enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:05 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:03 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat sürecinin failleri cezasız kalmadı
00:01 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:01 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:00 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fukuşima kurbanları felaketin 10. yılında anıldı

Fukuşima kurbanları felaketin 10. yılında anıldı
11 Mart 2021
746
A+
A-

UHA HABER / Fukuşima kentinde 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin kurbanları, felaketin onuncu yılında Japonya’da anılıyor. Felaketin yıldönümünde tüm ülkede saygı duruşu ve nükleer karşıtı protestolar yapıldı.

Japonya’nın Fukuşima kentinde 11 Mart 2011’de meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği deprem ve tsunami felaketi onuncu yılında anılıyor. Felaketin yıl dönümünde bir dakikalık saygı duruşu ve nükleer karşıtı protestolar yapıldı, kurbanlar için dua edildi.

Ülke genelinde depremin meydana geldiği saat olan 14:46’da, Japon İmparatoru Naruhito ile eşi İmparatoriçe Masako’nun da katılımıyla bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Japonya Başbakanı Yoşihide Suga, düzenlenen törende yaptığı konuşmada “Sevdiklerini ve yakınlarını kaybedenlerin duygularını düşündüğümde bunu çok dayanılmaz buluyorum” dedi.

Japan Fukushima Gedenkfeier - Kaiser Naruhito und Kaiserin Masako
Japon İmparatoru Naruhito ile eşi İmparatoriçe Masako Fukuşima kurbanlarını anma töreninde

Tokyo’nun yaklaşık 250 kilometre kuzeyinde Pasifik Okyanusu kıyısındaki Fukuşima Dayiçi Nükleer Santrali’nde, 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami nedeniyle soğutma sistemi devre dışı kaldığı için üç reaktörde nükleer erime meydana gelmişti. Felaket nedeniyle yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybederken, radyoaktif sızıntı 40 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden oldu. .

Nükleer enerjiden çıkışı tetikledi

Fukuşima, 1986 yılındaki Çernobil faciasından sonra yaşanan en büyük nükleer kaza olarak kabul ediliyor. Fukuşima felaketinin ardından nükleer enerjiye yönelik endişeler küresel çapta büyümüş ve aralarında Almanya’nın da olduğu birçok ülke nükleer santralleri aşamalı olarak kapatma kararı almıştı.

2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra düşürmeyi planlayan Japonya’da enerji kaynakları arasında nükleerin yeri tartışılıyor. Ancak Japon NHK televizyonunun yaptığı bir anket halkın yüzde 85’inin nükleer kazalardan korktuğunu ortaya koydu.

Fukuşima’nın tasfiyesi on yıllar alacak

Japonya, Fukuşima ve çevresinde felaketten etkilenen bölgeyi tekrar ayağa kaldırmak için bugüne kadar 300 milyar dolar harcadı.

Fukuşima Dayiçi santralini tasfiye etme, kirlenmiş su ve katı atığı bertaraf etme ve bölgeyi güvenli hale getirmek çok zorlu bir süreç olarak değerlendiriliyor. Her gün yaklaşık 5 bin kişi bu işi yapmak için nükleer tesiste çalışıyor. Reaktörde hala 880 ton erimiş atık bulunuyor.

Reaktörün işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) şirketi bu projenin on yıllar alabileceğini söylüyor.

Fukuşima sonrası getirilen yeni standardlara göre ülkedeki toplam 33 reaktörden sadece dokuzuna onay verilmişti, bunlardan dört hanesi halihazırda hizmet veriyor. Felaketten önce ise 54 reaktör çalışır durumdaydı.

Nükleer enerji geçen yıl Japonya’nın toplam enerji ihtiyacının yüzde 6’sını karşılarken, yenilenebilir enerjinin payı yüzde 23,1, fosil yakıtların payı ise yüzde 70 oldu. Fukuşima faciası sonrası nükleer enerjiden vaz geçme kararı alan Almanya’da yenilenebilir enerjinin ülkenin toplam enerji ihtiyacı içindeki payı ise yüzde 46,3 düzeyinde.

[UHA Haber Ajansı, 11 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.