enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güzel Milletiz Vesselam!

Güzel Milletiz Vesselam!
12 Temmuz 2022
587
A+
A-

Değerli okurlarımız, bizler Türk milleti olarak son derece önemli kadim bir toplumuz. Mutlaka her birimizin bir yol hikayemiz var.

Balkan NinnisiGazeteci-Yazar bir dostumuz İlhan AKBULUT geçtiğimiz günlerde bir yol hikayesini ‘Güzel Milletiz Vesselam!‘ başlığıyla başarılı bir şekilde sizler için kaleme aldı.

İşte İlhan AKBULUT’un o güzel anlatımıyla kaleme aldığı ‘Güzel Milletiz Vesselam!‘ başlıklı yol hikayesi…“Kurban Bayramı vesilesiyle büyüklerimizi ziyaret amacıyla düştük Ankara yoluna. Aracımızla Edremit’ten Ankara yol tahminen yaklaşık olarak yedi, yedi buçuk saat civarı. Eşim G- pilot olarak rota belirlerken, ben sürücü olarak direksiyon başında çıktık yola. Daha yarım saat geçmeden ilk molamızı verdik. Planda olmayan bir yirmi dakikalık spontane duraklamaydı bu. İvrindi’in Gökçebayır köyü girişindeki kavşakta kırmızı ışık yanınca beklemeye başladık; aynı anda da hemen köy girişinde bir kalabalık görünce gözümüz oraya ilişiverdi.

Bizim kadim Anadolu kültürümüzün, özellikle Marmara ve Ege’de yaygın olarak süregelen lokma dökülmesi ve onun sırasını görünce, aracımızı çevirip o yöne doğru uygun bir yere park ettik. Eşimle sıraya geçip beklemeye başladık. Hiç hesapta olmayan doğal bir süreçti.

Resim önizlemesi Sıra bize gelmeye yakın bir hanımefendi bize yaklaşıp,

Misafirsiniz herhalde” deyince,

Evet tanrı misafiriyiz” deyiverdik.

Hanımefendi kardeşimiz bu kez bizi,

İsterseniz buyurun şu masalara oturtalım sizi; zeytin-peynir de var” deyince; mutlu olmakla birlikte ilk anda ne diyeceğimizi bilemedik. Hanımefendi Almanya’da yaşıyormuş, samimi bir ifadeyle,

geçmişlerimizin ruhuna lokma döktürmüştük, sizde buyurun birlikte oturup yiyelim” dedi.Açıkçası biz de kime, ‘Allah kabul etsin’ diyeceğimizi düşünüyorduk. Çok teşekkür ederiz. Yolumuz uzun, bekleyenlerimiz var. Ancak yetişiriz. Biz müsaadenizle lokmamızı, – kimi yerde pişi ya da bişi denilir- alıp yola düşelim” deyince,

O zaman size biraz peynir-zeytin de verelim, yolda acıkınca yersiniz” sözleri bizi iyice kardeşlik, paylaşma, bölüşme kültürümüzün tam orta noktasına itiverdi.  O anda, “Ben gazeteciyim. Kadim kültürümüzü ortaya koyan bu paylaşmacı anlayışı müsaade ederseniz haber yapmak istiyorum” dedim. Bir kaç fotoğraf çekip, “Ölmüşlerinizin canına deysin” diyerek tekrar düştük yola.Tabi yol boyunca bu konu üzerine; örf-adet, ananelerimizi, toplumsal değerlerimizin güzelliklerini konuşarak yolumuza devam ettik.

Resim önizlemesiBu noktada şunu özellikle belirtmeliyim ki; ‘Güzel Milletiz Vesselam!‘.

