enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni”nden notlar…

Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni”nden notlar…
26 Ekim 2024
53
A+
A-

Gıda ve tarım sektörünün uzman sivil toplum kuruluşları, kurumları ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde, Güvenilir Ürün Platformu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni”, “Türkiye’nin Kahramanları” temasıyla İstanbul’da gerçekleşti.

Yurtiçi ve yurtdışından seçkin konuşmacıların yer alacağı Güvenilir Ürün Zirvesi’nde güvenilirlik ve sürdürülebilirlik kavramlarının ele alınacağı paneller ve sunumlar yapılacak. Alanında uzman diyetisyen ve chefler ise Gıda İsrafı’nı önlemeye yönelik reçete denemelerini zirve workshoplarında tüm dünyaya canlı anlatıldı.

Zirvenin açılış konuşması Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen tarafından yapıldı. Gümen, nüfus artışına ilişkin beklentileri paylaşarak, sürdürülebilir gıdanın büyük önem arz ettiğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Ahmet Gümen, küresel düzeyde gıda ve tarımın hiç olmadığı kadar önemli bir konuma geldiğini belirterek, “Sürdürülebilir bir gıda sistemi için Bakanlığımız, geçtiğimiz aylarda yayınladığı Tarımsal Üretimin Planlanması ve Sözleşmeli Üretim ile yeni stratejilerini ortaya koymaktadır” dedi.

Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen,” Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bitkisel üretimden hayvansal üretime, güvenilir gıdadan su ve sulama yatırımlarına, ormandan doğa koruma ve milli parklar ile yaban hayatına kadar çok geniş bir alan içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

“Yeterli tarımsal üretim olmazsa güvenilir gıdaya erişim zorlaşır”

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da “güvenilir gıdanın” İSTİB’in kırmızı çizgilerinden olduğunu belirterek, yıl boyunca düzenledikleri etkinliklerle güvenilir gıdayı sürekli gündemde tuttuklarını, gıdada taklit ve tağşiş konusunda uluslararası katılımcıları da konuk aldıkları toplantılar düzenlediklerini kaydetti.

Aynı zamanda güvenli gıdaya erişim için “gıda arz güvenliğinin” tesis edilmesi gerektiğini de vurguladıklarını anımsatan Kopuz, “Bunlar birbirinden farklı ancak birbirini tamamlayan konular’ dedik. Zira çok iyi biliyoruz ki yeterli tarımsal üretim olmazsa, güvenilir gıdaya erişim de zorlaşır. Piyasada, tabiri caizse ‘ne idüğü belirsiz’ ürünler dolaşmaya başlar.” diye konuştu.

Fotoğraf: AA

“Amacımız, üretimin aslında her şey olduğunu ortaya koymak”

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak da Güvenilir Ürün Zirvesi’nin aslında üretimin her şey olduğunu ortaya koymaya ve bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Zirve kapsamında geçen yıl depremden etkilenen tüm iller için “Perakende ile Kooperatif El Ele” masalarının kurulduğunu anımsatan Toprak, kooperatifler ile bu işbirliklerini devam ettirdiklerini anlattı.

Fotoğraf: AA

“Yeterli tarımsal üretim olmazsa güvenilir gıdaya erişim zorlaşır”

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da “güvenilir gıdanın” İSTİB’in kırmızı çizgilerinden olduğunu belirterek, yıl boyunca düzenledikleri etkinliklerle güvenilir gıdayı sürekli gündemde tuttuklarını, gıdada taklit ve tağşiş konusunda uluslararası katılımcıları da konuk aldıkları toplantılar düzenlediklerini kaydetti.

Aynı zamanda güvenli gıdaya erişim için “gıda arz güvenliğinin” tesis edilmesi gerektiğini de vurguladıklarını anımsatan Kopuz, “Bunlar birbirinden farklı ancak birbirini tamamlayan konular’ dedik. Zira çok iyi biliyoruz ki yeterli tarımsal üretim olmazsa, güvenilir gıdaya erişim de zorlaşır. Piyasada, tabiri caizse ‘ne idüğü belirsiz’ ürünler dolaşmaya başlar.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından “Tarıma Değer Katan Kalemler” ile “Türkiye’nin Kahramanları” ödül törenleri düzenlendi.

