enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:24 Akif’in Mirası: Bir Milletin vicdanı…
00:20 MHP Genel Başkanı Bahçeli Hatay’da, 455 Bininci Afet Konutu Kura Çekimi, Anahtar Teslimi ve Toplu Açılış Töreni’nde konuştu…
00:18 TBMM’ye ilerleyen günlerde fahiş site aidatlarıyla ilgili yasal düzenlemeye gidilecek…
00:13 Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerindeki iyileşme dezenflasyon sürecini destekleyecek
00:12 Gazze İçin Yeniden Yapılanma Vizyonu
00:05 Tebligat Kanunu’nda değişiklik TBMM’ne sunulacak…
00:49 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
00:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
00:32 MİT’ten siber casusluk operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı
00:31 TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne Diyanet’ten “Caiz” Fetvası: Vatandaşın Şüphesi Giderildi!
00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet, Avrupalı Türkleri hedef almaktan utanmıyor”
00:17 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
00:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
00:03 Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk kura Adıyaman’daki konutlar için çekilecek…
00:01 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
09:48 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:58 Türkiye’nin dijital dönüşümünde ivme arayışı: Ekosistem odaklı adımlar kritik
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:48 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı…

Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı…
5 Şubat 2023
145
A+
A-

Türk havaalanlarının önde gelen yer hizmetleri sağlayıcısı Havaş, Rus ve Belaruslu havayolu şirketlerine, kullandıkları Amerikan yapımı uçaklara hizmet sağlamayı durdurabileceğini bildiren bir mektup gönderdi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘nın haberine göre, Reuters haber ajansının gördüğü 31 Ocak tarihli mektupta Havaş, Rus havayolu şirketlerine uygulamayı ABD’nin Ukrayna savaşı nedeniyle getirdiği ihracat kontrollarına uymak amacıyla yürürlüğe koyabileceğini bildirdi.

Havaş ayrıca Rus havayolu şirketlerine bundan sonra uçuşlarını yüzde 25’ten az Amerikan teknolojisi kullanılan uçaklarla planlama tavsiyesinde bulundu.

“Boeing uçaklarına olası kısıtlamalar” konu başlığıyla yazılan mektubun, Amerikalı yetkililerin Türk hükümeti ve özel sektörüne ABD’nin Rusya yaptırımlarıyla işbirliği çağrısı yaptığı toplantıdan günler önce gönderildiği belirtildi.

Mektupta “Rus ve Belarus havayolu şirketlerinin yüzde 25’ten fazla ABD teknolojisi kullanılan bazı ya da tüm uçakları” ifadesi kullanıldı.

Rus güçleri Belarus’u Ukrayna’nın başkenti Kiev’e savaşın başlangıcında yapılan saldırılarda sıçrama tahtası olarak kullanıyordu. Ancak Belarus işgale doğrudan katılmadı.

Havaş, Türk havacılık endüstrisinin ABD Ticaret Bakanlığı’ndan uyarı mektupları aldığını bildirdi.

Havaş mektubunda, “Bu çerçevede, işimize ve paydaşlarımıza yönelik riskleri ve sonuçları belirlemek için bir durum tespiti süreci yürütüyoruz. Bunun sonucunda, uçuşlarınızın bir kısmına veya tamamına hizmet veremeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Batının Moskova’ya kapsamlı yaptırımları ve ihracat kontrolları kapsamında ABD, Boeing uçakları gibi ABD menşeli ya da yüzde 25’e kadar ABD malzemesi içeren uçaklarda kullanılan parça ve hizmetlere lisans kısıtlaması getirdi.

Havaş, Rus ve Belarus havayolu firmalarından yüzde 25’ten az ABD teknolojisi içeren uçaklarının listesini istedi ve uçuşlarını bu uçaklarla planlamaları tavsiyesini verdi.

Türkiye’nin büyük havaalanı yer hizmeti sağlayıcısı Havaş, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi Türkiye’nin en büyük şehirlerinde faaliyet gösteriyor.

Wall Street Journal Ocak ayında yayınladığı bir haberde üst düzey Amerikalı yetkililerin Aralık ayında Rusya ve Belarus’tan gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlamaları halinde, Türk şahıs veya kurumların para ve hapis cezası ya da ihracat imtiyazının kaybedilmesi gibi yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunduklarını yazmıştı.

Haberde ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Thea Rozman Kendler’ın Aralık ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında yetkililere bu mesajı ilettiği öne sürülmüştü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.