enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
00:54 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
00:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
00:43 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
00:41 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
00:40 Netanyahu’nun Mesut Yılmaz’dan istediği Siloam yazıtı nedir?
00:37 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
00:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
00:09 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
00:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
00:29 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
00:23 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
00:17 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
00:16 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FETÖ’nün ABD’deki okulları en büyük finans kaynakları arasında

FETÖ’nün ABD’deki okulları en büyük finans kaynakları arasında
16 Temmuz 2022
1.017
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

WASHİNGTON – UHA HABER / FETÖ’nün ABD’deki en büyük finans kaynağı, Chater olarak bilinen sözleşmeli okullar. Terör örgütü, işlettiği okullar için ABD’den her yıl yaklaşık 800 milyon dolar fon alıyor. TRT Haber, FETÖ’nün ABD’deki okullarıyla ilgili detayları araştırdı.

ABD, FETÖ’nün en fazla örgütlendiği ve siyasi destek bulduğu ülkelerin başında geliyor.

Terör örgütü ekonomik anlamda da ABD’den yararlanıyor.

FETÖ’nün ABD’deki okul ağı

Özellikle Charter olarak bilinen sözleşmeli okullar örgüt için ciddi finans kaynağı oluşturuyor.

Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan, “Bu okulun binasının kirasını devlet veriyor. Çalışanların maaşını devlet veriyor. Aslında her şeyini devlet veriyor. Sadece özel vakıf ve dernek bunu işletiyor. Bu charter sistemi. ABD’nin bir çok eyaletinde var ve FETÖ’cüler bunu çok iyi kullanıyor. Bunu iki amaçla kullanıyorlar. Kendi personeline iş veriyorlar, öğretmen olarak. Dolayısıyla kendi elemanlarını iş olanağı yaratmış oluyorlar” açıklamasını yaptı.

Neredeyse her eyalette okul var

Okullardan FETÖ’ye aktarılan paranın yıllık 800 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. FBI kayıtlarına göre okullarda çalışan öğretmenlerin maaşlarının yüzde 40’ı FETÖ’ye aktarılıyor.

Bir süre bu okullarda öğretmenlik yapan ve sonra örgütü dava eden Ersin Konkur TRT’ye konuşmuş, “Bunlar ABD’de mafya örgütü olarak kabul edilmeli” demişti.

Örgüt üyeleri istihdam ediliyor

FETÖ’yü dava eden eski öğretmen Ersin Konkur, “Sözleşmeli okullar sözde kar gütmeyen okullar. Kağıt üzerinde kar gütmeyen vakıf kuruluşları. Fakat bütün para kullanılan paranın miktarı da büyük meblağlar. Öğrenci başına 10 bin dolardan bahsediyoruz. Ve bu para bunların kontrolünde ve bir şekilde Gülen’in şirketlerine transfer ediliyor” sözleriyle arka planı anlattı.

Okulların bağlı olduğu bir üst kuruluş bulunmuyor. Farklı eyaletlerde bulunan okullar, farklı yasal yapılarla işletiliyor. Bunlar, Türkiye’nin hukuki anlamda mücadelesini de zorlaştırıyor.

Maaşların bir kısmı örgüte gidiyor

Mehmet Özkan, “Hukuki anlamda FBI farklı araştırmalar yapıyor, şu an için net bir karar verilmiş değil. Amerikan hükümeti için bir güvenlik sorunu haline gelirse federal anlamda bir müdahale olur. Ama şu anda olay bir yerel hukuki mesele olarak görülüyor. Ama siyasi anlamda ABD FETÖ konusunda desteğini kesmiş değil” diyor.

ABD’de FETÖ’ye bağlı yaklaşık 600 okulun olduğu tahmin ediliyor. Örgüt, ülkedeki yayılma stratejisi ve kurumsallaşmasını da bu okulları merkeze alarak kurguluyor.

Resim

Haber: Ali Artmaz

[UHA Haber Ajansı, 16 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.