enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:48 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:43 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:39 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:32 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:32 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:29 İstanbul’un Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:18 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye, Güney Kafkasya’da barışın tesis edilmesi için çaba göstermektedir”
00:11 Bakan Tunç: “Hedefimiz umudu onaran, hatayı düzelten, insan onurunu merkeze alan bir yaklaşımı hakim kılmaktır”
06:50 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:50 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:48 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:43 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:40 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:39 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İklim göçü artıyor: 2020’de 25 milyon kişi göç etti

İklim göçü artıyor: 2020’de 25 milyon kişi göç etti
10 Ağustos 2021
421
A+
A-

UHA HABER / İklim değişikliğinin beraberinde getirdiği kuraklık, sel, gıda ve su yetersizliği dünyada milyonlarca insanı yerinden ediyor. Geçtiğimiz yıl 94 farklı ülkeden 25 milyon kişi iklim göçünün parçası oldu. Peki, gelecek yıllar için beklentiler ne?

Kiminin toprakları kuraklığa yenik düştü, kiminin ise yaşam alanları sel ve taşkınlarla su altında kaldı. Çoğu gıda yetersizliği nedeniyle sağlığını yitirdi.

Mülteci kamplarında artık iklim kaynaklı sorunlar nedeniyle evlerini terk edenlerin sayısı artıyor. Üstelik gelecek yıllar için de tablo karanlık.

Dünya üzerinde iklim değişikliğinin en fazla etkilediği kıta Afrika. Bölgedeki sıcaklık artışları son yıllarda küresel ortalamanın 2 katına çıktı. Afrika’nın doğusunda 30 milyondan fazla insan için gıda güvenliği ve temiz suya erişim büyük bir sorun.

Göçlerin nedenleri neler?

Küresel iklim değişikliği insanlığın ortak geleceği için en büyük tehditlerden. 2020 yılında 94 farklı ülkeden 25 milyon kişi iklim değişikliği nedeniyle göç etti. Bu göçlerin temelinde yaşamı derinden etkileyen ani hava değişimleri var.

Şiddetli kuraklık, tarımsal verimin düşmesi, içilebilir suyun azalması ve deniz seviyesinin yükselmesi ile yaşam alanları yok oluyor.

Mülteci olarak kabul edilmemeleri tartışmalı bir konu

Yaşam alanları yıkıma uğrayanlar, yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. İklim değişikliği bölgesel krizleri de tetikliyor.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, insanların aç kaldıkları için yer değiştirmek zorunda kaldığını söyledi.

“Çözüm o faktörleri ortadan kaldırmaya yönelik olmalı. Siyasi istikrarı etkiliyor, ekonomiyi etkiliyor. Hepsi zincirleme.”

İklim değişikliği nedeniyle göç edenlerin ülkeler tarafından mülteci olarak kabul edilmemesi ise tartışmalı bir konu.

140 milyon kişi yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalacak

İklim değişikliği yüzünden yeni göç dalgaları da bekleniyor. Dünya Bankası tahminlerine göre 2050’ye kadar 140 milyon kişi yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalacak.

En büyük göçü ise Sahra Altı Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika verecek.

Haber: Ahmet Çakıcı

(UHA Haber Ajansı, 10 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.