enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hawaii orman yangınlarına ne sebep oldu?

Hawaii orman yangınlarına ne sebep oldu?
13 Ağustos 2023
29
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

* Hawaii, orman yangınlarına yabancı bir yer değil.

* Ancak pek çoklarına göre son birkaç gündeki yangınlar, takımada tarihindeki yaşanan en kötü yangınlar.

UHA / İnternational News Agency

Nadine Yusuf

Nadine Yousif, BBC

UHA Haber’in BBC’den Nadine Yousif’un haberine göre, Yaşanan tahribat yıkıcı oldu. Yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlar bazı kasabaların tamamen yanmasına neden oldu. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği yangınların çıkış sebepleri hala araştırılıyor.

Ancak kasırga rüzgarları ve kuru hava, alevleri beslemeye yardımcı oldu.

Hawaii’nin büyük bir bölümünde etkili olan kuraklık veya anormal kuru hava şartları da yangının büyümesindeki etmenler arasındaydı.

ABD Kuraklık Raporları’na göre, ülkenin yaklaşık yüzde 14’ünün ciddi ya da hafif kuraklık yaşadığını bildirirken, Hawaii’nin yüzde 80’inde durum anormal kuraklık seviyesinde.

Geçen ay ABD Meteoroloji Müdürlüğü, Maui’de çalı yangınlarının bildirildiğini ve yangın nedeniyle kısa süreliğine bir otoyolun kapandığını belirtti. Bununla beraber meteorologlar da “bu yılki kuru mevsimde yangın riskinin yükseldiği” konusunda uyarılarda bulundu.

Öte yandan bilim insanları Hawaii adalarının bazı bölgelerinin yerli bitkilerden daha kolay tutuşabilir olan yabancı otlarla kaplı olduğunu belirtiyor.

Bunun anlamı da şu: Bir kıvılcım, kuraklık koşullarıyla birleştiğinde hızla yayılabilen bir yangına yol açabilir.

Yangınlardan önce Maui için kırmızı alarm verilmişti.

Salı günü Hawaii kıyılarından geçen Dora Kasırgası’nın güçlü rüzgarları alevleri daha da körükledi.

Perşembe günü bir basın toplantısında konuşan Hawaii Valisi Josh Green, yangınların eyalet tarihindeki “en büyük doğal felaket” olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin Hawaii üzerinde benzersiz bir koşullar yarattığını belirten Green, “Dünyanın birçok farklı bölgesinde bunu ilk kez görüyoruz” dedi.

Hawaii’deki son büyük yangın 2018’de gerçekleşti. Lane Kasırgası’nın rüzgarları Lahaina etrafındaki alevleri körükledi. Bu kasaba bu haftaki yangınlarda kül oldu.

Yerel medyaya göre beş yıl önceki yangında 2 bin dönüm arazi ile birlikte 31 araç ve çoğu ev olmak üzere 21 yapı zarar gördü.

Hawaii’de orman yangınları eskiden nadir görülen olaylardı. Büyük ölçüde volkanik patlamalar veya yıldırım çarpmalarıyla yaşanırdı. Ancak son yıllarda, insan faaliyetleri onları daha yaygın ve daha büyük ölçekli hale getirdi.

***

Yazar hakkında

Nadine Yousif, bir multimedya gazetecisidir ve Carleton Üniversitesi Gazetecilik Okulu’ndan yeni mezun olmuştur. Daha önce New Brunswick ve Nova Scotia’da muhabir olarak çalıştı ve kampüs gazetesinin yazı işleri müdürüydü. Aslen Bağdat, Irak’tan geliyor, ancak Ottawa’yı evine çağırıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.