enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:12 Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
00:11 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Akın Gürlek’i “doğramakla” tehdit etmişti! Küfürbaz Özgür’e yakışan ziyaret
00:10 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Erakçi’yi tebrik etti
00:09 ABD’nin Orta Doğu’daki Askerî Gücü
00:08 Ayşegül Aldinç, D&R’da hayranlarıyla buluşacak
00:07 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
00:04 Nar tanelerini ayırırken ezilmesin ve mutfak kırmızıya boyanmasın!
00:03 Avrupa Haberleri: ‘NATO 3.0’: ABD ve Avrupa’dan gücün yeniden dengelenmesi mesajı
00:03 AP Başkanı Metsola: ‘İki vitesli Avrupa’, birlik için bir yol olabilir
00:02 Avrupa enerjisinde yeni oyuncular: Yunanistan’ın Dedeağaç stratejisi
15:22 Münih Güvenlik Konferansı başlıyor: Batı ittifakı sınavda
11:59 CASCFEN’in Teşkilatlanmasında Yeni Aşama…
00:27 Norveç’te Epstein soruşturması: Eski Başbakan Jagland’ın mülklerinde arama
00:25 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
00:20 Gazeteci Özlem BAY’ın ‘Haber Ajandası’: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:18 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:15 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:13 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:11 Gezani Kasırgası Madagaskar’ı vurdu: En az 36 kişi hayatını kaybetti
00:07 Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Fransa’da Başı Kesilen Öğretmen İftira Kurbanı”

“Fransa’da Başı Kesilen Öğretmen İftira Kurbanı”
10 Mart 2021
523
A+
A-

UHA HABER / Fransa’yı sarsan “Samuel Paty cinayetine” yol açan sözlerin “yalan” olduğu anlaşıldı. Derste Hz. Muhammed karikatürlerini gösterdiği ve “Müslüman öğrencilerden dışarı çıkmasını istediği” için hedef olan ve başı kesilerek öldürülen tarih öğretmeni Samuel Paty’nin, 16 Ekim günkü saldırıda, bir öğrencinin söylediği yalana kurban gittiği ortaya çıktı. 

“Bizden dışarı çıkmamızı istedi” diyen ve Paty aleyhinde sosyal medya üzerinden linç kampanyası başlamasına neden olan sözlerin sahibi 13 yaşındaki kız öğrenci, “O gün okulda olmadığını ve karikatüleri görmediğini, “Gördüm” diyerek yalan söylediğini itiraf etti.

Fransa’yı sarsan Samuel Paty cinayeti, Paris’in banliyölerinden Conflans-Sainte-Honorine’de bulunan Bois d’Aulne ortaokulunda tarih öğretmeni Paty’nin 6 Ekim’de, Hz. Muhammed karikatürlerini derste göstermesiyle başladı. Müslüman bir kız öğrenci o gün yaşananları ailesine, “Bize Hz. Muhammed karikatürlerini gösterdi, ‘Müslüman öğrenciler el kaldırsın’ dedi. Ardından bizi dışarı çıkardı” sözleriyle aktardı.

Bunun üzerine öğrencinin ailesi konuyu sosyal medyaya taşıyarak, okul yönetimine şikayettte bulundu. Sosyal medyada hızla yayılan Paty karşıtı kampanya sonrası, Samuel Paty 10 gün sonra, 16 Ekim tarihinde, okul binasının önünde, Abdullah Anzarov adında 18 yaşında bir Çeçen genç tarafından başı kesilerek öldürüldü. Cinayet tüm Fransa’yı yasa boğarken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele” yasası çalışmalarına hız verdi.

“O gün okulda değildim”

Olaya ilişkin başlatılan soruşturma çerçevesinde, ismi açıklanmayan kız öğrencinin o gün okula gitmediği ortaya çıktı. İfadesi alınan öğrenci, yalan söylediğini itiraf etti. Genç öğrenci, “Eğer babama yalan söylemeseydim, o da sosyal medya üzerinden yayınladığı videoyu yayınlamazdı ve Anzorov onunla temasa geçip bu drama yol açmazdı” dedi.

Öğrencinin babası Brahim Chinina, olayın ardından kızının ifadesi üzerine, hem sosyal medya üzerinden bu olaya tepki gösterilmesi çağrısı yaptı, hem de okul aleyhinde suç duyurusunda bulundu. Chinina’ya eşlik eden, “İslamcı militan” olarak tanımlanan Abdülhakim Sefrioui ve Chinina aleyhinde polis “cinayete suç ortaklığı” iddiasıyla soruşturma başlattı. Olaya ilişkin 6’sı öğrenci, toplam 14 kişi aleyhindeki soruşturma devam ediyor.

AFP haber ajansına konuşan öğrencinin avukatı Mbeko Tabula, müvekkilinin “bir kez yalan söylediğini ve ardından bu yalandan vazgeçmediğini” dile getirdi. Tabula, “Ortada çok rahatsız edici bir durum vardı ve bunu anlatabilmek için daha fazla şey söylemek zorunda hissetti. Müvekkilim, maalesef işlerin hangi noktaya varacağını kavrayacak yaşta değil” dedi.

Samuel Paty’nin ailesinin avukatı Virginie Le Roy ise, “Bu açıklamanın çok geç olduğunu, ama ailesinin bunu Samuel Paty’nin onurunu geri kazanması için önemli bulduğunu, oğullarının asla Müslüman öğrencileri ayırmadığını, onlardan asla el kaldırarak dışarı çıkmalarını istemediğini savunduklarını” belirtti.

Suriye bağlantısı şüphesi

Polis halen devam eden soruşturma kapsamında, Abdullah Anzorov’un, Samuel Paty’nin kafasını kesmesinin ardından, Suriye’de bir gazetede çalıştığı belirlenen Faruk Şami adlı bir kişiyle temasa geçtiğini belirledi. Saldırgan, Paty’yi öldürdükten sonra telefonundan Faruk Şami ile telefon görüşmesi yaptı. Bu, saldırganın polis tarafından vurulmadan önceki son konuşması oldu. Polis, bu konuşmadan hareket ederek, cinayet talimatının Suriye’den gelme ihtimali üzerinde duruyor.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.