Zirve gün boyunca farklı panellerle devam etti

Gıda sektöründen perakendeye, tarımdan gastronomiye üreticilerin bir araya geldiği zirve, yerel üretimin kalkınmasını amaçladı.

Gıda ve tarım sektörünün uzman sivil toplum kuruluşları, kurumları ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında gerçekleştirilen ödül törenleri ile başta yerel üretim olmak üzere üretimin desteklenmesi konusunda farkındalık çalışmaları yapıldı.

3. Güvenilir Ürün Zirvesi başladı

Fotoğraf: AA

Üretmekten vazgeçmeyen üreticilere ithaf edilen zirvede, 2025’te yerel üretimin desteklenmesine yönelik başlatılacak “Türkiye’nin Kahramanları” projesinin protokolü de imzalandı.

Oğuz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Oğuz tarafından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen’a plaket takdim etti.

Bu resim için metin sağlanmadı

Daha sonra zirve kapsamında gün boyunca paneller düzenlendi. Stratejik İletişimci, Girişimci ve sivil toplumda uzman bir isim olan Fügen Toksü’nün moderatörlüğünü yaptığı panelde, toplumun sağlığında, Tarım ve Gıdanın insanlara doğru ulaşımının önemli rol oynadığına dikkat çekildi.

Alanının deneyimli isimlerin yer aldığı panelde konuşmacılar, Tarladan rafa Türk tarımının perakende serüvenini de değerlendirdi.

Bu resim için metin sağlanmadı

Moderatör Fügen Toksü, “Konuklarımın buluştuğu ortak nokta, hepsi bizlerin tüketiçilerin sağlığı için çalışıyorlar, yerel tüketicileri destekliyorlar, coğrafi işaretli ürünleri destekliyorlar, yerel üretimi önemsiyorlar, gıda güvenliğini ve sürdürülebilirliği fazlasıyla önemsiyorlar. Hepimizin sağlığı çok önemli, uzun yaşamın sırrı da biraz doğru beslenmekte” olduğunun altını çizdi.

Feed Thu Future Ödülleri” sahiplerine takdim edildi.

Yöresel reçetelerde coğrafi işaretler değerlendirildi
Yerel ürünleri tanıtmak, mutfak profesyonelleri arasında yerel ürünler için farkındalık yaratmak ve yereli destekleyen şefleri ve şef adaylarını ödüllendirmek amacıyla bu yıl ilk defa düzenlenen Yöresel Reçeteler Yarışması Beykoz Üniversitesi Gastronomi Bölümü ve İstanbul Aydın
Üniversitesi Gastronomi Bölümü desteği ile gerçekleştirildi.

Coğrafi işaretli ürün kullanımı,reçetenin yöreselliği, yapım ve uygulama kolaylığı kriterlerine göre değerlendirilen reçetelerden Halime Şahin -Nokul, Şef İsmail Dönmez- Firik Bulgurlu Kuzu İncik ile ödül almaya hak kazandı. Bambum markalı elektrikli küçük ev aletleri ile ödüllendirilen iki ismin ödüllerini Beykoz Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Dr. Serap Nazır ve Mahkeme Lokantası İşletmecisi Selim Akgül takdim etti.

Basın unutulmadı Tarıma Değer Katan Kalemler ödülü sahiplerini buldu
3. Güvenilir Ürün Zirvesi birçok eş zamanlı etkinliğe ev sahipliği yaptı. Açılışını Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Gümen’in yaptığı zirve Türkiye’nin Kahramanları ve Tarıma Değer Katan Kalemler Basın Ödülleri ile devam etti.

Yayın ve haberleri ile üretimin sürdürülebilirliğine ve farkındalığına destekleri nedeni ile İhlas Holding Pazarlama Grup Başkanı Tuba Gencay’a Tarıma Değer Katan Kalemler basın ödülü verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.