enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
00:06 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Milli motosikletçi Razgatlıoğlu, 27 Şubat’ta Tayland’da MotoGP’de yarışacak ilk Türk sporcu
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:05 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:04 Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek dokuyoruz
00:02 Mavi Vatan’a yeni güç: SANCAR SİDA
00:37 Bakan Kurum’dan “Sındırgı” paylaşımı: Söz verdik, sözümüzü tutacağız
00:15 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Terörsüz Türkiye raporuyla ilgili olarak,”Türkiye için hayati bir eşiği aştık”
00:12 Kocaeli’n Kartepe ilçesinde Erik Ağaçları “Yalancı Bahar”a Aldandı” Erikler yanarsa bizde yanarız”
00:11 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:10 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erzincan İliç ilçesindeki toprak kaymasıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporu tamamlandı

Erzincan İliç ilçesindeki toprak kaymasıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporu tamamlandı
16 Şubat 2025
38
A+
A-

* Erzincan İliç ilçesindeki toprak kayması maden kazasıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporu tamamlandı ve önerilerini sıraladı.

* Detayı haberimizde!

UHA / İnternational News Agency

Erzincan İliç ilçesinde toprak kayması sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasını araştırmak üzere kurulun komisyon, taslak raporunu tamamladı.   518 sayfalık taslak raporda 79 öneride bulunulurken, maden işletmelerinin denetlenmesi kadar soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin de önemine vurgu yapıldı.

Maden işletmeleri için uzman kadroların yer aldığı özel bir mahkeme kurulması önerilirken, bu mahkemelerin madenler için açma izni, izleme ve işletme süreçlerinde uzmanlaşması gerektiğine dikkat çekildi.

Maden kazaları riskinin azaltılmasına yönelik uygulamaların yargısal denetimi konularında da çalışması belirtildi.

Altın madenlerinde riskler ve acil durumlara müdahale konusunda alanında uzmanlaşmış teknik bilgi sahibi, tecrübeli ekiplerin kurulmasının zorunlu hale getirilmesi öneriler arasında yer aldı.

Altın Madenciliği faaliyetinden etkilenen sahaların eski haline getirilmesi için rehabilitasyon süreçlerinde harcanacak paranın işletmeden peşinen alınması tavsiye edilirken, bu uygulamanın yasa yoluyla teminat altına alınması istendi.

Buna göre, altın madeninin işleten firma işleme aşamasına geçilmeden önce rehabilitasyon bedelini peşinen ödeyecek. İleri aşamalarda hatta kapatma aşamasında kullanılacağı için bu bedellerin nemalandırılması da yasal bir çerçeve ile belirlenecek.

Öte yandan, raporda dünya genelinde üretilen altının yaklaşık yüzde 7’sinin teknoloji sektöründe kullanıldığı, bunun da geri dönüştürülebilir bir kaynak olarak değerlendirilebileceğine işaret edildi.

Geri dönüştürülebilir ‘Altın Sertifikasyon Sistemi’ oluşturularak, farkındalık sağlanabileceği, bu alanla ilgili olarak altın ve metal madenciliği sektörüne yönelik yatırım teşvikleri artırılması istendi.

Ayrıca, ilkokuldan itibaren Afet ve Yer Bilimleri derslerinin müfredata dahil edilmesi, Türkiye’de madencilik algısının geliştirilmesi amacıyla ilköğretim seviyesinden başlanarak eğitim müfredatında çalışma yapılması, maden meslek liselerinin ve maden yüksekokullarının kurulması önerildi.

Bu okullara kayıt yaptırılmasının teşviki için öğrencilere burs verilmesi gerekliliğine de dikkat çekilirken, madenlerde bu okullardan mezun olanların istihdam edilmesinin önemine yer verildi.

“HALK BİLGİLENDİRİLMELİ”

Altın madenciliği özelinde uluslararası kuruluşlarla özellikle siyanür yönetimi noktasında iş birliği sağlanması gerektiği, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla madencilik faaliyetinin yoğun illerde halkın katılımı ile düzenli olarak toplantı organizasyonları tertip edilmesi önerisi getirildi.

“ÜNİVERSİTELER DENETLEMELİ”

Üniversitelerin ilgili bölümlerinin ve bilim insanlarının, bu faaliyetlere ilişkin olarak işletme projesinde beyan edilen üretim yöntemi ve bu hususa mesnet teşkil edilen jeoteknik koşulları yıllık veya her iki yılda bir kontrol ederek uygunluğu veya uygunsuzluğu hususunda düzenli olarak raporlaması gerektiği kaydedildi. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.