Yıllar önce, görev nedeniyle yurt dışına Fransa’ya gitmiştim. Orada bir Türk’le tanışma fırsatım oldu. 27 yaşlarında Anadolu genci Hasan Yıldız’la bir süre bir arada bulunduk. Bir ara sohbet esnasında,” burada birinden bir bardak su iste, hemen parasını ister” demişti.Evet, şehirleri güzel bakımlı. Asfalta adımınızı attığınızda bütün trafik duruyor, kimse kornaya basıp rahatsız etmiyor ama; her şey bir düzen, intizam içerisinde; lakin onlarda da bizde olan bu paylaşma değerleri onlarda pek yok. Metacılık ön planda gibi. Bizdeki paylaşma-bölüşme ruhunu görmek pek mümkün değil sanki. Bu yaşananın yirmi beş yıl kadar önce olduğunu da hatırlatmalıyım.Bugün günümüze baktığımızda bizde de bazı olumlu gelişmelerin yanında, hiç değişmemiş olan ‘Tanrı misafiri‘ kültürünün devam ettiğini görmek halen çok mümkün.Bizdeki bu paylaşma-bölüşme anlayışı genel olarak halen devam ediyor olması; toplumsal varlık olan insanlık adına ne kadar değerli olduğu yönünde önemli mesajlar veriyor.Bunu İvrindi’nin Gökçeyazı köyünde de görürüz. İzmir’in, Aydın’ın ve bu değerleri devam ettiren diğer kentlerimizde ve daha bir çok yerleşim yerlerinde de görürüz. Bu bizim kadim, yani köklü- geçmişe dayalı örf-adet, kültürel değerlerimizdir. Kiminde lokma adıyla, kiminde başka isimlerle mutlaka görmek mümkündür. Karadeniz’imize gidin aç kalmazsınız, Doğu ve Güneydoğumuza gidin karnınız mutlaka doyar, aç gönderilmezsiniz.

Resim önizlemesi

Bu kadim anlayışı besleyen en önemli değerimiz; paylaştıkça çoğalır. Veren el alan elden üstündür. Yiyeceklerinizi paylaştığınızda, bunda Halil İbrahim bereketi olduğu anlayışı vardır.Kapımıza gelmiş kişi tanrı misafiri olarak kabul edilir. Karnı doyurulmadan asla aç gönderilmez. Hatta yol yorgunu ise, yataklar hemen oraya seriliverir.

Bizi besleyen yüce değerlerdir bunlar. Bunu büyük şehirlerimizde, özellikle İstanbul’da görmek mümkündür. Orada da aç kalmaz bizim insanımız.

Param yok, bana ekmek arası bir şeyler verirmisiniz” derseniz, adeta yarışır bizim güzel insanlarımız.

Neciptir, yüreği güzeldir, vicdan-merhamet sahibidir. Ekmeğini paylaşırsa hayırlı bir şey yaptığını düşünür. “insanın en hayırlısı insana en faydalı olanıdır” düşüncesine sahiptir.

Arada kızar, söyleniriz, lakin iş kardeşliğe, paylaşmaya- bölüşmeye gelince bu kural otomatik işler, anında bu anlayış devreye girer.Yalnız kendi milletine göre de değildir bu felsefe. Kapısına gelen her kim ne ise tanrı misafiridir. Aynı hoşgörüyü ve anlayışı yerli-yabancı herkesin görmesi mümkündür.

Resim önizlemesi

Bu nedenle ülkemize gelen yabancı misafirler gördükleri, yaşadıkları karşısında, kendilerine karşılık beklemeden sunulan yiyecek-içecekler için önce şaşırır, sonra da mutlu şekilde ülkelerine dönüp, bizim gönül zenginliğimizden bahsederler.

Milletimize övgüler düzerler.

“Ne kadar misafirperverler” diye bu duygularını dile getirirler.Uzun sözün kısası, bu duygu yoğunluğuyla aracımızla yolumuza devam ederken Susurluk Belediyesinin yeşiller içerisindeki bir çay bahçesindeki molamızda, sıcak çay eşliğinde peynir-zeytinle lokmalarımızı bir güzel yiyip, tüm ecdadımıza ve geçmişlerimizin ruhuna erişsin’ diyerek tekrar yola düştük. Akşam da sağ-salim sevdiklerimize kavuştuk.Tamda kurban bayramını idrak ettiğimiz bu günlerimize denk gelen bu yol hikayemizde; kardeşlik, paylaşma, sevgi-saygı, hoşgörü geleneğimizi dolu dolu yaşamamıza güzel bir örnek oluşturdu diyebiliriz.Bu vesileyle Kurban Bayramımız Mübarek Olsun. Yüce rabbim kurbanlarınızı kabul buyursun. Her şey gönlünüze göre olsun.Sevgiyle kalınız efendim.”

İlhan Akbulut, Gazeteci-Yazar

[UHA Haber Ajansı, 12 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.