enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Donald Trump, “Türkiye ve Kürtler düşmanlar, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim, o da gitmedi”

Donald Trump, “Türkiye ve Kürtler düşmanlar, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim, o da gitmedi”
9 Ocak 2025
25
A+
A-

* ABD’de 20 Ocak’ta görevi devralacak olan Donald Trump Suriye’de bulunan 2 bin Amerikan askerini tutup tutmayacağına ilişkin soruyu yanıtlamaktan kaçındı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan övgüyle söz eden Trump, Erdoğan’dan Suriye’de Kürtler’in peşinden gitmemesini istediğini ve onun da bu ricayı yerine getirdiğini söyledi.

UHA / İnternational News Agency

Donald Trump, Florida’da Mar-a Lago’daki kulübünde Salı VOA - TGRT Haber 25 Ocakgünü düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Suriye’deki askeri varlığına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Trump’a, ABD’nin Suriye’de 900 olarak bilinen asker sayısının geçen ay Savunma Bakanlığı’nca 2 bin olarak açıklanması sonrası, bu askeri kapasiteyi tutmaya devam edip etmeyeceği sorusu yöneltildi.

“Bunu size söylemeyeceğim çünkü bu askeri stratejinin bir parçası. Ancak bu Türkiye ile ilgili” yanıtını veren Trump, sözlerine, “Türkiye 2000 yıldır farklı isimler ve farklı şekillerde o ülkenin peşinde. İçeriye (Suriye) giren insanlar Türkiye’den” diye devam etti.

“Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan benim arkadaşım. Sevdiğim, saygı duyduğum bir kişi. Sanırım o da bana saygı duyuyor” diyen Trump, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istediğini ve onun da bu ricayı yerine getirdiğini söyledi.

Bunun ne kadar süreceğini bilmediğini belirten Donald Trump, “Kürtler’in ve Türkiye’nin doğal düşman olduğunu ve birbirinden nefret ettiğini” söyledi.

Önümüzdeki hafta yapılacak törenle başkanlık görevini devralacak olan Trump “Ancak Erdoğan peşlerinden gitmedi. Geçmişte de yapmadı. Başlamıştı ve ben de lütfen bunu yapma dedim. O da yapmadı” diye konuştu.

Donald Trump Suriye’deki gelişmeleri, “Suriye’de olanlara bakarsanız, Rusya zayıflamıştı, İran zayıflamıştı ve o (Erdoğan) çok akıllı bir kişi. Adamlarını farklı şekillerde ve farklı isimlerle oraya gönderdi. İçeri girdiler ve ele geçirdiler. Olan bu” sözleriyle değerlendirdi.

Donald Trump başkan seçildikten sonra Aralık ayında yine Mar-a Lago’da düzenlediği ilk basın toplantısında, Suriye lideri Beşar Esat’ın devrilmesini, Şam’a yönelik yıldırım taarruzuna öncülük eden muhalif grupların birçoğuyla aynı safta yer alan Türkiye’nin “dostça olmayan bir şekilde yönetimi ele geçirmesi” olarak nitelendirmişti.

Trump, “Türkiye’nin çok akıllı olduğunu düşünüyorum. Türkiye çok fazla can kaybı olmadan dostane olmayan bir devralma gerçekleştirdi. Esat’ın çocuklara yaptıkları nedeniyle bir kasap olduğunu söyleyebilirim” demişti.

Suriye ile 911 kilometrelik sınırı olan Türkiye, terörist olarak gördüğü Kürt YPG militanlarına karşı birçok sınır ötesi harekât düzenledi.

Omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri Amerika’nın IŞİD’le mücadelede ortağı. Türkiye ise YPG’yi ABD ve AB’nin de terör örgütü listesinde bulunan PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerine göre, Suriye’de daha önce bilinen aksine, Amerika’nın 900 değil yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor.

Uzun yıllardır Esat yönetimine karşı olan Ankara, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Suriye Milli Ordusu (SMO) adlı muhalif grubu destekliyordu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.