enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:34 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
00:34 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:34 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:28 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:23 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:18 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:13 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:04 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hicri yeni yıl başlıyor

Hicri yeni yıl başlıyor
29 Temmuz 2022
607
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Hicri 1444 yılı, 30 Temmuz Cumartesi günü akşam namazı vaktinin girmesiyle başlayacak.

Son Peygamber Hazreti Muhammed ve ashabının 1444 yıl önce Mekke’den Medine’ye hicreti, İslam aleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı  Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vakit hesaplamalarına göre, hicri yılbaşı 30 Temmuz Cumartesi günü.

Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin 10’uncu gününe denk gelen 8 Ağustos Pazartesi günü idrak edilecek.

“Ayın dönüşüyle birlikte oluşan takvim, hicri takvimdir”

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Aydemir, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret etmesiyle başlayan hicri takvimin Hz. Ömer döneminde resmiyet kazandığını söyledi.

Hicretin yeni bir başlangıç olduğunu belirten Aydemir, hicretin inanç uğruna yeri ve yurdu terk etmek anlamına geldiğini, dolayısıyla hicretin başlangıç olarak görülmesinin Müslümanların aksiyoner kimliğini gösterdiğini dile getirdi.

Muharrem ayının Hz. Ömer döneminde hicri yılın başı olarak kabul gördüğünü hatırlatan Aydemir, şöyle devam etti:

“Allah’ın katında aylar 12 tanedir. Allah, yeri ve gökleri yarattığından beri bu böyledir. Biz şu an iki çeşit ay ve yıl takvimini kullanıyoruz. Biri güneş sistemi üzerinedir. Buna baktığımız zaman dünyanın güneş etrafında döndüğü, dolayısıyla güneş merkezli bir takvim bu. Biz de güneş etrafında döndükçe aynı yere geldiğimizde bir yıl sayıyoruz. Ay takviminde ise dünya bir şeyin etrafında dönmüyor. Ay dünyanın etrafında dönüyor. Dolayısıyla ay takvimi insan merkezlidir. Ay’ın dönüşüyle birlikte oluşan takvim ise Hicri Takvim’dir.

Hicri takvimin 12 kameri aydan oluştuğunu ifade eden Aydemir, “Bunlardan dördü haram aylardır. Bunlar Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır.” dedi.

Ay takviminin tamamlanasının güneş takvimine göre 11 gün eksik olduğunu anımsatan Aydemir, “Hicri takvim her sene 11 gün farkla geriden geliyor. O bakımdan ayların yeri sürekli değişiyor. Ramazan ayına baktığımızda sürekli yer değiştiriyor. Burada dinamik olan ay takvimidir.” değerlendirmesinde bulundu.

[UHA Haber Ajansı, 29 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.