enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:25 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:10 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
00:04 Hızlı Tren (YHT) ve anahat tren biletlerinde öğretmenlere yüzde 50 indirim…
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:48 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:43 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:39 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:32 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:32 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:29 İstanbul’un Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:18 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye, Güney Kafkasya’da barışın tesis edilmesi için çaba göstermektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Finansı ‘yeniden büyük yap’: Trump’ın yeni kripto para birimi piyasaya çıkıyor

Finansı ‘yeniden büyük yap’: Trump’ın yeni kripto para birimi piyasaya çıkıyor
18 Eylül 2024
23
A+
A-

Eski ABD Başkanı Donald Trump, seçime 50 gün kalmışken ‘World Liberty Financial’ adlı yeni bir kripto platformu başlattı.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

UHA / İnternational News Agency

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski başkanı ve yaklaşan seçimlerde Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, X sosyal medya hesabında yeni bir kripto para platformu başlattığını duyurdu.

Trump’ın nasıl işleyeceği hakkında çok az somut ayrıntı verdiği ‘World Liberty Financial’ın, insanların borç alabileceği, borç verebileceği ve kriptoya yatırım yapabileceği bir kripto bankacılık platformu olacağı tahmin ediliyor.

Kripto para birimleri, küresel bankacılık sistemine güvenmeden internet üzerinden alınıp satılabilen dijital para biçimleri. Borsalar genellikle Bitcoin ve diğer para birimlerinin çekilmesi için ücret talep ediyor.

Yeni kripto platformu, Cumhuriyetçi adayın “Amerika’yı yeniden büyük yap!” (MAGA) şeklindeki meşhur sloganından ilhamla “finansı yeniden büyük yapacağını” söyleyen oğulları Eric ve Donald Jr. tarafından kontrol edilecek.

Kurucular pazartesi akşamı yaptıkları açıklamada, projenin WLFI adlı dijital bir token çıkaracağını belirtti. CNBC, projenin tokenlerinin yüzde 20’sinin Trump’ları da içeren kurucu ekibe tahsis edildiğini bildirdi.

Kripto para birimleri ve düzenlemeleri hakkında

Kripto varlıklar, aracı kurumlar, bankalar ve diğer aracılar dışarıda bırakılarak bir blok zinciri üzerinde akıllı sözleşmeler kullanılarak alınıp satılıyor. Buna merkezi olmayan finans deniyor ve genellikle kısaca DeFi olarak adlandırılıyor.

Ticaret genellikle işlemler için ücret talep eden çevrimiçi pazarlara bağlı, böylece kripto para birimleri ABD doları ve diğer para birimleri ile değiştirilebiliyor.

Eleştirmenler bu platformların siber saldırılara açık olduğunu ve Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği’nin halihazırda yürürlükte olduğu Avrupa’ya kıyasla sistemin ABD’de çok az düzenlendiğini belirtiyor. Bu nedenle dijital varlıklar geleneksel yatırımlara kıyasla oldukça riskli görülüyor.

Belirsizliklere rağmen kripto, hayran kitlesini giderek arttırıyor. Örneğin; security.org adlı inceleme sitesinin verilerine göre, 2023’te yüzde 30 olan ABD’deki yetişkinlerin yüzde 40’ını oluşturan yaklaşık 93 milyon kişi kripto sahibi.

Trump’ın zihnindeki kripto

dalgası

Yaklaşık üç yıl önce, eski ABD Başkanı kripto konusunda hiç de heyecanlı değildi. Fox Business ile yaptığı bir röportajda, Bitcoin’i ABD dolarının değerini etkileyen bir “aldatmaca” olarak nitelendiren Trump, “Bundan hoşlanmıyorum çünkü dolara karşı rekabet eden başka bir para birimi” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, o zamandan bu yana fikri değişen Trump, kripto dünyasına balıklama atladı.

2024 yılında kripto bağışlarını kabul etmeye başlayan eski başkan, temmuz sonunda Nashville’deki Bitcoin 2024 konferansında bir konuşma yaparak, bir Bitcoin etkinliğine hitap eden ilk ABD Başkanı olduğunu ve düzenlemeleri gevşeterek ABD’yi ‘dünyanın bitcoin süper gücü’ haline getirmeyi planladığını gururla belirtti.

Trump ayrıca, daha önce X’te yayınlanan bir videoda, “Kripto ile geleceği kucaklıyoruz ve yavaş ve modası geçmiş büyük bankaları geride bırakıyoruz,” dedi.

Ancak bu noktada Trump ve ailesinin World Liberty Financial’a ne kadar dahil olduğu net değil.

Proje hakkında Bloomberg tarafından incelenen kitapçıkta Trump’ın “baş kripto savunucusu,” Eric ve Donald Jr.’ın her birinin “Web3 Büyükelçisi” ve 18 yaşındaki Barron Trump’ın da “baş DeFi vizyoneri” olarak listelendiği görülüyor.

Bloomberg’in haberine göre, unvanlara rağmen, bir feragatnamede Trump’ların projeye “sahip olmadığı” ve bunun yanı sıra projenin onlar tarafından “yönetilmediği, işletilmediği veya satılmadığı” belirtiliyor. Yine de tazminat alabilecekleri bilgisi de yer alıyor.

Muhalifler, Trump’ın kampanyayı kişisel işini tanıtmak için kullandığından endişe ediyor. Cumhuriyetçi eski başkan uzun süredir siyasi ve ticari çıkarlarını birbirine karıştırıyor ve 2024 kampanyası sırasında spor ayakkabılar, fotoğraf kitapları ve Trump markalı İnciller pazarladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.