enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:25 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:25 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:19 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:17 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:12 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:05 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
11:14 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
00:49 Çok Maksatlı ve Bulanıklaştırılmış Açıklamalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnce’nin Çekilmesi ve Oğan’ın Kararı?

İnce’nin Çekilmesi ve Oğan’ın Kararı?
13 Mayıs 2023
431
A+
A-

Muharrem İnce’nin kaset şantajından sonra dün adaylıktan çekilmesi demokratik yarışlarda görülebilecek normal bir olay değil.

Burhanettin Duran - Biyografya

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, SETA Genel Koordinatörü

Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce’nin kaset şantajından sonra dün adaylıktan çekilmesi demokratik yarışlarda görülebilecek normal bir olay değil. Nitekim İnce, son 45 günde PKK ve FETÖ’nün “montaj kaset ve dekont” ile kendisine karşı “Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir iftira furyası” yaptığını açıkça söyledi. Ve muhatabının CHP olduğunu gösteren şu cümleleri kullandı: “Bahaneleri kalmasın, yoksa seçimi kaybettiklerinde seçimin sabahı bütün suçu bize atacaklar. Hiçbir bahaneleri kalmasın.” Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu’nu destekleyen çevrelerin 45 günlük linç operasyonu sonucu gelen bu adaylıktan çekilme sadece siyasi hayatımıza yeni bir kaset olayı olarak eklenmedi. 14 Mayıs seçim sürecindeki diğer anormalliklerini de hatırlattı. Malum, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki kıyasıya yarışın sert kutuplaşma ve ağır polemikler getirmesi bekleniyordu. Muhalefetin bir buçuk yıl önce 6’lı masa olarak bir koalisyon oluşturması 2023 seçimlerinin zorlu geçeceğini zaten gösteriyordu. Ancak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun muhalefete ortak aday olarak dayatılması ile başlayan bir seri olay demokratik rekabetin dışına çıkan anormalliklere dönüştü.

Anormallik deyince yanlış anlaşılmasın, 6’lı masanın “güçlendirilmiş cumhurbaşkanı yardımcılığı sistemi” önerisini kastetmiyorum. Hani cumhurbaşkanına eşit yetkide, ikisi büyükşehir belediye başkanı olan yedi cumhurbaşkanı yardımcısı önerisi… Çalışmayacak ve sürekli kriz üretecek bu öneri muhalefetin siyasi fantezisi. Ancak birbiri ardına gelen üç hadise Batı demokrasilerinde olsa ortalığı karıştıracak türden. Ve elbette demokratik hayatımıza ciddi zarar veren olaylar. İlki, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etmeyen İyi Parti Genel Başkanı Akşener’in masadan kalktıktan sonra CHP çevreleri tarafından ağır hakaretlerle lince uğraması ve masaya geri dönmek zorunda bırakılması. İyi Parti’de ciddi çöküşe sebep olan bu hadisenin peşinden Kılıçdaroğlu’nun HDP ile uzun süredir yürütülen müzakereleri sonlandırdığı görüşmesi geldi. HDP’yi PKK’nın uzantısı olarak gören Akşener’den ses çıkmadı, partisinden istifalar geldi.

İkinci anormallik, terör örgütlerinin muhalefetin siyaseti üzerindeki belirleyiciliğiyle ilgili. Kandil’den PKK elebaşları ve FETÖ’cüler Kılıçdaroğlu’nu açıkça destekledi ve buna hem Millet İttifakı’nın partileri hem de Kılıçdaroğlu sessiz kaldı. Kamuoyu bununla çalkalanırken Kılıçdaroğlu, uzun bir sessizlikten sonra çıktı, “Aslında terör örgütleri Cumhur İttifakı’nı destekliyor” diyebildi. HDP (YSP) adaylarının “Afrin’i geri alacağız, özerklik kuracağız, İmralı’nın kapılarını kıracağız” cümlelerine de muhalefetten tepki gelmedi. Üçüncü anormallik, Batı medyasının Erdoğan aleyhine, Kılıçdaroğlu lehine yoğun kampanya yapması. Bütün siyasetçilerin “ülkemizdeki demokratik seçimlere müdahale etmeyin” resti çekmesi gerekirdi. Muhalefet ve adayı Kılıçdaroğlu buna da tepkisiz kaldı.

Seçim sürecindeki dördüncü anormallik, İnce’nin lince uğraması ve şantajla adaylıktan çekilmek zorunda bırakılması oldu. Bu olayı birinci turda kazanma çabası olarak göremeyiz. Bu son anormallik muhalefet cenahında giderek pekişen “dayatmacı, dışlayıcı, ötekileştirici ve intikamcı” psikolojinin ürkütücü yönünü iyice açığa çıkardı. İnce, Kılıçdaroğlu lehine değil, CHP çevresinin ağır mahalle baskısı ve kaset şantajı ile geri çekildi. Ancak bu tür siyasi operasyonların havuç ve sopa kısmı olur. Kaset şantajı sopa, Kılıçdaroğlu tarafından İnce’nin sofraya daveti de havuç kısmı. İnce’nin tercihi ne olur bilmiyorum fakat Kılıçdaroğlu’na destek veren linç mekanizmasının yeni hedefi Oğan olabilir. Oğan çekilir mi, birinci tura katılabilir mi, seçim ikinci tura kalırsa nasıl tavır alır, göreceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.