enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO’nun Karadeniz’deki gözü: Tunç Filo, devasa hava sahasını nasıl koruyor?

NATO’nun Karadeniz’deki gözü: Tunç Filo, devasa hava sahasını nasıl koruyor?
3 Mart 2023
192
A+
A-

Türkiye, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle kritik bir görev üstlendi. NATO, Karadeniz hava sahasının korunması görevini Türk Silahlı Kuvvetlerine emanet etti. Peki operasyonun detayları neler? Türk pilotları devasa hava sahasını nasıl koruyor?

Merve Güneş
TRT Haber : Merve Güneş

5. Anajet Üs Komutanlığı’na bağlı 151. Filo, NATO üyelerinin savunmasında, Karadeniz hava sahasının sorumluluğunu üstleniyor.

NATO adına yapılan görevlerden biri de “düşman hava savunma baskısı” olarak adlandırılıyor.

NATO'nun Karadeniz'deki gözü: Tunç Filo, devasa hava sahasını nasıl koruyor?

Atılacak her adım, olasılıklara göre ayrı ayrı kararlaştırılıyor

Yüksek koordinasyon ve hassas planlama gerektiren bu görevlerinin eğitiminin çok büyük önem arz ettiğini ifade eden filo komutanı, “Düşman hava savunma sistemleri dost uçaklara atış yapabilmek için radarlarını açtıkları anda yayın yapmaya başlayan radarları tespit edebilen mühimmat, sesin iki katı daha yüksek bir süratle tespit etmekte ve imha etmektedir.” dedi.

NATO'nun Karadeniz'deki gözü: Tunç Filo, devasa hava sahasını nasıl koruyor?

Düşman hava savunma baskısı görevi, detaylı planlama gerektiriyor. Görev için defalarca toplantı yapılıyor, atılacak her adım, olasılıklara göre ayrı ayrı kararlaştırılıyor.

Harekat planlamasının ardından devreye teknik personel giriyor.

NATO'nun Karadeniz'deki gözü: Tunç Filo, devasa hava sahasını nasıl koruyor?

Uçaklar her zaman mühimmat yüklü olarak kalkıyor

F-16 savaş uçaklarına yüksek hassasiyet gerektiren mühimmat yükleniyor. Uçaklar her zaman mühimmat yüklü olarak kalkıyor.

NATO'nun Karadeniz'deki gözü: Tunç Filo, devasa hava sahasını nasıl koruyor?

Düşman hava savunma sistemlerini tespit edip, ses üstü bir hızda etkisiz hale getirebilen Türkiye’deki tek filo 151’inci Tunç Filo. Özellikle S-300 gibi uzun menzilli modern hava savunma sistemlerinin radarına giren dost uçak olduğunda devreye Tunç Filo giriyor. Bunu da havadan karaya taktik füze olan AGM 88 HARM mühimmatıyla yapıyor.

Yüksek anti-radyasyon füzesi olan bu mühimmat, Türkiye’de yalnızca Tunç Filo’da kullanılıyor.

NATO'nun Karadeniz'deki gözü: Tunç Filo, devasa hava sahasını nasıl koruyor?

Hava savunma sistemi radarı açıldığı anda harekat başlıyor

Mühimmatın F 16 savaş uçaklarına yüklenmesiyle kontroller tamamlanıyor. Ve Karadeniz hava sahasında bulanan dost uçağın emniyeti sağlanıyor.

Tehdit görülen anda, yani karada bulunan bir hava savunma sisteminin radarı açıldığı anda, Türk savaş pilotları, etkisiz hale getirmek için harekata başlıyor.

Havadan karaya taktik füze olarak sınıflandırılan bu mühimmat ile birlikte Türk Hava Kuvvetleri personelinin üstün kabiliyeti, Karadeniz hava sahasının hem Türk hem de NATO uçaklarının korunması için büyük önem taşıyor.

***

Yazar Hakkında

Merve Güneş, 1992 yılında İstanbul’da doğdu. Ayvansaray Üniversitesi’nde İngillizce Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde öğrenim görüyor. Meslek hayatına 2014 yılında Daily Sabah gazetesinde başladı. Ocak 2018’den beri TRT Haber’de muhabir olarak görev yapıyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.