enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
TÜMÜNÜ GÖSTER →

G20 Zirvesi: Liderler, vergi anlaşmasını onayladı; yoksullar için daha fazla aşı sözü verdi

G20 Zirvesi: Liderler, vergi anlaşmasını onayladı; yoksullar için daha fazla aşı sözü verdi
1 Kasım 2021
461
A+
A-

ROMA-UHA HABER / Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, İtalya’nın başkenti Roma’da başladı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre, Liderler, zirvenin ilk gününde “Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık” oturumunda, salgın döneminde ekonomik toparlanma, aşılama kampanyası ve salgın döneminde sağlığa ilişkin öne çıkan gelişmeleri ele aldı.

Dünyanın en büyük ekonomilerini yöneten liderler, işletmelerin ‘vergi cennetlerinde’ karlarını saklamasını önlemeyi amaçlayan küresel asgari kurumlar vergisini onayladı ve aynı zamanda daha yoksul ülkelere daha fazla Covid aşısı sağlamayı kabul etti.

Anlaşma; Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi internet şirketleri de dahil olmak üzere küresel şirketlerin 2023’ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulmasını sağlayacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bu ayın başında çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde 2023’ten itibaren en az yüzde 15 oranında vergilendirilmesine yönelik anlaşmanın 136 ülke tarafından kabul edildiğini bildirmişti.

Zirvenin bugün açıklanacak sonuç bildirisinde, liderlerin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için acil adımlar atmayı kabul edeceği de ifade ediliyor.

Roma’daki Nuvola Kongre Merkezi’ndeki zirvenin açılışında konuşan İtalya Başbakanı Draghi, bugün karşı karşıya oldukları sorunlar karşısında çok taraflılığın en iyi yanıt olduğunu söyledi.

Başbakan Draghi, dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına, iklim değişikliğine ve dijital vergilere atıfta bulunarak “Bugün gördüğümüz problemler karşısında çok taraflılık en iyi yanıt. Bu, bir seçenek değil. Farklılıklarımızın üstesinden gelmeli ve bu forumun ruhunu yeniden keşfetmeliyiz.” dedi.

Uluslararası toplumun salgınla mücadele ettiğini dile getiren Draghi, geleceğe iyimserlikle bakabileceklerini söyledi. Draghi, İtalya’nın dönem başkanlığında daha adil bir ekonomik toparlanmayı teşvik ettiğini kaydetti.

Stefan Rousseau/PA Media
G20 zirvesinde ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa liderleri bir araya geldiStefan Rousseau/PA Media

“Sosyal ve ekonomik adalet” çağrısı

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, “Zenginliğin bir yerde toplandığı ve yoksulluğun milyonları batırdığı bir dünyayı reddedenler olarak inancımızı güçlendirmeliyiz.” dedi.

Devlet başkanlığından yapılan açıklamaya göre, G20 Liderler Zirvesi’nde konuşan Fernandez, toplumların gelişimi üzerinde spekülasyona öncelik veren mevcut sistemin değişmesi gerektiğini belirterek, uluslararası finansmanın, iklim değişikliğiyle mücadele ederek halkların eşitliği için yeni kurallar koymasını istedi.

Fernandez, önceki hükümetin Uluslararası Para Fonundan (IMF) aldığı borca dikkati çekerek, “Bugün karşı karşıya olduğumuz ve hükümetimin devraldığı IMF ile olan dış borç, neyin yanlış olduğunun açık bir örneğidir. Miktarı ve geri ödeme koşullarıyla tarihte emsali olmayan, o dönemin hükümetine iltimas geçmek için onaylanan bu borç, kendilerine dayatılan kadere korkusuzca bakan nesilleri mahkum ediyor.” ifadesini kullandı. Sosyal ahlakın, ekonomiyi de ihtiva etmesi gerektiğine işaret eden Fernandez, “Buraya kapitalizmi inkar etmek için gelmedim. Üretim ve emek kapitalizmini, finansal spekülasyon mantığına tabi tutanlara karşı sesimi yükseltmeye geldim.” değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu
Erdoğan, zirvede İtalya Başbakanı Mario Draghi ile bir araya geldiAnadolu

Erdoğan, liderlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılan ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonia Guterres ile sohbet etti.

Erdoğan, zirvede İtalya Başbakanı Mario Draghi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile de bir araya geldi.

Kirsty Wigglesworth/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Erdoğan, zirvede İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile sohbet ettiKirsty Wigglesworth/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi bir görüş alışverişi yaptık”

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Erdoğan ile iyi bir görüş alışverişi yaptıklarını bildirdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Von der Leyen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi bir görüş alışverişi yaptık.” dedi. AB Komisyonu Başkanı, ayrıca yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından ekonomik kurtarma çabalarına ve Afganistan’daki duruma kadar birçok konuda durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti.

Yetkili, Biden’ın ayrıca Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Yardımcısı Olaf Scholz ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini aktardı.

AP Photo
Fridays For Future isimli çevreci grup, protesto gösterisi düzenlediAP Photo

Bu arada Fridays For Future isimli çevreci grup, zirve karşıtı protesto gösterisi düzenledi.

G20 üye ülkeleri hangileri?

G20 üyeleri arasında 19 ülke ve Avrupa Birliği bulunuyor.

Üyeler arasında G7’yi oluşturan Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, Japonya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık bulunuyor.

Bunların haricindeki zirvede bulunan diğer ülkeler ise Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Türkiye.

Bu yılki zirveye Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kuruluşlardan lider ve temsilciler katılacak.

Ev sahibi ülke, G20 üyelerinin haricinde istediği ülkeleri de toplantıya çağırabiliyor.

Ayrıca G20 zirvelerinde İspanya düzenli olarak “kalıcı bir konuk” ülke olarak katılırken; İtalya dönem başkanı olarak Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur’u da zirveye davet etti.

Ek kaynaklar • AA, AP

[UHA Haber Ajansı, 01 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.