enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:49 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:48 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:29 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:26 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:25 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Ticaret satış hacmi, perakende satış hacmini açıkladı…
00:16 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:15 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:06 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
00:04 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
20:27 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
09:49 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
09:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:00 Bakanı Bayraktar, “2026’da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz”
00:57 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da parlamento seçimleri: Macron ile Melenchon liderliğindeki ittifak başa baş gidiyor

Fransa’da parlamento seçimleri: Macron ile Melenchon liderliğindeki ittifak başa baş gidiyor
12 Haziran 2022
718
A+
A-

PARİS – UHA HABER / Fransa’da halk, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için bugün sandık başına gitti. Sandık çıkış anketlerine göre Cumhurbaşkanı Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı ile aşırı solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifafı başa baş gidiyor.

Resmi olmayan verilere göre Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı yüzde 25 ile yüzde 26 arasında bir oy oranına sahip olacak. Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifakının da yine yüzde 26 civarında oy alacağı tahmini çıktı.

Bu durumda her iki ittifak bir hafta sonra yapılacak seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

Harris Enstitüsü’nün anketine göre, Macron ittifakı 577 sandalyeli mecliste 260 ila 300 aralığında sandalye çıkaracak. Nupes ittifakının ise 150 ila 208 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Macron’un seçim öncesi verdiği vaatlerini yerine getirebilmesi için genel seçimlerde mecliste salt çoğunluğu, yani 289 sandalyeyi elde etmesi gerekiyor.

Parlamento seçimlerinin ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yaklaşık yüzde 52 ile rekor kırdı.

Bu oran 2017’deki meclis seçimlerinin ilk turuna kıyasla daha yüksek. 2017 seçimleri ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 51,3, 2012 yılında ise yüzde 42,78 olmuştu.

Bu yılki genel seçimlerde iki ittifak öne çıktı. Nisan ayındaki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 3’üncü olan aşırı solcu Fransa Boyun Eğmeyen Partili (LFİ) Jean-Luc Melenchon’un girişimiyle, “tarihi adım” olarak nitelendirilen LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakı kuruldu.

Fransa’da nisan ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda  Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la ikinci sıradaki Marine Le Pen yarışmıştı. Seçimde Macron oyların yüzde 58,55’ini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

[UHA Haber Ajansı, 12 Haziran 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.