enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
07:14 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
00:45 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:33 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:26 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
00:01 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:25 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FETÖ’nün ABD’deki okulları en büyük finans kaynakları arasında

FETÖ’nün ABD’deki okulları en büyük finans kaynakları arasında
16 Temmuz 2022
1.022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

WASHİNGTON – UHA HABER / FETÖ’nün ABD’deki en büyük finans kaynağı, Chater olarak bilinen sözleşmeli okullar. Terör örgütü, işlettiği okullar için ABD’den her yıl yaklaşık 800 milyon dolar fon alıyor. TRT Haber, FETÖ’nün ABD’deki okullarıyla ilgili detayları araştırdı.

ABD, FETÖ’nün en fazla örgütlendiği ve siyasi destek bulduğu ülkelerin başında geliyor.

Terör örgütü ekonomik anlamda da ABD’den yararlanıyor.

FETÖ’nün ABD’deki okul ağı

Özellikle Charter olarak bilinen sözleşmeli okullar örgüt için ciddi finans kaynağı oluşturuyor.

Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan, “Bu okulun binasının kirasını devlet veriyor. Çalışanların maaşını devlet veriyor. Aslında her şeyini devlet veriyor. Sadece özel vakıf ve dernek bunu işletiyor. Bu charter sistemi. ABD’nin bir çok eyaletinde var ve FETÖ’cüler bunu çok iyi kullanıyor. Bunu iki amaçla kullanıyorlar. Kendi personeline iş veriyorlar, öğretmen olarak. Dolayısıyla kendi elemanlarını iş olanağı yaratmış oluyorlar” açıklamasını yaptı.

Neredeyse her eyalette okul var

Okullardan FETÖ’ye aktarılan paranın yıllık 800 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. FBI kayıtlarına göre okullarda çalışan öğretmenlerin maaşlarının yüzde 40’ı FETÖ’ye aktarılıyor.

Bir süre bu okullarda öğretmenlik yapan ve sonra örgütü dava eden Ersin Konkur TRT’ye konuşmuş, “Bunlar ABD’de mafya örgütü olarak kabul edilmeli” demişti.

Örgüt üyeleri istihdam ediliyor

FETÖ’yü dava eden eski öğretmen Ersin Konkur, “Sözleşmeli okullar sözde kar gütmeyen okullar. Kağıt üzerinde kar gütmeyen vakıf kuruluşları. Fakat bütün para kullanılan paranın miktarı da büyük meblağlar. Öğrenci başına 10 bin dolardan bahsediyoruz. Ve bu para bunların kontrolünde ve bir şekilde Gülen’in şirketlerine transfer ediliyor” sözleriyle arka planı anlattı.

Okulların bağlı olduğu bir üst kuruluş bulunmuyor. Farklı eyaletlerde bulunan okullar, farklı yasal yapılarla işletiliyor. Bunlar, Türkiye’nin hukuki anlamda mücadelesini de zorlaştırıyor.

Maaşların bir kısmı örgüte gidiyor

Mehmet Özkan, “Hukuki anlamda FBI farklı araştırmalar yapıyor, şu an için net bir karar verilmiş değil. Amerikan hükümeti için bir güvenlik sorunu haline gelirse federal anlamda bir müdahale olur. Ama şu anda olay bir yerel hukuki mesele olarak görülüyor. Ama siyasi anlamda ABD FETÖ konusunda desteğini kesmiş değil” diyor.

ABD’de FETÖ’ye bağlı yaklaşık 600 okulun olduğu tahmin ediliyor. Örgüt, ülkedeki yayılma stratejisi ve kurumsallaşmasını da bu okulları merkeze alarak kurguluyor.

Resim

Haber: Ali Artmaz

[UHA Haber Ajansı, 16 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.