enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:20 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bini Yakın Rekor Başvuru
00:14 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:01 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci-Editör Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’ ve Dünya Dönüyor!

Gazeteci-Editör Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’ ve Dünya Dönüyor!
10 Ağustos 2024
78
A+
A-

* Günaydın! Bugün 10 Ağustos Cumartesi.

* Gazeteci-Editör Aslı Sözbilir ‘Sabah Hahvesi’ni sizin için hazırladı ve Dünya Dönüyor!

* İsrail, Norveç’i Filistin’den kovdu.

*  İran, Haniye suikastına “doğru” zamanda “uygun” yanıt vereceğini açıkladı.

* İyi okumalar…

İsrail Dışişleri Bakan Israel Katz, Norveç’in Filistin nezdindeki sekiz diplomatik temsilcisinin akreditasyonunun iptal edilmesine dair emir verdiğini açıkladı. Perşembe günü X hesabından yaptığı açıklamada Katz, “Norveç, Filistin meselesinde tek taraflı bir politika yürütüyor ve bu nedenle Filistin meselesinden uzaklaştırılacak,” ifadelerini kullandı.

İsraili’in kararı, Norveç’in 28 Mayıs’ta Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanımasının ardından geldi. Bu karar ile İsrail, Norveç’in 1995 yılında Batı Şeria’nın Al Ram kasabasında açtığı temsilciliklerini kullanmasını engelliyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararın, Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın Norveç’in Filistin devletini tanıması da dahil olmak üzere “İsrail karşıtı tutumuna” tepki olarak alındığını belirtildi.

Norveç Büyükelçiliği’ne, diplomatların akreditasyonlarının yedi gün içinde ve vizelerinin ise üç ay içinde iptal edileceği bildirildiği aktarıldı. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail’in “Norveçli diplomatların Filistin’de çalışmasına artık izin vermeyeceğine” karar verdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Barth Eide perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in kararını “aşırı bir eylem” olarak nitelendirerek, ülkenin “Filistin halkına yardım etme kabiliyetini etkileyeceğini” belirtti. Norveç, Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıyan 146. ülke.

***

İran: Haniye suikastına doğru zamanda uygun yanıtı vereceğiz İran Dışişleri Bakanı Vekili Ali Bakıri, Orta Doğu’da yoğun diplomatik temaslarla geçen günün ardından, ülkesinin Hamas lideri İsmail Haniye suikastına “doğru” zamanda “uygun” bir şekilde yanıt vereceğini söyledi. Bakıri, İslami İşbirliği Teşkilatı’nın (IOC) Suudi Arabistan’da İran’ın suikasta vermesi olası yanıtı ele almak için toplandığı Suudi Arabistan’da konuştu.

ABD, IOC üyelerinin İran’ı “çatışmayı tırmandıracak adımlar atmasına” karşı uyarmasını umduğunu açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Vekili Ali Bakıri, IOC üyelerinin İran’ın suikasta vereceği tepkiyi destekleyeceklerini umduklarını söyledi.

Bakıri “İran’ın hamlesi sadece kendi egemenliğinin ve ulusal güvenliğinin savunması değil, aynı zamanda tüm bölgede istikrar ve güvenliğin savunulması olacak” dedi. Daha sonra IOC tarafından yayımlanan bildiride de “meşum saldırıdan tamamen İsrail’i sorumlu tuttukları” belirtildi ve suikast İran’ın egemenliğinin “ciddi bir ihlali” olarak tanımlandı. Ancak bildiride İran’ın olası bir askeri hamlesine destek verilmedi.

***

Rus satranççı rakibini zehirlemeye çalıştı: Gözaltına alındı

Rakibini zehirleyen Rus satranç oyuncusuna men cezası Rus santraççı Amina Abakarova, oyun tahtasına cıva dökerek rakibini zehirlediği iddiasıyla geçici men cezası aldı. Rusya Satranç Federasyonundan yapılan açıklamada, Mahaçkale’de düzenlenen turnuvada rakibini zehirleme teşebbüsünde bulunan Abakarova’nın ulusal müsabakalardan geçici olarak men edildiği duyuruldu. Abakarova’nın yürütülen hukuki sürecin sonuçlanmasının ardından ömür boyu men cezası alabileceği ifade edildi.

Olaya ilişkin Rusya basınında yer alan haberlere göre turnuvanın başlamasının ardından Abakarova’nın rakibi Umayganat Osmanova, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Daha sonra kamera kayıtlarını inceleyen yetkililer, Abakarova’nın rakibini zehirleme amacıyla oyun tahtasına cıva döktüğünü tespit etti.

Osmanova’nın kendisini ve yakınlarını hoş olmayan şeyler söyleyerek rahatsız ettiğini savunan Abakarova ise yaşanan durumun satranç ya da turnuvayla ilgisi olmadığını öne sürerek eylemlerini “şahsi husumetle alakalı fevri bir karar” olarak açıkladı. Ayrıca gözaltında tutulan Abakarova hakkında sağlığa zarar verme suçundan hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Aslı Sözbilir - Doğan Burda | LinkedIn

Gazeteci-Editör* Aslı SÖZBİLİR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.