enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:32 Kocaeli’nde kar ve yağış önce dereleri, sonra Sapanca Gölü’nü güldürdü
09:50 Esenboğa Havalimanı’nda 3. pist ve yeni kule hizmete girdi
00:57 ABD Başkanı Trump, Grönland’ı ilhak girişimi hakkında NBC’ye değerlendirmelerde bulundu
00:38 Haber Analiz | Avrupa’ya Açılan Bir Kapı Olarak Türkiye
00:31 İstanbul Güngören’de öldürülen 17 yaşındaki Atlas Çağlayan’ın ailesine tehdit mesajı attığı belirlenen 3 kişi tutuklandı.
00:30 İletişim Başkanı Duran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu
00:24 CHP’li Özdemir: 11 İlde Çocuk İzlem Merkezi Yok, Çocuklar İkincil Travmaya Açık
00:15 KİAMP T.C. Genel Koordinatörlüğü’nden KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’na üst düzey ziyaret
00:12 Futbolda Skandal: Kural hatası Sengal’i şampiyon yaptı
00:11 TBMM haftalık çalışmalarına bugün yoğun bir gündemle başlayacak
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Unutmayın Suriye, Suriyelilerindir
23:02 Bu Maçın Adı: Haksızlık
00:39 Tarihi Çağrı: İki Devlet, Tek Millet ve Sarsılmaz Bir Gelecek
00:30 Uykusuzluk depresyona yol açıyor
00:12 Aile Birliğimiz Tehlike Altında
00:01 Dr. Elvin Abdurahmanlı: “Türk Dünyası Artık Küresel Bir Aktör” 
10:35 Yüzyılın Konut Projesi’nde yeni haftanın kura takvimi
09:28 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency ve UHA / İnternational News Agency ’16 Ocak Basın Onur Günü’nde onurlandırıldı
09:15 16 Ocak Basın Onur Günü’nden notlar..
08:04 Kuşadası Güvercinada Açık Hava Müzesi’ni 2025 yılında181 bin 419 kişi ziyaret etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FETÖ’nün darbe iması yerel gazetenin köşe yazısına yansıdı

FETÖ’nün darbe iması yerel gazetenin köşe yazısına yansıdı
16 Temmuz 2022
372
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

ANKARA – UHA HABER / 15 Temmuz darbe girişiminin sinyalleri adım adım geldi. Karanlık geceden 1,5 ay önce çıkan köşe yazısında darbenin sözde yönetim kademesine mesaj verildi. Darbe imalı yazıyı kaleme alan FETÖ’cüden ByLock çıktı ve şu anda firari durumda.

”Yurtta ve dünyada her türlü barışın sağlanacağı günler bizi bekliyor”

”Mefkuremizi hayata geçirebilmek için fiiliyata, eyleme, aksiyona geçirmek elzemdir.”

Bu sözler 15 Temmuz darbe teşebbüsünden yaklaşık 1,5 ay önce bir yerel gazetede yayınlandı.

Aynı zamanda Avukat Muhammet Çakır imzasıyla köşeye taşınan yazının da ana hatlarını oluşturuyordu. Yazının hain darbe teşebbüsünü nasıl ima ettiğini kavrayabilmek için önce darbe gecesine dönmek gerekiyor.

Hatırlanacağı üzere 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi darbeci Yarbay Ümit Gencer komutasındaki bir grup asker TRT’nin Ankara’daki merkez binasını basmıştı.

Daha sonra darbeci askerler tarafından bir bildiri okutuldu. Bildiriyle darbecilerin yönetime el koyduğu kamuoyuna duyuruldu. İşte o bildiri aracılığıyla, darbenin Yurtta Sulh Konseyi adını veren FETÖ’cü askerler tarafından yapıldığı öğrenildi.

Bildiri metninde Yurtta sulh, Cihanda Sulh ilkesiyle hareket edildiği vurgulanarak, bir bakıma darbenin sloganı da duyurulmuş oldu.

Yerel gazetede darbe iması

Köşe yazısına bakıldığında FETÖ üyelerinin darbe teşebbüsünün sinyallerini önceden haber verdiği ortaya çıkıyor. Tıpkı yine darbeden önce katıldığı bir televizyon programında “Keşke bu süreçte ben bir albay olsaydım” diyen FETÖ’cü akademisyen gibi.

Köşe yazısında önce Suriye, Afganistan gibi savaş bölgelerinin durumuna değiniliyor. Daha sonraki paragrafta da Türkiye’nin de bu hale gelebileceği ima ediliyor.

Yazının devamında “Görüntü böyle olsa da yurt ve dünyada barışın sağlanacağı günler” bizi bekliyor deniliyor.

Yazının alt paragraflarında dikkat çeken cümlelerden birinde ise “Yurtta sulhu sağlamak için yapılan her mücadele, her vatandaş için bir vazifedir” ibaresi yer alıyor.

FETÖ’nün medya ayağına operasyon

Darbe teşebbüsünden sonra Hatay’da FETÖ’nün medya ayağına yönelik operasyon yapıldı.

Söz konusu gazete ise FETÖ irtibatı dolayısıyla mühürlendi ve sonrasında KHK kararıyla kapatıldı.

Ancak darbenin sinyallerini açık bir şekilde köşe yazısında veren Muhammed Çakır, gazetenin yeniden açılması için OHAL Komisyonu’na başvuru yaptı.

Komisyon, darbe çığırtkanlığı yapılan gazetenin FETÖ ile iltisakı bulunduğu gerekçesiyle faaliyete geçmesine dair başvuruyu reddetti. Red kararına, gazetenin terör örgütü ele başı Fetulah Gülen’i savunan söylemlerde bulunduğu ve örgüte müzahir yayınlar yapıldığı vurgulandı.

ByLock kullanıcısı olduğu ortaya çıktı

Köşe yazısını yazan ve aynı zamanda gazetenin imtiyaz sahibi olan Çakır’ın ise örgütün haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu belirtildi.

Ayrıca 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü’nden bir hafta sonra yurt dışına kaçan Çakır’ın, örgütle iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan bir hukuk derneğinde yönetim kurulu başkanlığı yaptığına da yer verildi.

Firari FETÖ’cünün 17-25 Aralık Kumpas sürecinde Bank Asya gibi örgütün mali kaynaklarına para yatırdığı ve hala hakkında terör örgütü yöneticiliği suçlamasıyla yürütülen bir koruşturma olduğu ortaya çıktı.

Haber: Murat Can Öztürk

[UHA Haber Ajansı, 16 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.