enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hatıralar ve geçmiş unutulmuyor: Bulancak Deresi

Hatıralar ve geçmiş unutulmuyor: Bulancak Deresi
23 Mayıs 2022
444
A+
A-

SAMSUN – UHA HABER / Bulancak’ta eskiden Köprü Başı veya İskele Turu yapmak adettendi. Köprü, şehrin Doğu ucunda Bulancak Deresi ve ana cadde üzerindeydi. Köprü Turu yapanlar, sessiz huzur veren bu alanda korkuluklara yaslanıp sohbet eder, denizi seyreder, fotoğraf da çekilirdi… Genellikle sakin akan Bulancak Deresi bazen taşar, önüne geleni denize sürüklerdi, bir taşkında su Eski Cami’nin yakınına kadar gelmişti.
Bulancak Deresi 1950’li yıllarda şehrin önemli unsurlarından biriydi, üzerine beton köprü yapılmış, cazibesi daha da artmıştı. Köprüden şehre bakıldığında sağda Elektrik Fabrikası, biraz aşağıda Mezbaha, solda ise boydan boya fındık bahçesi göze çarpardı, Güneyde, köprünün biraz yukarısında Değirmen vardı.
OSMANLI AHŞAP EL YAPIM TOKAC CAMAŞIR YIKAMAK İÇİN KULLANILAN ISLAK CAMASIRA VURULUR KİR CIKARMAK İÇİN 23336 | Garaj antik
Bulancak’ta o yıllar evlerde su yoktu, su çeşme veya kuyulardan güğümlerle taşınırdı. Kadınlar yatak-yorgan, kilim gibi büyük çamaşırları yıkamak için, birkaç komşu birlikte dereye giderdi. Derede suyun bol aktığı bir yer seçilir, çamaşırlar büyükçe bir taşın üzerine konulup, kötekle uzun süre vurarak yıkanırdı. Çamaşır işi akşama kadar sürer kadınlar çok yorulurdu.
Biz çocuklarsa derede oynamaya doyamazdık; derenin sığ yerlerinde ellerimizle balık tutmaya çalışır, yakaladığımız küçük balıkları yaptığımız havuza koyardık. Balık yakalarken ve oynarken epey ıslanır, bazen tartışır, acıkınca her şeyi unutup annelerimize koşardık.
Prensi olmayan bir kurbağa. Başsız Kurbağa Kurbağalar eve dönüş yolunu nasıl bulacaklarını biliyor mu?
Anneler-ablalar yanlarında getirdiği ekmekleri bize verirken mutlaka bir hikaye anlatır, dikkatli olmamızı isterdi: “Dere kenarında bir gün bir anne, acıkan çocuğuna Yağlı Ekmek vermiş, çocuk ekmeği alıp karşıdaki duvarın üzerine oturmuş, tam yiyecekken deredeki kurbağalar, ‘Bır-rak, bır-raak’ diye bağırmaya başlamış, çocuk şaşırmış, elindeki ekmeği taşın üzerine bırakmış. Bu sırada yakında uçan kargalar da ‘Kaak, kaak…’ diye bağırıyormuş. Zavallı çocuk kalkıp hemen annesine koşmuş, ağlayarak anlatmış; Tam ekmeğimi ısıracaktım, kurbağalar bırrak bıraak diye tempo tuttular, sonra da kargalar kaak kalk diye bağırdılar, ben de ekmeğimi bırakıp kaçtım…” Hikayeyi dinleyince ekmeğimizi daha sıkı tutar, bitirinceye kadar hiçbir şeye bakmazdık.
Kadınlar akşama doğru eve dönmek için, etrafa astıkları çamaşırları toplarken, biz de balık havuzumuzu yıkar, balıkların sevinçle dereye karışmasını zevkle izlerdik…
Taş değirmeni teknolojiye direniyor
Bulancak’ın bütün mısır ve buğdayını öğüten Değirmen de, çamaşır yıkanan yerin hemen üst tarafında idi. Yığma kara taştan yapılan tek katlı değirmende, biri mısır, biri buğday öğüten iki taş dönüyordu. Kocaman değirmen taşları dönerken çok ses çıkarıyor, değirmenciyle anlaşabilmek için epeyce bağırmamız gerekiyordu. Değirmenci, götürdüğümüz zahrayı kantarda tartıp, belli bir “Üğünlük” payı alıyor, sonra da unumuzun ne zaman hazır olacağını bildiriyordu.
Mısır Ekmeği Tarifi - Evimin Yemekleri
Bulancak’ta hemen herkesin köyde veya şehirde mısır tarlası vardı, pek çok aile Mısır Ekmeği yiyordu. Ekmek evlerdeki ocaklıkta sacın üzerinde pişiriliyor, bazen de yoğrulan hamur tepsiyle fırına götürülüyordu. Şehirde bazıları da, Ofis’ten buğday alıp öğüterek, buğday ekmeği pişiriyordu.
Su değirmenleri zamanla elektrikli oldu ve öğütme kapasiteleri arttı. Ancak sonraki yıllarda insanların çoğu “Çarşı ekmeği” yemeye başladı, mısır tarlaları ekilmez oldu. Değirmenler ihtiyaç olmaktan çıktı, bir bir kapandı, sonra da yıkılmaya terk edildi…
Bulancak Deresinin hizmetleri saymakla bitmiyor; şehirdeki bütün arabalar da derede yıkanıyordu. Yollar toprak, kasisli ve virajlıydı, arabalar çok toz ve çamur oluyor, yolcuları araba tutuyordu. Bu nedenle sık sık yıkanması gereken arabalar, derede. muavinler tarafından epey uğraşılarak temizleniyordu. Bizim de arabamız vardı, araba dereye götürülürken biz de biner yıkanıncaya kadar köprünün ayaklarında zevkle oynardık.
Karadeniz Sahil Yolu planı 8 yıl sonra iptal - 16 Kasım 2013
1960’lı yıllarda artan trafiği rahatlatmak amacıyla Karadeniz Sahil Yolu yapıldı; Bulancak’ın boydan boya kumsal olan sahili yok oldu, derenin üzerine bir köprü daha yapıldı. Sonra, taşkından korunmak için Bulancak Deresinin şehirdeki bölümü kanala alındı. 1990’lı yıllarda deniz doldurularak yüksekçe bir Sahil Yolu daha yapıldı ki, bu yol şehrin denizle bağını iyice azalttı…
Bulancak Derelerinde Yaz Temizliği Yapıldı - Giresun Haberleri - Online Giresun Platformu
Bulancak Deresi şimdi şehrin ucunda değil ortalarında kaldı. Yine sakin akıyor ama, çok ünlü olduğu o eski günleri özlemle arıyor. İlk köprüde kalabalıktan yer bulup denize bakabilenlerse; önce, üzerinde yoğun trafik olan iki köprüyü görüyor, sonra da uzaklarda kalan denize hüzünle bakıyor…

Bir 1 kişi görseli olabilir

Nejat TOPRAK, Mayıs 2022

[UHA Haber Ajansı, 24 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.