enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’

‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’
10 Temmuz 2021
407
A+
A-

UHA HABER / Avrupa İlaç Dairesi (EMA) nadir görülen kalp iltihabı ile Pfizer ve Moderna’nın Corona virüsü aşıları arasında bağlantı olabileceği sonucuna vardı. Açıklamada aşıların yararlarının risklerinden çok daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters)’e dayandırdığı habere göre, EMA’in güvenlik heyeti elçi RNA aşılarının olası yan etkileri arasında kalp kası iltihabı (miyokardit) ve kalp zarı iltihabının (perikardit) da sıralanması gerektiği sonucuna vardı. Bu tür yan etkilerin genellikle aşılamadan sonraki 14 gün içinde ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, bu yan etkilerin daha çok ikinci dozdan sonra ortaya çıktığı ve daha çok genç erkeklerde etkili olduğuna dikkat çekildi. Bu veriler geçen ay ABD’de ortaya çıkan verilerle de uyumlu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Haziran ayı sonunda Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın Corona virüsü aşıları için bilgi formlarına, ergenlerde ve genç yetişkinlerde nadir görülen kalp iltihabı vakaları hakkında bir uyarı ekleyeceğini açıklamıştı.

EMA, Avrupa Birliği ülkeleri ile İzlanda, Norveç ve Liechtenstein’daki 300’den fazla miyokardit ve perikardit vakasını inceledi. Vakaların çoğunun Pfizer’ın Comirnaty adlı Corona virüsü aşısının ardından ortaya çıktığı kaydedildi.

AB ülkelerinde Pfizer’ın elçi RNA (mRNA) aşısı, Moderna firmasının aşısından daha yaygın kullanılıyor.

Pfizer, yaptığı açıklamada vakaların genellikle hafif olduğunu ve bireylerin genellikle kısa süreli tedavi ve dinlenmeyle düzeldiklerini kaydetti. Alman ortağı BioNTech ise konuyla ilgili yorum yapmadı.

EMA ayrıca Johnson & Johnson ve AstraZeneca firmalarının aşılarının da bu vakalarla bağlantısını inceledi ve henüz bu aşıların kalp iltihabıyla bir bağlantısını henüz tespit etmediklerini kaydetti.

Kalp iltihabı semptomları arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı ve çarpıntı yer alıyor.

EMA yaptığı açıklamada tüm Corona virüsü aşılarının faydalarının risklerinden çok daha fazla olduğuna da dikkat çekti.

Kaçış sendromu uyarısı

EMA’in güvenlik heyeti ayrıca nadir görülen bir kılcal damar ve kan bozukluğu olan kaçış sendromu (CLS) geçmişi olanlara Johnson&Johnson aşısının yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Firma, Reuters haber ajansının konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Kurum Haziran ayında CLS’nin AstraZeneca’nın Vaxzevria adlı aşısının yan etkileri arasında sıralanması tavsiyesinde bulunmuştu. EMA, sıvıların kılcal damarlardan sızarak ödem ve kan basıncının düşmesine neden olan bu sendromu daha önce geçirenlerin aşıyı olmaması gerektiğini belirtmişti.

AstraZeneca ve J&J firmalarının aşıları Corona virüsü proteinlerinin vücutta bağışıklık yanıtı oluşması amacıyla bir tür soğuk algınlığı virüsü kullanılarak geliştirildi.

[UHA Haber Ajansı, 10 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.