enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine verildi
22:53 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
22:40 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Esad rejimi hakkında Fransa’da suç duyurusu

Esad rejimi hakkında Fransa’da suç duyurusu
3 Mart 2021
840
A+
A-

UHA HABER / Suriyeli insan hakları örgütleri, 2013 yılında Doğu Guta’daki kimyasal saldırının soruşturulması için Fransız yargısına başvurdu. Örgütler, Esad rejiminin “savaş suçu” ve insanlığa karşı suç” işlediğini savunuyor.

Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve “Syrian Archive” adlı örgütler 2013 yılında Doğu Guta’da meydana gelen kimyasal saldırının soruşturulması ve sorumluların yargı karşısına çıkarılması için Fransa’da Esad rejimi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kimyasal saldırıdan sorumlu tutulan Esad rejimi “savaş suçu” ve “insanlığa karşı suç” işlemekle suçlanıyor. Paris Terörle Mücadele Savcılığı, suç duyurusu dilekçesinin kabul edildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili ortak açıklama yapan insan hakları örgütleri 2013’teki kimyasal saldırılara ilişkin çok sayıda kanıt toplandığını belirtti.

Açık Toplum Adalet Girişimi’nin avukatı Steve Kostas, “Fransız yargıçları Doğu Guta’ya düzenlenen saldırıları Alman savcıyla ortaklaşa soruşturmaya çağırıyoruz. Kaynaklar ve çabalar bir araya getirilerek sorumlu Suriyeli yetkililer aleyhine daha çok ve daha kolay kanıt toplanabilir” dedi.

Duma'ya kimyasal saldırı (2018)

Duma’ya kimyasal saldırı (2018)

Suriyeli sanığa Almanya’da ceza

Söz konusu insan hakları örgütleri 2020’nin ekim ayında Almanya’nın Karlsruhe kentindeki Federal Savcılığa da Esad rejimi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Almanya’da Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi Suriye Devleti’nin de taraf olarak gösterildiği cinayet ve işkence davasında ilk kararını geçen çarşamba açıkladı.

Dava, Suriye’de devlet eliyle işlenen cinayet ve işkence suçlarıyla ilgili dünyada görülen ilk olma özelliği taşıyor. Duruşmada mahkeme sanıklardan 44 yaşındaki Eyad A.’yı, “insanlığa karşı suçlara yardım ve yataklık ettiği” gerekçesiyle dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmada baş sanık olarak yargılanan Enver R. ile ilgili kararın ise sonbahara kadar verilmesi bekleniyor.

Daha fazlasını okumak için: Esad rejimi Almanya’da yargılanacak mı?

38 kimyasal saldırı

2013 yılının ağustos ayında Doğu Guta’ya sinir gazı sarin ile düzenlenen kimyasal saldırıda binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad kısa bir süre sonra uluslararası baskı sonucu kimyasal silahların imha edileceğini taahhüt etmişti. Ancak buna rağmen, Suriye’de birçok kez kimyasal saldırı düzenlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, yaklaşık 10 yıldır devam eden Suriye iç savaşında işlenen ağır savaş suçları ile insanlığa karşı suçlarla ilgili son raporunda savaşta bugüne dek 38 kez kimyasal silah kullanıldığının tespit edildiğine, bunlardan 32’sinde sorumlu tarafın hükümet güçlerinin olduğunu gösteren yeterince kanıt olduğuna yer vermişti.

[UHA Haber Ajansı, 03 Mart 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.