enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
00:17 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
00:10 DMM’den “sınırda kaçak geçiş” iddialarına yalanlama
00:08 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ülkemizin geleceğinde benzer acıları üretecek hiçbir müdahale zemini, hiçbir vesayet odağı kalmamıştır.”
00:03 Demokrasiye vurulan darbe: 28 Şubat
00:00 ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Güçlü bir katılım bankacılığını çok önemsiyoruz”
14:55 ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı, Körfez’de tansiyonu yükseltiyor
14:19 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:51 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:20 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
12:12 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Donald Trump’ın zaferi Ukrayna’nın geleceğini belirsizliğe sürüklüyor

Donald Trump’ın zaferi Ukrayna’nın geleceğini belirsizliğe sürüklüyor
10 Kasım 2024
22
A+
A-

Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray’a dönüşü Avrupa’nın savunmasını ve Ukrayna’daki savaşı nasıl etkileyebilir?

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil Fransızca

Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferi, Ukrayna’nın geleceği konusunda belirsizlik bulutu oluşturdu. Kampanyası sırasında, seçilirse “Ukrayna’daki savaşı 24 saat içinde bitirme” niyetini duyurmuştu. Bazı uzmanlar, hızlandırılmış bir anlaşmanın Kiev’in zararına olacağını düşünüyor.

Alman Marshall Fonu’na bağlı Demokrasiyi Koruma İttifakı’nın Avrupa Operasyonları Başkanı Vassilis Ntousas, Euronews’e yaptığı açıklamada “Sayın Trump çok hızlı bir barış anlaşması imzalama isteğinin ve kapasitesinin sinyallerini verdi, bu da Kiev’in savaşı yeniden sona erdirmek için kesinlikle onay vermediği Rus taleplerini kabul etmek zorunda kalacağı anlamına gelebilir” dedi.

Avrupa Parlamentosu koridorlarında ise tepkiler karışık.

Donald Trump’ın zaferinden memnun olan António Tânger Corrêa, Ukrayna’daki savaşın sona ermesinin yakın olduğunu umarken, Avrupa’nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Avrupa için Vatanseverler (PfE) grubundan Portekizli AP üyesi, “Umarım Ukrayna’daki savaşı durdurur ve herkes çözümden memnun kalır, bu bir. Bildiğiniz gibi Ukrayna’yı destekliyoruz ama doğrudan müdahil değiliz,” diye konuştu.

Ayrıca Avrupa’nın savunma sanayiine yatırım yapması çağrısında bulunarak, “Savunmaya yapılacak yatırım için savaşa girmeniz gerekmez, fakat iyi bir savunmanız varsa savaşları önleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Belçikalı Avrupa Parlamentosu Üyesi ve eski başbakan Elio Di Rupo (S&D), AB’ye “enerji, güvenlik ve savunma gibi alanlarda kendi sanayi politikasını” geliştirmesi çağrısında bulundu.

Di Rupo, “Yeni teknolojiler açısından en ileri noktada olmak, savunma açısından en ileride olmak, vatandaşlarımızın kendi güvenliği açısından en ileride olmak için bu kararlı irade gösterilmedi” diye yakındı.

“Bugün güvenliğimiz için NATO içinde tamamen ABD’ye bağımlıyız. Kendi kabiliyetlerimize sahip olmalıyız. Biz ABD’nin dostuyuz ama ABD’nin kuklası olmak istemiyorum” diye ekledi.

Bu durum bazıları için acı bir haber olsa da, Brüksel’deki diğerleri Donald Trump’ın zaferinin Avrupa’nın kendi güvenliği ve savunmasında nihayet inisiyatif alması için bir uyarı niteliğinde olmasını umuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.