enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:46 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:44 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
00:36 Önlem alınmazsa kanser kaynaklı ölümler 2050’ye kadar iki katına çıkacak
00:33 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’dan rektörlere müfredat ve AKTS mesajı…
00:29 Hollanda Türkleri babaları İsmail GÜNGÖR’ü kaybetti!…
00:15 Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuru için son hafta
00:14 2026 Özel sektör zam beklentileri-Türkiye ortalaması nereye oturur?
00:12 Zeyrek’in kalbinde yer alan ve yıllarca atıl kalan Haliliye Medresesi…
00:12 Başkan Bulut: “Kocaeli, sanayicimizin emeği- tüccarımızın cesaretiyle ülkemiz ekonomisine güç katıyor…”
00:05 (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
10:35 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:42 Filistinli Gazeteci Duha Hmidan Doğu Kudüs’ten bildiriyor…
00:41 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:35 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erzincan İliç ilçesindeki toprak kaymasıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporu tamamlandı

Erzincan İliç ilçesindeki toprak kaymasıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporu tamamlandı
16 Şubat 2025
31
A+
A-

* Erzincan İliç ilçesindeki toprak kayması maden kazasıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporu tamamlandı ve önerilerini sıraladı.

* Detayı haberimizde!

UHA / İnternational News Agency

Erzincan İliç ilçesinde toprak kayması sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasını araştırmak üzere kurulun komisyon, taslak raporunu tamamladı.   518 sayfalık taslak raporda 79 öneride bulunulurken, maden işletmelerinin denetlenmesi kadar soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin de önemine vurgu yapıldı.

Maden işletmeleri için uzman kadroların yer aldığı özel bir mahkeme kurulması önerilirken, bu mahkemelerin madenler için açma izni, izleme ve işletme süreçlerinde uzmanlaşması gerektiğine dikkat çekildi.

Maden kazaları riskinin azaltılmasına yönelik uygulamaların yargısal denetimi konularında da çalışması belirtildi.

Altın madenlerinde riskler ve acil durumlara müdahale konusunda alanında uzmanlaşmış teknik bilgi sahibi, tecrübeli ekiplerin kurulmasının zorunlu hale getirilmesi öneriler arasında yer aldı.

Altın Madenciliği faaliyetinden etkilenen sahaların eski haline getirilmesi için rehabilitasyon süreçlerinde harcanacak paranın işletmeden peşinen alınması tavsiye edilirken, bu uygulamanın yasa yoluyla teminat altına alınması istendi.

Buna göre, altın madeninin işleten firma işleme aşamasına geçilmeden önce rehabilitasyon bedelini peşinen ödeyecek. İleri aşamalarda hatta kapatma aşamasında kullanılacağı için bu bedellerin nemalandırılması da yasal bir çerçeve ile belirlenecek.

Öte yandan, raporda dünya genelinde üretilen altının yaklaşık yüzde 7’sinin teknoloji sektöründe kullanıldığı, bunun da geri dönüştürülebilir bir kaynak olarak değerlendirilebileceğine işaret edildi.

Geri dönüştürülebilir ‘Altın Sertifikasyon Sistemi’ oluşturularak, farkındalık sağlanabileceği, bu alanla ilgili olarak altın ve metal madenciliği sektörüne yönelik yatırım teşvikleri artırılması istendi.

Ayrıca, ilkokuldan itibaren Afet ve Yer Bilimleri derslerinin müfredata dahil edilmesi, Türkiye’de madencilik algısının geliştirilmesi amacıyla ilköğretim seviyesinden başlanarak eğitim müfredatında çalışma yapılması, maden meslek liselerinin ve maden yüksekokullarının kurulması önerildi.

Bu okullara kayıt yaptırılmasının teşviki için öğrencilere burs verilmesi gerekliliğine de dikkat çekilirken, madenlerde bu okullardan mezun olanların istihdam edilmesinin önemine yer verildi.

“HALK BİLGİLENDİRİLMELİ”

Altın madenciliği özelinde uluslararası kuruluşlarla özellikle siyanür yönetimi noktasında iş birliği sağlanması gerektiği, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla madencilik faaliyetinin yoğun illerde halkın katılımı ile düzenli olarak toplantı organizasyonları tertip edilmesi önerisi getirildi.

“ÜNİVERSİTELER DENETLEMELİ”

Üniversitelerin ilgili bölümlerinin ve bilim insanlarının, bu faaliyetlere ilişkin olarak işletme projesinde beyan edilen üretim yöntemi ve bu hususa mesnet teşkil edilen jeoteknik koşulları yıllık veya her iki yılda bir kontrol ederek uygunluğu veya uygunsuzluğu hususunda düzenli olarak raporlaması gerektiği kaydedildi. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.