enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
00:56 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
00:56 Ev ve mutfak eşyaları sektörünün uluslararası “Tasarım, Teknoloji ve Ticaret” buluşmasına sayılı günler kaldı.
00:52 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadınların gücüyle yükselen bir Türkiye var”
00:44 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
00:44 Kartalkaya faciasıyla ilgili 3 bürokrata soruşturma izni
00:41 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “Bu düzeni değiştirmek boynumuzun borcudur!”
00:41 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Tunç Soyer ve 64 şüpheli için 45 yıla kadar hapis istendi
00:36 Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk
00:26 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO), Hayata Dokunan Eğitim: İlk Yardım Sertifikaları Verildi
00:25 Macaristan’ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz’dan, İstanbul Fatih Belediyesi’nden Macaristan’a “Kardeş Şehir” Mektubu!
00:20 Gıda ve tarımda inovasyona kadın eli değiyor
00:19 TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru: Uluslararası Stem Olimpiyatlarından 30 madalya ile döndüler
00:17 Sessiz çatlama: Yeni nesil tükenmişlik ve 438 milyar dolarlık sessizlik
00:14 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail’in hukuk tanımaz saldırılarını nefretle kınıyoruz
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
10:13 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:55 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:45 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk

Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk
19 Temmuz 2025
5
A+
A-

* Gazeteci@Ekonomist Dergisi yazarı Özlem BAY ‘Haber Ajandası’nda, Şişman ailesinden üç kardeşin yay ve tokmakla pamuğu kabartıp yastık doldurduğu o ilk günleri kaleme aldı…. İşte o anlar, bugün İdaş fabrikasının duvarını süsleyen bu tabloya yansıyor.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

İSTANBUL, 19 TEMMUZ 2025 – Bu sadece bir resim değil, bir markanın köklerine, emeğe ve yeniden doğuşa olan bağlılığının simgesi.

Neredeyse bir asır önce, Trabzon’dan İstanbul’a gelen üç kardeşin yay ve tokmakla pamuğu kabartıp yastık doldurarak başlattığı serüven, bugün İstanbul ve Bozüyük’teki yüksek teknolojili üretim tesisinde, 650 çalışanı ve 24 ülkeye yayılan ihracatıyla devam ediyor. İdaş CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sisman, bu dönüşüm süreci için “Yola bir yastıkla çıktık ama bugün bir yaşam markası haline geldik” diyor.

Kokonat liflerinden minderler yaparak tekstil yolculuğuna adım atan Şişman ailesi, 1960’larda Tofaş’a ilk araç minderlerini üretmeleriyle birlikte kurumsallaşmanın da ilk adımını atıyor.  Eyüp’te ‘Şişman Kardeşler’ adı altında üretim yapan şirket, 1980 sonrasında Küçükköy’de ‘Şiteks’ olarak faaliyetine devam ediyor. 1986’da ise aile içinde ayrılıklar yaşanıyor. Babasının ‘Salteks’i kurarak ayrıldığını söyleyen Şişman, “Fatura kestiğimiz ilk müşterimiz ise İdaş’tı. Büyümemizi sağlayan en büyük müşterimizi bir gün satın alacağımızı hiç düşünmemiştik. Zor zamanlarımızda hep destekçimiz olan İdaş’a bir vefa borcumuz vardı” diyor.

Makale içeriği
Salih Şişman ile…

İdaş’ı aldıklarında 2 bin satış noktasından geriye sadece birkaç tabela ve güçlü bir marka hafızası kaldığını vurgulayan Şişman, “Bugün 550 satış noktasına ulaştık. 2025 yıl sonuna kadar 650’yi hedefliyoruz. Grubumuzun 7 milyar TL’lik cirosunun yaklaşık yüzde 25’iİdaş’tan geliyor. İdaş’ta bu yılki ciro hedefimiz yaklaşık 2.5 milyar TL” diye ekliyor.

15 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Hikaye, Salteks’in 1989 yılında geçirdiği büyük yangınla devam ediyor. Şirket bir ay gibi bir sürede işlerine sıfırdan başlamak durumunda kalıyor. O dönem de İdaş’tan büyük destek görüyor. Öyle ki İdaş’ın kurucusu Müştak Hilmi İşler, Sarteks’in yeniden ayağa kalması için ne kadar süreye ihtiyacı olduğunu soruyor.

İşler, “Bir ay kadar” cevabını alıyor. Ardından, başka bir şirketten ürün tedarik etme yoluna gitmeyi değil, üretime bir ay ara vermeyi tercih ediyor. Onun bu davranışı Salteks tarafında büyük bir minnet duygusu oluşturuyor.

Zaman içinde İdaş’ın üretimini durdurduğunu ve 2016 yılında da şirketin satışa çıkarıldığını söyleyen Şişman, sonraki süreci şöyle anlatıyor: “Salteks olarak biz Türkiye’nin büyük mobilya ve yatak üreticilerinin hammadde tedarikçisi haline geldik. Bir zamanların sembol markası İdaş ise, yıllardır atıl durumdaydı ve yalnızca tabelası kalmıştı. Bizim için ayrı bir önemi olan bu markayı satın almayı uygun bulduk. İdaşı’ı satın aldıktan sonra geçen sekiz yılda da markaya yaklaşık 15 milyon dolarlık yatırım yaptık. İstanbul ve Bozüyük’teki tesisleri baştan sona yeniledik, makine hatları da modernize ettik.”

