enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
00:54 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
00:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
00:43 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
00:41 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
00:40 Netanyahu’nun Mesut Yılmaz’dan istediği Siloam yazıtı nedir?
00:37 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
00:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
00:09 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
00:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Yunanistan’a İlk Rafale Savaş Uçağını Teslim Etti

Fransa Yunanistan’a İlk Rafale Savaş Uçağını Teslim Etti
23 Temmuz 2021
422
A+
A-

UHA HABER / Yunanistan’la Türkiye arasında geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan Doğu Akdeniz krizinin ardından Fransa’dan, 12’si kullanılmış 18 Rafale savaş uçağı alan Yunanistan, ikinci el 12 uçaktan ilkini teslim aldı.

İlk uçak, Çarşamba akşamı, Rafale uçaklarının üreticisi Dassault havacılık şirketinin CEO’su Eric Trappier tarafından, Savunma Bakanı Nikolaos Panayotopoulos’a teslim edildi.

Yunanistan’la sözleşmeyi imzaladıktan 6 aydan kısa bir süre sonra Fransız Le Figaro gazetesinin de sahibi olan Dassault Aviation, Atina tarafından sipariş edilen 18 Rafale’in ilkini teslim etti. Fransız ordusuna ait ilk uçak, Istres uçuş test merkezinden (Bouches-du-Rhône) Yunan Hava Kuvvetleri’nce (HAF) götürüldü.

Fransa’nın teslim ettiği uçaklar, Yunanistan’daki Tanagra Hava Üssü’nde konuşlandırılacak. Dassault Havacılık, geri kalan 17 Rafale uçağını Eylül 2023’e kadar teslim etmeyi planlıyor. Diğer uçakların teslimatı gerçekleşmeden önce Fransız Hava Kuvvetleri ve Dassault Aviation, Yunan Hava kuvvetleri pilotları ve teknisyenlerini Fransa’da eğitecek.

Birkaç aydır eğitim almış ilk pilot grubu, diğer pilotların eğitimlerini tamamlamak için Dassault’un Merignac’taki dönüşüm eğitim merkezine gidecekler.

ABD’ye rakip mi geliyor?

Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panayotopoulos, 21 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın özellikle Doğu Akdeniz’de Türkiye’den gelen “potansiyel istikrarsızlık” bağlamında “toprak bütünlüğünü” sağlama niyetinde olduğunu ve bunun için hava kuvvetlerini modernize etmek istediğini söyledi.

Yunanistan, Fransız savaş uçağını seçen ilk AB ve NATO üyesi ülke. Dassault Aviation CEO’su Eric Trappier, teslimata ilişkin “Yunanistan’ın bu seçimi, ‘herşey tümüyle Amerikalı’ sözünün bir alternatifinin mümkün olduğunu gösterdi. Trappier, “Bu sözleşme aynı zamanda Fransa ve Yunanistan arasındaki stratejik ilişkilerin gelişmesinin yanı sıra Dassault’un, Yunan Hava Kuvvetleri (HAF) ile 45 yılı aşkın süredir kesintisiz ve sağlam bir ortaklıkla devam eden işbirliğinin olağanüstü kalitesini göstermektedir” dedi.

Dassault Havacılık, Yunan Hava Kuvvetleri’ne 1974’te Mirage F1, 1985’te Mirage 2000 ve 2000’de Mirage 2000-5 satmıştı. Trappier “Rafale, HAF için stratejik bir oyun değiştiricidir ve Yunanistan’ın büyük bir bölgesel güç olarak liderliğini sağlamada aktif bir rol oynayacaktır” diye konuştu.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 23 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.