enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere: Genç kızlarda yeme bozukluğu ve kendine zarar verme vakaları artışta

İngiltere: Genç kızlarda yeme bozukluğu ve kendine zarar verme vakaları artışta
28 Haziran 2023
12
A+
A-

ajle

İngiltere’de Covid-19 salgınının genç kızlar üzerindeki etkilerini anlamak için yapılan çalışma İtalya, Fransa ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde daha önce elde edilen bulguları yansıttı.

UHA / Europe İnternational News Agency

Araştırmacılar, Covid-19 salgınından beri İngiltere’deki ergenlik yaşındaki kızlarda yeme bozukluğu ve kendine zarar verme oranında büyük bir yükseliş olduğunu tespit etti.

Aile hekimlerinin kayıtları üzerinde yapılan analizler, 13-16 yaş arası kızların Mart 2020’den bu yana yeme bozukluklarının beklenenin çok üzerinde yüzde 4,2 oranında arttığını gösterdi. Bu oran, 17-19 yaş arası genç kızlarda yüzde 32 oldu.

Kendi kendine zarar verme açısından bakıldığında ise, 13-16 yaş arası kızlardaki vakalar yine beklenen yüksek artışla yüzde 38,4 oldu. Diğer yaş gruplarındaki genç kızlarda ise oran değişmedi.

Lancet Çocuk ve Ergen Sağlığı dergisinde yayınlanan araştırma, Manchester, Keele ve  Exeter Üniversitesi’nin yanı sıra McPin Vakfı ruh sağlığı araştırma derneği tarafından yürütüldü. Araştırmacılar ülke çapında iki bin aile hekimliğinde yaşları 10-24 arası değişen dokuz milyon hasta kaydını inceledi.

Varlıklı bölgelerde vakalar arttı

Vaka sayılarında özellikle Covid-19 salgınıyla birlikte uzmanların deyişiyle “şaşkınlık verici derecede” artış yaşandı.

Bunun sebeplerinin karmaşık olduğunu belirten Manchester Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Pearl Mok, “Sosyal izolasyon, değişen rutinlerden kaynaklanan anksiyete, eğitimdeki aksamalar, sağlıksız sosyal medya etkileri ve artan klinik farkındalık gibi sorunların bir karışımından kaynaklanabileceğine” dikkat çekti.

Öte yandan varlıklı ailelerde her iki durum için de vaka sayısının daha yüksek olduğu da görüldü. Örneğin yeme bozukluğu açısından varlıklı kesimlerdeki vaka oranı yüzde 52 iken, toplumun en yoksul kesimlerinde bu oran yüzde 22 oldu. Uzmanlar bu durumun, varlıklı kesimlerin hizmetlere erişim ve destek alma imkanının daha iyi olmasıyla da açıklanabileceğini belirtiyor.

Erkeklerde durum değişmedi

Öte yandan araştırmada genç erkeklerde yeme bozukluğu ya da kendine zarar verme oranlarında bir artış tespit edilmemesi dikkat çeken bir başka unsur oldu.

Manchester Üniversitesi’nden çocuk ve ergen psikiyatristi ve yardımcı araştırmacı Dr. Sruti Garg, “Genç kızlar arasında yeme bozukluğu teşhisi ve kendine zarar verme olaylarındaki şaşırtıcı artışın, hizmetlere erken erişimin iyileştirilmesi ve zamanında müdahale için acil bir ihtiyacı vurguladığını” söyledi.”

En sık aneroksiya ve blumia olarak görülen yeme bozukluğu, yemek üzerindeki kontrolün stresle ve diğer zor durumlarla baş etmek için bir araç olarak kullanıldığı ruhsal sorunları kapsıyor.

Avrupa’daki bulguları yansıtıyor

İngiltere’de yapılan çalışma, İtalya Fransa ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde daha önce elde edilen bulguları yansıtıyor.

İtalya

İtalyan Çocuk ve Ergen Nöropsikiyatri Derneği’ne göre, pandemi nedeniyle ülkede yeme bozukluklarının görülme sıklığı, özellikle gençler arasında yüzde 30 oranında arttı.

Dernek bu durumun “kapanma, sokağa çıkma yasakları, okulların kapatılması ve sosyal girişimlerin iptal edilmesinden” kaynaklandığını belirtti.

Fransa

Şubat 2022’de Fransız Klinik Beslenme ve Metabolizma dergisinde yayınlanan bir çalışma da pandemi sırasında genç öğrenciler arasında yeme bozukluklarında endişe verici bir artış olduğunu ortaya koydu.

Çalışma, 2009 ile 2021 yılları arasında öğrencilerde yeme bozukluğu görülme sıklığının iki katına çıktığını gösterdi.

Çalışmanın yazarları, “Bu sonuçlar, Covid-19 salgını sırasında üniversite öğrencileri arasında yeme bozukluklarının yaygınlığında ilk kez endişe verici bir artış olduğunu göstermektedir” dedi.

Belçika

Bu arada bir başka çalışma, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2022 Avrupa sağlık raporuna göre, Belçika’da yeme bozukluğu belirtileri gösteren 18-29 yaş arası gençlerin oranının Mart 2021’de 2018’e kıyasla neredeyse yüzde 40 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

OECD, pandemi durumunun onaylanmasıyla birlikte Avrupa’da gençlerin ruh sağlığının genel olarak iyileştiğini ancak “anksiyete ve depresyon belirtileri gösteren gençlerin oranının bazı ülkelerde pandemi öncesi seviyelerin iki katı olmaya devam ettiğini” belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.