enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Fransa’nın Afrika’daki son müttefiklerinden Benin’de neler oluyor?
00:44 Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği davayla ilgili gerekçeli karar…
00:27 “2026 Uluslararası Sıfır Atık ve Sürdürülebilirlik Yarışması”na ilişkin paylaşımda bulundu…
00:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “No Other Land(Başka Toprak Yok)” filminin yönetmeni Basel Adra’yı kabul etti…
00:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak üretimi öngören projeleri değerlendiriyoruz”…
00:10 Bakan Fidan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:10 Kahraman şehit polisimiz Albayrak için İstanbul’da tören düzenlendi…
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hazırlanan 3’üncü bütçe”
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya çapında ikiz doğum oranları ‘hiç olmadığı kadar yüksek’

Dünya çapında ikiz doğum oranları ‘hiç olmadığı kadar yüksek’
2 Ocak 2023
1.693
A+
A-

Bir araştırmaya göre, dünya çapında her zamankinden daha fazla ikiz doğuyor.

İkiz doğumları tarihin zirvesine ulaştı - Sağlık HaberleriDünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ikiz doğuyor. Bu, her 42 çocuktan birinin ikiz olarak doğduğu anlamına geliyor.

Tüp bebek gibi üremeye yardımcı tıbbi teknikler, ikiz doğum oranını 1980’lerden bu yana üçte bir oranında artırdı.

‘Human Reproduction’ dergisinde yayımlanan küresel bir araştırmaya göre, ikiz doğumların sayısı hiç olmadığı kadar yüksek ve bu sonuca dünyanın tüm bölgelerinden karşılaştırmalarla varıldı.

Araştırmacılar, 165 ülkeden 2010-2015 arası ikiz doğum oranları hakkında bilgi topladılar ve bunları 1980 ile 1985 arasındaki oranlarla karşılaştırdılar.

Her 1000 doğumdaki ikizlerin oranı şu anda en yüksek Avrupa ve Kuzey Amerika’da görülüyor. Dünya çapında ise 1000 doğumda ikiz bebek doğum oranı 9’dan 12’ye çıkmış durumda.

Uzmanlar, Afrika’daki ikiz doğum oranlarının her zaman yüksek olduğunu ve son 30 yılda nüfus artışından dolayı çok fazla değişmemiş olabileceğini kaydediyor.

Afrika ve Asya, şu anda dünyadaki tüm ikiz doğumlarının yaklaşık % 80’ini oluşturuyor.

Oxford Üniversitesi’nden çalışmanın yazarı Profesör Christiaan Monden, bunun nedenini şöyle açıklıyor:

“Afrika’da ikiz doğum oranı çok yüksek çünkü burada çift yumurta ikizlerinin sayısı çok fazla.

İkiz bebeğe 26 milyon lira | Anneye ilk altın devletten - Takvim“Bu, büyük olasılıkla Afrika nüfusu ile diğer popülasyonlar arasındaki genetik farklılıklardan kaynaklanıyor.”

Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya ülkelerindeki ikiz doğum oranları da artıyor ve 1970’lerden beri tıbbi yardımla üremenin artan kullanımı – tüp bebek, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, suni döllenme, ovarsan gebelik – ana sebebi oluşturuyor.

Bu tekniklerin tümü çoklu doğum olasılığını artırıyor.

Araştırmada, ileri yaşta hamileliğin, artan doğum kontrol yöntemlerinin ve daha düşük doğurganlığın da bunda rol oynadığı kaydediliyor.

Fakat Profesör Monden, tekil gebeliklerin daha az riskli olduğunu söylüyor.

Monden, “İkiz doğumlar, bebekler ve çocuklar arasında daha yüksek ölüm oranları ve hamilelik sırasında ve doğum sırasında ve sonrasında anneler ve çocuklar için daha fazla komplikasyonlarla ilişkili olduğu için bu önemli” diyor.

İkizlerin doğumda daha fazla komplikasyonu oluyor. Daha sıklıkla erken doğuyorlar, daha az kiloda doğuyorlar ve ölü doğma ihtimalleri daha yüksek.

Geçen yıl 19 bin 330 anne çoğul doğum gerçekleştirdiHayatta kalma ihtimali

Çalışmaya göre, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ikizlerin hayatta kalma ihtimalleri zengin ülkelere göre daha düşük.

Özellikle Sahra altı Afrika’da pek çok ikizden biri hayatlarının ilk yılında yaşamını yitiriyor. Bu, her yıl 200.000’den fazla bebek demek.

Araştırmanın yazarı Profesör Jeroen Smits, “Pek çok zengin Batı ülkesindeki doğum oranları artık Sahra altı Afrika’dakilere yaklaşırken, hayatta kalma şanslarında büyük bir fark var” diyor.

Araştırmacılar gelecekte Hindistan ve Çin’in ikiz doğum oranlarında önemli bir rol oynayacağını söylüyor.

Azalan doğurganlık, daha ileri yaştaki anneler ve tüp bebek gibi teknikler, önümüzdeki yıllarda ikizlerin sayısı üzerinde etkili olacak.

[UHA Haber Ajansı, 02 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.