a uyarı: Saldırı olursa ABD üslerini vururuz
00:23 Türk Hava Kuvvetleri’ne ‘milli uçaklar’ geliyor
00:08 Halid Meşal: Hamas silah bırakmayacak
00:56 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:50 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:49 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:35 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:19 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
00:15 Macron’u hedef alan Rus dezenformasyonu: Epstein skandalı iddiaları
00:13 2026 Kış Olimpiyatları Milano ve Cortina’da geçit törenleriyle başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Irak’ta tarihi eser kaçaklığı: İngiliz Fitton’a 15 yıl hapis cezası; Alman sanık serbest

Irak’ta tarihi eser kaçaklığı: İngiliz Fitton’a 15 yıl hapis cezası; Alman sanık serbest
7 Haziran 2022
661
A+
A-

BAĞDAT – UHA HABER / Irak’ta bir mahkeme İngiliz vatandaşı James Fitton’ı ülke dışına tarihi eser kaçırmaya çalışmaktan 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Davada yargılanan Alman sanık Volker Waldmann ise beraat etti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Yargıç, suçun azami cezasının asılarak ölüm olduğunu belirtti; ancak mahkeme 66 yaşındaki Fitton için “sanığın yaşının ileri olması nedeniyle” daha düşük bir cezaya karar verdiğini duyurdu. Fitton’ın avukatı temyize gideceğini söyledi.

Duruşmada bulunan AFP muhabiri, sanıkların mahkemeye sarı kıyafetle çıktıklarını ancak kelepçeli olmadıklarını kaydetti.

Yargıç, sanıklara “eski eser ticareti yapmaktan” suçlu olup olmadıklarını sordu ve “suçsuzuz” yanıtını aldı.

İkili, 2002 tarihli bir yasaya göre “kasten bir antik eseri Irak’tan almak veya Irak’tan çıkarmaya çalışmakla” suçlandı. Mahkeme, 60 yaşındaki Waldmann’ı mahkum etmek için “yetersiz delil” olduğunu kaydetti.

Irak’a yaptıkları yolculuktan önce tanışmadıkları kaydedilen sanıklar, Mart ayında Bağdat havaalanında gözaltına alınmıştı.

“Eserleri hobi olarak aldım”

Gümrük memurlarının ifadelerine göre, Fitton’ın bagajında yaklaşık bir düzine taş parçası, çanak çömlek veya seramik parçası bulundu. Berlinli psikolog Waldmann’da da iki parça eser olduğu iddia edildi.

Yargıç, Fitton’a eserleri neden Irak’tan çıkarmaya çalıştığını sorduğunda, bunun “hobi” olduğunu ve yasadışı bir şey yapmak istemediği” cevabını aldı.

Mahkeme, kararında Fitton’ın parçaları topladığı yerin “arkeolojik bir alan” olduğunu bildiğini ve onları almanın yasa dışı olduğunun “farkında” olduğunu kaydetti. Fitton’un avukatı Thaer Massoud, kararı “aşırı” olarak nitelendirdi.

Savaşların, turizm altyapısını bitirme noktasına getirdiği Irak, ülkede onlarca yıl boyunca yağmalanan eski eserleri kurtarmaya çalışıyor.

Ek kaynaklar • AFP

[UHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.