enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Gazze Şeridindeki Enkazı Kaldırmak Yıllar Sürecek”

“Gazze Şeridindeki Enkazı Kaldırmak Yıllar Sürecek”
22 Ekim 2024
14
A+
A-

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, İsrail’in Gazze’ye karşı sürdürdüğü savaşın ilk dört ayında kritik altyapıya verilen zararın maliyeti yaklaşık 18.5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Esma Güney | Bogazici University, Istanbul, Turkey - Academia.edu

Esma Güney ASKSOY, Perspektif

Dünya Bankası, nisan ayında ‘Gazze Şeridi Muvakkat Hasar Tesbiti‘ başlıklı bir rapor yayımladı.

Birleşmiş Milletler’in de katkıda bulunduğu ve Avrupa Birliği’nin finansal olarak desteklediği rapora göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının 7. ayına girdiğimiz şu günlerde, Gazze’deki altyapı hasarının 18.5 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor. Bu rakam, Batı Şeria ve Gazze’nin toplam gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 97’sine tekabül ediyor.

Rapor, uzaktan veri toplama kaynaklarını kullanarak Ekim 2023 ile Ocak 2024 arasındaki kritik sektörlere ait fiziksel altyapı hasarlarını inceliyor. Ekonominin her alanı bu yıkımdan etkilenirken, zararın yüzde 72’sini konut yıkımları oluşturuyor. Su, sağlık ve eğitim hizmetlerinin altyapı hasarları genelin yüzde 19’unu kapsarken, ticari ve endüstriyel binalar yüzde 9’unu oluşturuyor. Yaklaşık 26 milyon ton ağırlığında enkaz ve molozun ise kaldırılmasının ancak yıllar süreceği düşünülüyor.

Sağlık Tesislerinin Yüzde 84’ü Yıkılmış veya Hasarlı

Gazze nüfusunun yarısından fazlası açlık ve kıtlık ile yüzleşirken nüfusun tamamı akut gıda güvensizliği ve kötü beslenme ile başa çıkmaya çalışıyor. Bir milyondan fazla insanın evsiz kaldığı ve popülasyonun yüzde 75’inin yerinden edildiği bu felakette kadın, çocuk, yaşlı ve engelli bireylerin savaşın hem fiziksel hem de ruhsal etkilerini ömür boyu taşıyacağı düşünülüyor. Eğitim sistemi tamamen yok edildiğinden, Gazzeli çocukların hiç biri okula gidemiyor.

Sağlık tesislerinin yüzde 84’ü ya yıkılmış ya da hasar görmüş ve kalanlarının da su elektrik gibi temel ihtiyaçları karşılayamadığı Gazze’de nüfusun sağlık hizmetlerine, ilaca ve acil yardıma erişimi oldukça sınırlı. Su ve sıhhi tesisatın neredeyse tamamının çöktüğü Gazze’de suyun yalnızca yüzde 5’i kullanılabiliyor. Ayrıca ana yolların yüzde 92’sinin yok edilmesi, insani yardımın ulaşmasını da zorlaştırıyor.

Gazze'de şehit sayısı 37 bin 396'ya çıktı - Dış haberler

Raporun Önemi

Yayımlanan özetin önemli özelliklerinden biri de 2014, 2021 ve 2024 yılları bulgularını kıyaslaması. 2014 yılında İsrail işgalinin yol açtığı toplam hasar 1 milyar doların üzerinde iken, 2021’de 338 milyon dolar civarında tespit ediliyor. Bu da, bir yandan Gazze’deki İsrail işgalinin neden olduğu yıkım ve insani krizin 7 Ekim 2023’ten çok daha önce ağır ekonomik ve sosyal kayıplara sebep olduğunu gözler önüne sererken, bir yandan da 2024’te gelinen noktada altyapı tahribatının büyüklüğünün altını çiziyor. Acil İhtiyaç ve Hasar Tespiti (RDNA) metodolojisi kullanılarak oluşturulan rapor, Al Jazeera’nın haberine göre, muhtemeldir ki gerçek yıkımın ancak bir kısmını içeriyor.

Öte yandan Reuters, france24 gibi haber ajanslarının rapora dair yaptıkları haberlerde “raporun bağlamını” hâlâ 7 Ekim olayları üzerinden izah etmeleri ve “İsrail- Hamas savaşı” ifadelerini kullanmaları dikkat çekiyor. Dolayısıyla uluslararası toplum tarafından sayısal ve somut verilerle yıkımın maliyeti anlaşılmış olsa da, ne Gazze belgelendirilmiş yakın tarihine dair hakettiği teyide kavuşuyor, ne de yakın gelecekte bir tazminat ihtimalinden bahsediliyor.

Çözüm Önerileri

Muvakkat Hasar Tespit özetine göre Gazze Şeridi’nde insani yardımın, gıda yardımının ve gıda üretimine dair faaliyetlerin artırılması öncelik arz ediyor. Yerinden edilmiş Gazzeliler için barınak sorununun çözülmesi, hızlı ve uygun maliyetli ve ölçeklendirilebilir konut çözümlerinin ve zaruri hizmetlerin devamının sağlanması en acil atılması gereken adımlar olarak sıralanıyor.

Bu acil ihtiyaçların ne şartlarda ve kimler tarafından tanzim edilip giderileceği hususunda ise raporda herhangi bir plana veya öneriye yer verilmiyor.

***

Yazar hakkında

Esma Güney Aksoy

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamlayan Güney Aksoy, Çukurova Üniversitesi Arkeoloji bölümünde ikinci lisans eğitimine devam etmektedir. Ağırlıklı olarak duygulanım sosyolojisi, medya ve hukuk antropolojisi alanları ile ilgilenen yazar, aynı zamanda Fidiro Kahvesi ve Talking Anthropology podcastlerinin yapımcı ve sunucularından biridir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.