enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Görüş: Sömürge tarafından yağmalanan sanatın iadesi sadece başlangıç

Görüş: Sömürge tarafından yağmalanan sanatın iadesi sadece başlangıç
7 Ocak 2022
662
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Batılı müzeler şimdi yağmalanan sanat eserlerini Afrika’ya iade ediyor. Ancak bu, sömürgeci düşüncenin tarih olduğu anlamına gelmez, diyor Annabelle Steffes-Halmer.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitOtuz dört yıl – Almanya’nın Afrika’daki sömürge yönetimi bu kadar sürdü.

Örneğin 1960’ların başına kadar Afrika’da sömürgeleri olan Fransa’yı ele alırsanız, bu süre nispeten kısa görünebilir. Ancak bu 34 yıl, işgal altındaki topraklardaki insanları travmatize etmeye, 20. yüzyılın ilk soykırımını , yani şimdi Namibya’da Herero ve Nama halkının katledilmesini ve diğer sömürgeci güçlerle birlikte bütün bir ülkeyi soymak için yeterliydi. kültürel mirasının kıtası.

Uzmanlar, Afrika’nın kültürel mirasının %80 ila %90’ının Avrupa müzelerinde veya arşivlerinde saklandığını tahmin ediyor .

Ancak burada “sadece” sanattan ve gündelik nesnelerden daha fazlası söz konusu. Avrupalılar gerçek bir rekabet içinde yeni etnoloji müzelerini doldurmak için Afrika’nın hazinelerini yağmaladıklarında , bütün kasabaları ve köyleri harap ettiler ve bütün ulusların ortak hafızasını sildiler.

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

Uzun süredir ertelenen tartışmanın ardından dönüm noktası

Avrupalıların artık – örtük bir şekilde adlandırıldığı gibi – “sömürge adaletsizliği bağlamları”ndan nesneler döndürmeye başlaması, özellikle de tartışma yeni olmadığı için gecikmiş durumda. Tarafından istendiğinde iade talepleri Afrikalı aydınlar, Avrupa’nın en politikacılar ve müze uzmanları zaten 40 yıl önce bu hassas “miras” ile nasıl başa tartışıyorduk. Ancak Afrikalı temsilciler bu müzakerelere davet edilmedi.

O zamanki temel görüş, parçaların Avrupa’da daha iyi durumda olması, çevresel etkilerden ve bozulmadan korunmasıydı. Afrika’nın bu parçaları korumaktan aciz olduğuna inanılıyordu. Sonuç vermeyen açıktan ırkçı bir söylemdi. 

Bu açıdan yağmalanmış sanat alanında önde gelen sanat tarihçilerinden biri olan Benedicte Savoy , haklı olarak bir dönüm noktasından bahseder. Geçen yıl DW ile yaptığı bir röportajda , iade tartışmasındaki değişikliği Berlin Duvarı’nın yıkılmasına bile benzetti.

Kasım ayında Fransa  , eski Dahomey Krallığı’ndan 26 sanat eserini bir törenle günümüz Benin’e iade ederek bir başlangıç ​​yaptı . Almanya bu yıl da aynı şeyi yapacak ve ülkedeki çeşitli müzelerde saklanan 1000’den fazla Benin bronzunu iade etmeye başlayacak. Diğer şeylerin yanı sıra, yeni açılan Humboldt Forumunda belirgin bir şekilde sergilenmelidirler . Değerli bronzların çoğu, 1897’de İngiliz birliklerinin yağmalama operasyonundan kaynaklanmaktadır .

Koloni yapıları devam ediyor

Yağmalanan sanatın iadesi bir başlangıçtır, ancak burada durmamalı ve duramaz. Örneğin, Afrika’nın hammaddelerini ne zaman “geri vermeye” başlayacağız? Koltan, boksit veya elmas olsun , ulusötesi şirketler Afrika’nın maden kaynaklarından kâr etmeye devam ediyor. Ancak, bu zenginliğin çok azı yerel nüfusa ulaşmaktadır. Bu eşitsiz güç dengesi aynı zamanda sömürge yönetiminin bir kalıntısıdır.

Veya COVID-19 aşılarının üretimiyle ilgili çekinceleri düşünün. Güney Afrika’nın şimdi mRNA aşıları üretmeye başlaması, daha önce Avrupa ve Kuzey Amerika dışında uzmanlık ve uygun üretim tesislerinin eksikliği olduğu yönünde sıklıkla yapılan argümanları geçersiz kılıyor. Bu da ırkçı bir söylemdir. Özünde, müze profesyonellerinin 40 yıl önce Afrika’daki eserler için koruma ve özen eksikliği hakkında sahip oldukları görüşü andırıyor.

Almanya’nın Afrika’daki sömürge yönetimi 34 yıl sürdü. Bir asırdan fazla bir süre sonra, yağmalanan sanat ve kültür nesnelerinin iadesi ile uzun bir sürecin henüz başındayız. Belki de bu, Batılı politikacıların Afrika ile ilgili olarak sıklıkla talep ettiği gibi, sonunda “eşit temellerde işbirliğine” yol açacaktır.

Annabelle Steffes-Halmer, Deutsche Welle Kültür Editörü

DW Kültür Editörü Annabelle Steffes-Halmer

[UHA Haber Ajansı, 07 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.