enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:43 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:38 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:29 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:08 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:06 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
00:02 Gazze’de 11 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in saldırılarında hergün çocuklar öldürülüyor…
21:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde…
17:14 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:34 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:55 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:54 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:50 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:22 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Irak’ta tarihi eser kaçaklığı: İngiliz Fitton’a 15 yıl hapis cezası; Alman sanık serbest

Irak’ta tarihi eser kaçaklığı: İngiliz Fitton’a 15 yıl hapis cezası; Alman sanık serbest
7 Haziran 2022
660
A+
A-

BAĞDAT – UHA HABER / Irak’ta bir mahkeme İngiliz vatandaşı James Fitton’ı ülke dışına tarihi eser kaçırmaya çalışmaktan 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Davada yargılanan Alman sanık Volker Waldmann ise beraat etti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Yargıç, suçun azami cezasının asılarak ölüm olduğunu belirtti; ancak mahkeme 66 yaşındaki Fitton için “sanığın yaşının ileri olması nedeniyle” daha düşük bir cezaya karar verdiğini duyurdu. Fitton’ın avukatı temyize gideceğini söyledi.

Duruşmada bulunan AFP muhabiri, sanıkların mahkemeye sarı kıyafetle çıktıklarını ancak kelepçeli olmadıklarını kaydetti.

Yargıç, sanıklara “eski eser ticareti yapmaktan” suçlu olup olmadıklarını sordu ve “suçsuzuz” yanıtını aldı.

İkili, 2002 tarihli bir yasaya göre “kasten bir antik eseri Irak’tan almak veya Irak’tan çıkarmaya çalışmakla” suçlandı. Mahkeme, 60 yaşındaki Waldmann’ı mahkum etmek için “yetersiz delil” olduğunu kaydetti.

Irak’a yaptıkları yolculuktan önce tanışmadıkları kaydedilen sanıklar, Mart ayında Bağdat havaalanında gözaltına alınmıştı.

“Eserleri hobi olarak aldım”

Gümrük memurlarının ifadelerine göre, Fitton’ın bagajında yaklaşık bir düzine taş parçası, çanak çömlek veya seramik parçası bulundu. Berlinli psikolog Waldmann’da da iki parça eser olduğu iddia edildi.

Yargıç, Fitton’a eserleri neden Irak’tan çıkarmaya çalıştığını sorduğunda, bunun “hobi” olduğunu ve yasadışı bir şey yapmak istemediği” cevabını aldı.

Mahkeme, kararında Fitton’ın parçaları topladığı yerin “arkeolojik bir alan” olduğunu bildiğini ve onları almanın yasa dışı olduğunun “farkında” olduğunu kaydetti. Fitton’un avukatı Thaer Massoud, kararı “aşırı” olarak nitelendirdi.

Savaşların, turizm altyapısını bitirme noktasına getirdiği Irak, ülkede onlarca yıl boyunca yağmalanan eski eserleri kurtarmaya çalışıyor.

Ek kaynaklar • AFP

[UHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.