enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
00:06 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Milli motosikletçi Razgatlıoğlu, 27 Şubat’ta Tayland’da MotoGP’de yarışacak ilk Türk sporcu
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:05 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:04 Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek dokuyoruz
00:02 Mavi Vatan’a yeni güç: SANCAR SİDA
00:37 Bakan Kurum’dan “Sındırgı” paylaşımı: Söz verdik, sözümüzü tutacağız
00:15 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Terörsüz Türkiye raporuyla ilgili olarak,”Türkiye için hayati bir eşiği aştık”
00:12 Kocaeli’n Kartepe ilçesinde Erik Ağaçları “Yalancı Bahar”a Aldandı” Erikler yanarsa bizde yanarız”
00:11 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:10 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı…

Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı…
5 Şubat 2023
146
A+
A-

Türk havaalanlarının önde gelen yer hizmetleri sağlayıcısı Havaş, Rus ve Belaruslu havayolu şirketlerine, kullandıkları Amerikan yapımı uçaklara hizmet sağlamayı durdurabileceğini bildiren bir mektup gönderdi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘nın haberine göre, Reuters haber ajansının gördüğü 31 Ocak tarihli mektupta Havaş, Rus havayolu şirketlerine uygulamayı ABD’nin Ukrayna savaşı nedeniyle getirdiği ihracat kontrollarına uymak amacıyla yürürlüğe koyabileceğini bildirdi.

Havaş ayrıca Rus havayolu şirketlerine bundan sonra uçuşlarını yüzde 25’ten az Amerikan teknolojisi kullanılan uçaklarla planlama tavsiyesinde bulundu.

“Boeing uçaklarına olası kısıtlamalar” konu başlığıyla yazılan mektubun, Amerikalı yetkililerin Türk hükümeti ve özel sektörüne ABD’nin Rusya yaptırımlarıyla işbirliği çağrısı yaptığı toplantıdan günler önce gönderildiği belirtildi.

Mektupta “Rus ve Belarus havayolu şirketlerinin yüzde 25’ten fazla ABD teknolojisi kullanılan bazı ya da tüm uçakları” ifadesi kullanıldı.

Rus güçleri Belarus’u Ukrayna’nın başkenti Kiev’e savaşın başlangıcında yapılan saldırılarda sıçrama tahtası olarak kullanıyordu. Ancak Belarus işgale doğrudan katılmadı.

Havaş, Türk havacılık endüstrisinin ABD Ticaret Bakanlığı’ndan uyarı mektupları aldığını bildirdi.

Havaş mektubunda, “Bu çerçevede, işimize ve paydaşlarımıza yönelik riskleri ve sonuçları belirlemek için bir durum tespiti süreci yürütüyoruz. Bunun sonucunda, uçuşlarınızın bir kısmına veya tamamına hizmet veremeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Batının Moskova’ya kapsamlı yaptırımları ve ihracat kontrolları kapsamında ABD, Boeing uçakları gibi ABD menşeli ya da yüzde 25’e kadar ABD malzemesi içeren uçaklarda kullanılan parça ve hizmetlere lisans kısıtlaması getirdi.

Havaş, Rus ve Belarus havayolu firmalarından yüzde 25’ten az ABD teknolojisi içeren uçaklarının listesini istedi ve uçuşlarını bu uçaklarla planlamaları tavsiyesini verdi.

Türkiye’nin büyük havaalanı yer hizmeti sağlayıcısı Havaş, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi Türkiye’nin en büyük şehirlerinde faaliyet gösteriyor.

Wall Street Journal Ocak ayında yayınladığı bir haberde üst düzey Amerikalı yetkililerin Aralık ayında Rusya ve Belarus’tan gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlamaları halinde, Türk şahıs veya kurumların para ve hapis cezası ya da ihracat imtiyazının kaybedilmesi gibi yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunduklarını yazmıştı.

Haberde ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Thea Rozman Kendler’ın Aralık ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında yetkililere bu mesajı ilettiği öne sürülmüştü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.