enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:28 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency ve UHA / İnternational News Agency ’16 Ocak Basın Onur Günü’nde onurlandırıldı
09:15 16 Ocak Basın Onur Günü’nden notlar..
08:04 Kuşadası Güvercinada Açık Hava Müzesi’ni 2025 yılında181 bin 419 kişi ziyaret etti
07:52 Petrol savaşları yerini ‘kritik mineral’ savaşlarına bırakabilir
06:36 CHP Genel Başkanı Özel’in ‘ben 30 yıl yatarım, siz de yatarsınız’ sözlerine tepkiler sürüyor
06:32 Aydın’ın Kuşadası’nda, Kurumlar Arası Gerginlik Hizmeti Aksatıyor
04:30 Kırmızı Bültenle aranan suçlular yakalanarak Türkiye’ye getirildi
04:29 Kırmızı Bültenle aranan suçlular yakalanarak Türkiye’ye getirildi
18:27 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:55 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:48 100’ün Üzerinde Ülkeden Alıcılar, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin Geliyor
00:50 Bakan Göktaş, “Biz aynı aileye, farklı kapılardan ulaşan kurumlarız”
00:41 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
00:40 Miraç Kandili bugün idrak edilecek
00:38 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:37 Hong Kong’da bulunan Sultan Boztepe, Türk Öğrenci Birliğinin kurulmasına öncülük etti…
00:26 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
00:23 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut: “Kocaeli ihracatta gurur kaynağımız”
00:22 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İletişim Başkanlığınca “Asrın Felaketi: 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri” kitabı yayımlandı

İletişim Başkanlığınca “Asrın Felaketi: 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri” kitabı yayımlandı
27 Mart 2023
154
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Türkiye’nin 6 Şubat’ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin “Asrın Felaketi: 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri” kitabı yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdim yazısını kaleme aldığı kitapta, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen deprem afetinin ilk anından itibaren Türkiye’nin devlet ve millet olarak bir bütün halinde sahada yaraları sarmak için aldığı tedbirlere, yaptığı çalışmalara yer veriliyor.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak hazırlanan kitap, “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Hakkında”, “Asrın Felaketini Anlamak”, “Deprem Sonrası Arama, Kurtarma Faaliyetleri”, “Afet İletişimi ve Dezenformasyonla Mücadele”, “Deprem Sonrası Dayanışma” ve “Deprem Sonrası İnşa ve İhya Çalışmaları” başlıklı 6 bölümden oluşuyor.

Afet sonrası sahada hızla koordine olarak çalışan ekiplerin yanı sıra uluslararası yardım çağrısına cevap vererek, Türkiye’ye gelen uluslararası arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının anlatıldığı kitapta, topyekün birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemi vurgulanıyor.

Depreme ilişkin bilimsel verilerin ayrıntılarıyla yer aldığı kitapta, asrın felaketinin yarattığı tahribatlar ile doğal tarihi ve kültürel varlıklara etkileri de yer alıyor.

Barınma, beslenme gibi yardımlar, psikososyal destekler, eğitimin devamlılığının sağlanması gibi çalışmaların anlatıldığı kitapta, devletin bölgede yapacağı yeniden inşa ve ihya çalışmaları kapsamında yer alan projelere de değiniliyor.

Kitap, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde dün gerçekleştirilen “Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Olağanüstü Zirvesi”nde liderlere ve heyet üyelerine takdim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takdim yazısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kitabın takdim yazısında Türkiye’nin, 6 Şubat 2023’te Cumhuriyet tarihinde en çok can kaybına, yıkıma, acıya yol açan ve “asrın felaketi” olarak nitelenen depremleri peş peşe yaşadığını belirtti.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli saat 04.17’de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem ve bundan yaklaşık 9 saat sonra meydana gelen Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin, 11 ilde 62 ilçe ve 10 bin 190 köyde yıkıma yol açtığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ilk anından itibaren devlet ve millet olarak tüm imkânların seferber edildiğini vurguladı.

Bakanlıkların, kurumların, kuruluşların, sahip oldukları tüm arama kurtarma, yardım, destek kapasitelerinin deprem bölgesine yönlendirildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası yardım çağrısına cevap veren NATO ve Avrupa Birliği dahil 90 ülkeden 11 bin 500’e yakın personele sahip profesyonel arama kurtarma ekiplerinin hızla sahaya dağıtıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplamda 35 bin kişiyle, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir arama kurtarma gücünü bir araya getirdiklerine dikkati çekerek, yardım ve destek personeliyle toplamda 271 bin kamu görevlisi ve gönüllünün deprem bölgesinde vazife üstlendiğini kaydetti.

“Yaraları sarmaya ve ülkemizin tüm kayıplarını hızla telafi etmeye odaklandık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bireysel olarak gelenlerle yaklaşık yarım milyon insanın depremzedelerin imdadına koştuğu bir dönemin yaşandığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Milletimizin bu zor günlerde gösterdiği tarihi dayanışma, geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlamıştır. Depremden etkilenen insanlarımızın, barınmadan gıda ve giyime kadar tüm ihtiyaçlarının elbirliğiyle karşılandığı, dünyaya örnek olacak bir dayanışma görüyoruz. Hamdolsun dört haftanın sonunda, arama kurtarma çalışmalarını tamamladığımız, barınma ve gıda sorunlarını çözdüğümüz, enkaz kaldırma çalışmalarına hızla devam ettiğimiz bir yere geldik. Bir yandan da insanlarımızı en kısa sürede yeni evlerine taşımak istiyoruz. Bunun için en önemli gündemimiz, insanlarımızı bir an evvel güvenle ve huzurla yaşayacakları yeni evlerine kavuşturmaktır. Amacımız, önümüzdeki iki ay içinde 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasına başlamaktır. Mevcut planlamaya göre 405 bini konut ve 83 bini köy evi olmak üzere, toplamda 488 bin yeni hane yaparak vatandaşlarımıza bir yıl içinde teslim etmeyi hedefliyoruz.

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı geri getiremeyiz ama bunun dışındaki tüm yıkımları ve zararları telafi etme kararlılığına ve gücüne sahibiz. Şu an deprem bölgesindeki yaraları sarmaya ve ülkenin tüm kayıplarını hızla telafi etmeye odaklanmış durumdayız. Deprem bölgelerinin yeniden inşası ve ihyasını planlarken, maddi telafiyle birlikte, ruhlarımızda açılan yaraların tedavisini, yani manevi gücümüzü tahkim etmeye de önem veriyoruz. Milletçe yaşadığımız bu büyük felaketin üstesinden geleceğiz. Milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.