enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:15 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:31 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
10:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:49 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:48 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:41 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
00:30 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
21:53 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM) açıklama
21:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet insanlığa ihanettir
21:26 “Rusya da NATO üslerini vursun”
00:36 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:34 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:15 Türk firmaları dev Moskova fuarında
00:01 İran-ABD-İsrail savaşı: Sahada ilk kez gördüklerimiz
10:00 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:32 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:19 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:04 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:19 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:52 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FYZoo, Gergedan Gününde, Nesli Tehlike Altındaki Gergedanlara Dikkat Çekiyor!

FYZoo, Gergedan Gününde, Nesli Tehlike Altındaki Gergedanlara Dikkat Çekiyor!
18 Eylül 2024
61
A+
A-

Koruma altında 140’ın üzerinde hayvan ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), 22 Eylül’de Gergedan Günü’nü kutlayarak, nesli tehlike altında bulunan gergedanlar hakkında farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

UHA / İnternational News Agency

Dünya genelinde gergedan türleri, yasadışı avcılık ve yaşam alanlarının tahribi gibi tehditlerle karşı karşıya. Özellikle Asya’da bulunan Hint gergedanları, 20. yüzyılın başında yok olma tehlikesi yaşadı. Ancak küresel koruma çabaları sayesinde, bugün sayıları bir nebze de olsa artmış durumda. FYZoo’nun ev sahipliği yaptığı Samir ve Komala da bu koruma çalışmalarının başarılı örnekleri arasında yer alıyor.

Samir, ülkemize gelen ilk gergedan olma özelliğini taşıyor. 2015 yılında İngiltere’nin Edinburgh Hayvanat Bahçesi’nden FYZoo’ya getirilen ve yaklaşık 2.2 ton ağırlığında olan Samir, parkta koruma altında bulunuyor.

Mizacı gereği huysuz olan Samir, özellikle yemek sırasında rahatsız edilmekten hoşlanmıyor. 2016 yılında İngiltere’nin Chester Hayvanat Bahçesi’nden FYZoo’ya transfer edilen eşi Komala ise 1,8 ton ağırlığında, hareketli ve oldukça zeki bir gergedan. Komala, sosyal yapısıyla bakıcılarıyla kısa sürede güçlü bir bağ kurmayı başardı.

Gergedan Günü’nde FYZoo, gergedanların karşı karşıya olduğu zorluklara ve korunmaları için yürütülen çalışmalara ışık tutarak, doğa koruma bilincini artırmayı amaçlıyor. Ziyaretçilerini, bu nadir türleri daha yakından tanımaları, bu türler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekleri bu günde parka davet ediyor.

Doğa ve canlı severlerin kaçırmaması gereken etkinlikler için FYZoo haftanın her günü saat 10.00-19.00 arası açık.

*Etkinlikler, hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, üyelikleri uzattı - Darıca Gazetesi

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca’da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.

Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.

In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.

Ela Belül adlı kullanıcının profil fotoğrafınesilyel - Web sitesi, Sosyal Medya, Tasarım Çalışmaları | Bionluk

Gazeteci* Ela BETÜL      &      Nesil Hande YEL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.