RADYASYON KOVAR ve KOLAJENLİ YATAKLAR

Makale içeriği

Bugün günlük bin 200 adet yatak, 900 döşemeli ürün ve 2 bin beyaz tekstil üretimiyle İdaş, sektörde yeniden güçlü bir konuma yerleşiyor. Şirket, yalnızca üretimiyle değil, geliştirdiği teknolojilerle de dikkat çekiyor.

Türkiye’de sadece İdaş’ta bulunan ‘miracoil yay sistemi’ ve ‘smart spring’ teknolojisi, uyku konforunu için öne çıkıyor. Yenilikleri takip ettiklerini ve inovatif teknolojileri kullandıklarını söyleyen Şişman, “Kolajen etkili kumaşlarla gençleşme etkisi yaratıyoruz, radyasyonu nötralize eden yataklarla yaşam kalitesini artırıyoruz.

Ayrıca ağrı kesici özellikli ürünlerle de kullanıcı deneyimini zenginleştiriyoruz. Tüm bu yatırımlar, yalnızca yatak değil, teknoloji de ürettiğimizi gösteriyor. Özellikle istediğimiz ölçüde yay üretmemizi sağlayan teknolojimiz Türkiye’de bize özel ve bu alanda rakiplerimizden farklılaşıyoruz” diye anlatıyor.

İHRACATTA VE MAĞALAŞMADA HEDEF ABD

Bugün 24 ülkeye ihracat yapan İdaş, Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar geniş bir coğrafyada büyüyor. Toplam satışlarının yüzde 11’ini ihracat oluşturuyor. Kısa vadede bu oranın yüzde 15’e, ihracat yapılan ülke sayısının da 50’ye çıkarılması hedefleniyor.

2026’da ABD’ye paketlenmiş ‘roll-pack’ sistemli ürünlerle girmeyi planlayan şirket, önce internet satışlarıyla başlayıp ardından ilk planda New York, New Jersey ve Florida gibi eyaletlerde fiziksel mağazalar açmayı da hedefliyor. AB ülkelerinin üretimden çekildiğine değinen Şişman, değişen global dengelere dikkat çekiyor ve Türkiye için yatak sektöründe fırsatların aratacağını öngörüyor.

‘AB’nin Çin’i’ olarak tanımlanan Polonya’nın doygunluğa ulaştığını, Türkiye’nin ise yeni üretim üssü olmaya aday olduğunu vurgulayan Şişman, şunları ekliyor: “Türkiye’de yatak endüstrisinin 3 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğu tahmin ediliyor. Bugün yaklaşık 8 milyonluk bir üretim söz konusu ama 11 milyonluk bir kapasite var Türkiye’de. Merdiven altı üretim de katıldığında bine yakın üretici var. Türkiye hem yatak üretiminde hem de yatak üretimine yönelik makine sektöründe de oldukça iyi bir durumda.”

MOBİLYA SEKTÖRÜNE DE GİRİLMESİ PLANLANIYOR

149’u kadın olmak üzere 650 çalışanları olduğunu söyleyen Şişman, “Kadın çalışan oranımızı artırmayı hedefliyoruz. Öte yandan orta vadede mobilya sektörüne de girmeyi planlıyoruz. Sıfırdan marka kurmak yerine satın alma yolunu tercih ediyoruz. Böylece ev yaşamına dair sunduğumuz çözüm yelpazesini genişletmeyi hedefliyoruz.  Hiç kredi kullanmıyoruz, çek kesmiyoruz, öz sermayeyle yol alıyoruz. ‘Ayağını yorganına göre uzat’ prensibiyle hareket eden ailemiz, hiçbir kriz döneminde sarsılmadı. Kontrollü büyüme stratejisiyle istikrarımızı koruyoruz” diye anlatıyor.

Makale içeriği
***
Yazar hakkında
fotom.jpg
Özlem BAY, Gazi Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde okuduğu yıllarda Anadolu Ajansı İç Haberler Bölümü’nde muhabirliğe adım attı. Mezun olduktan sonra 2000-2006 yılları arasında Milliyet Gazetesi’nde görev yaptı. Gazetenin ekler bölümünde başlayan muhabirlik yolculuğu, ekonomi servisinde devam etti. İş dünyası, KOBİ’ler ve insan kaynakları konularında uzmanlaştı. 2006 yılından bu yana Ekonomist Dergisi’nde editör olarak çalışıyor. Dergide; “Pazarlama” köşesinin yanı sıra enerji, ilaç, sağlık, tarım, savunma sanayii sektörlerine yönelik haberleri de yayımlanan Bay ayrıca, Start Up dergisinde girişimcilik ekosistemi, CEO Life dergisinde ise iş dünyasının lifestyle tarafını yansıtan haberler de yazıyor. Biyografi okumak, seyahat etmek, resim yapmak, doğal taş ve kuru yaprak boyamak hobileri arasında yer alıyor. İki kız çocuğu annesi olan Bay’ın, büyük kızı Zeynep’in resimlediği 20 masaldan oluşan ‘İçimdeki Çocuktan Masallar’ adında bir çocuk kitabı var. 2022 Kasım’da ‘Gözyaşların Ne Renk?’ isimli romanı, Mayıs 2023’te ise girişimci öykülerinden oluşan iş kitabı ‘Başaranlar Kulübü’ okuyucularla buluştu. Yaratıcı yazarlık konusunda çalışmaları olan Bay’ın, yeni nesil liderleri  konuk ettiği ‘Yazı Tura’ adından bir Youtube kanalı da bulunuyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.