enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze’de İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”

Gazze’de İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
23 Kasım 2024
23
A+
A-

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin Kaşlılar, İsrail, 7 Ekim sonrasında Gazze’de ağır ve büyük oranda sistematik bir etnik temizlik uygulama yolu ile askerî operasyonlar düzenlemekte ve bu doğrultuda Hamas üzerinde baskı kurmaya çalışmaktadır” dedi.

(TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin Kaşlılar,Kadromuz - TUDPAM | Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi İsrail’in, amaç olarak Gazze’de Hamas’ın gücünü zayıflatmak ve halkı belirli bir yere sürerek bölgeye hâkim olma politikası yürüttüğünü açıkladı.

Hamas’ın büyük ölçüde ve büyük dirayetle karşı savunma yapmasının, İsrail’in bölgede daha fazla agresifleşmesine sebebiyet verdiğini ve bu durumun da bölgesel bir savaşı tetiklediğini söyleyen Mustafa Metin Kaşlılar, “İsrail, özellikle güneyinde Hamas, kuzeyinde İran destekli Hizbullah ile sürekli bir çatışma hâlinde ve bu doğrultuda askerî ve istihbarat operasyonlarını daha agresif şekilde yürütmektedir” dedi.

(TUDPAM) Başkan Yardımcısı Kaşlılar, İsrail’in, Gazze’nin Refah kentine kadar ilerlemesi sonrasında ordusunu kuzeye yönlendirerek askerî ve istihbarat operasyonlarının yoğunluğunu kuzey cephesine aktardığını ve Hizbullah ’a karşı askerî ve istihbarat operasyonlarını yürütmeye başlatığını dile getirdi.

Mustafa Metin Kaşlılar, “Fakat İsrail, tek bir hedef doğrultusunda değil, Lübnan’ın her yerinde askerî operasyonlar yürüterek bir göç dalgası başlatmıştır. Özellikle savaşların yoğun olduğu bölgelerde başlayan göç sorunu, Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren en önemli meselelerden biri olmaya devam etmektedir” dedi.

“Türkiye, özellikle bölgesinde başlayacak bir savaş riskinden oldukça çekinmektedir” diye konuşan Kaşlılar, şunları söyledi:

“Zira bu durum hem ekonomik sorunlara yol açacak hem güvenlik sorunlarını arttıracaktır ve Türkiye’ye doğru büyük bir göç dalgası yaşanacaktır. Türkiye bu sorunları şimdiden görmekte ve bölgede sükûneti sağlamak adına birçok adım atmaktadır.

İsrail’in yoğun saldırıları sonrasında Lübnan, tarihinin en büyük göç dalgalarından birini vermiş ve Lübnan halkı güvenli bölgelere gitmeye başlamıştır. İsrail’in bunu özellikle planladığını söylemek gereklidir; zira İsrail, hem Gazze’de hem de Lübnan’ın güneyinde bu saldırılar sonrasında göçü teşvik ederek bölgede Yahudi yerleşkeleri kurmayı amaçlamakta ve bu vesileyle de ordusu ile bölgede tam hâkimiyet kurmaya çalışmaktadır. Fakat bu göç dalgası, sığınmacılar için güvenli liman hâline gelen ve Avrupa’ya kaçış rotası olarak düşünülen Türkiye olacaktır”.

(TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin Kaşlılar, Millî Savunma Bakanlığı kaynaklarının Suriye üzerinden bir göç beklentisi olmadığını söylemesine rağmen durumun kritik; fakat Türkiye’nin Suriye’de askerî olarak varlığını sürdürmesinin de iki nedeninin mevcut olduğunu ve bunlardan birinin “terörü kaynağında yok etme,” diğerinin ise “Türkiye’ye yönelecek göç dalgasını yerinde engelleme” üzerine kurulu bulunduğunu aktardı.

“Özellikle İsrail’in Lübnan’a saldırılarını başlattığı günden itibaren hava yoluyla Mustafa Metin Kaşlılar, konuşmasını şöyle tamamlandı:

“Türkiye’ye birçok geliş yaşanmış ve sığınmacı olarak değil, Lübnan’da endişenin azalması beklentisi içerisinde dönüş için gelmişlerdir” diyen Fakat bölgede İran ve İsrail arasındaki gerilimin artması ve bölgesel bir savaşın ortaya çıkması oldukça tehlikeli bir durum olacaktır; zira Türkiye açısından bölgesel bir savaş riski, ekonomi ve güvenliğin yanında oldukça büyük bir göç dalgasına sebebiyet verecektir. Türkiye’nin amacı ve politikası ise bölgede bölgesel bir savaş riskini engelleme ve gerilimi azaltma üzerine inşa edilmiştir”.

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.