enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hawaii orman yangınlarına ne sebep oldu?

Hawaii orman yangınlarına ne sebep oldu?
13 Ağustos 2023
31
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

* Hawaii, orman yangınlarına yabancı bir yer değil.

* Ancak pek çoklarına göre son birkaç gündeki yangınlar, takımada tarihindeki yaşanan en kötü yangınlar.

UHA / İnternational News Agency

Nadine Yusuf

Nadine Yousif, BBC

UHA Haber’in BBC’den Nadine Yousif’un haberine göre, Yaşanan tahribat yıkıcı oldu. Yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlar bazı kasabaların tamamen yanmasına neden oldu. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği yangınların çıkış sebepleri hala araştırılıyor.

Ancak kasırga rüzgarları ve kuru hava, alevleri beslemeye yardımcı oldu.

Hawaii’nin büyük bir bölümünde etkili olan kuraklık veya anormal kuru hava şartları da yangının büyümesindeki etmenler arasındaydı.

ABD Kuraklık Raporları’na göre, ülkenin yaklaşık yüzde 14’ünün ciddi ya da hafif kuraklık yaşadığını bildirirken, Hawaii’nin yüzde 80’inde durum anormal kuraklık seviyesinde.

Geçen ay ABD Meteoroloji Müdürlüğü, Maui’de çalı yangınlarının bildirildiğini ve yangın nedeniyle kısa süreliğine bir otoyolun kapandığını belirtti. Bununla beraber meteorologlar da “bu yılki kuru mevsimde yangın riskinin yükseldiği” konusunda uyarılarda bulundu.

Öte yandan bilim insanları Hawaii adalarının bazı bölgelerinin yerli bitkilerden daha kolay tutuşabilir olan yabancı otlarla kaplı olduğunu belirtiyor.

Bunun anlamı da şu: Bir kıvılcım, kuraklık koşullarıyla birleştiğinde hızla yayılabilen bir yangına yol açabilir.

Yangınlardan önce Maui için kırmızı alarm verilmişti.

Salı günü Hawaii kıyılarından geçen Dora Kasırgası’nın güçlü rüzgarları alevleri daha da körükledi.

Perşembe günü bir basın toplantısında konuşan Hawaii Valisi Josh Green, yangınların eyalet tarihindeki “en büyük doğal felaket” olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin Hawaii üzerinde benzersiz bir koşullar yarattığını belirten Green, “Dünyanın birçok farklı bölgesinde bunu ilk kez görüyoruz” dedi.

Hawaii’deki son büyük yangın 2018’de gerçekleşti. Lane Kasırgası’nın rüzgarları Lahaina etrafındaki alevleri körükledi. Bu kasaba bu haftaki yangınlarda kül oldu.

Yerel medyaya göre beş yıl önceki yangında 2 bin dönüm arazi ile birlikte 31 araç ve çoğu ev olmak üzere 21 yapı zarar gördü.

Hawaii’de orman yangınları eskiden nadir görülen olaylardı. Büyük ölçüde volkanik patlamalar veya yıldırım çarpmalarıyla yaşanırdı. Ancak son yıllarda, insan faaliyetleri onları daha yaygın ve daha büyük ölçekli hale getirdi.

***

Yazar hakkında

Nadine Yousif, bir multimedya gazetecisidir ve Carleton Üniversitesi Gazetecilik Okulu’ndan yeni mezun olmuştur. Daha önce New Brunswick ve Nova Scotia’da muhabir olarak çalıştı ve kampüs gazetesinin yazı işleri müdürüydü. Aslen Bağdat, Irak’tan geliyor, ancak Ottawa’yı evine çağırıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.