enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
00:06 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Milli motosikletçi Razgatlıoğlu, 27 Şubat’ta Tayland’da MotoGP’de yarışacak ilk Türk sporcu
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:05 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:04 Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek dokuyoruz
00:02 Mavi Vatan’a yeni güç: SANCAR SİDA
00:37 Bakan Kurum’dan “Sındırgı” paylaşımı: Söz verdik, sözümüzü tutacağız
00:15 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Terörsüz Türkiye raporuyla ilgili olarak,”Türkiye için hayati bir eşiği aştık”
00:12 Kocaeli’n Kartepe ilçesinde Erik Ağaçları “Yalancı Bahar”a Aldandı” Erikler yanarsa bizde yanarız”
00:11 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:10 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ilebugün Pakistan’a resmi ziyarette bulunacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ilebugün Pakistan’a resmi ziyarette bulunacak.
9 Temmuz 2025
14
A+
A-

* Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bugün Pakistan’a resmi ziyarette bulunacak.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

ANKARA, 09 TEMMUZ  2025 – Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, Güler ile Pakistan’ı ziyaret edecek.

Ziyaret kapsamında Fidan ve Güler’in,Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından kabul edilmesi; Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve Kara Kuvvetleri Komutanı Asım Münir ile görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Bakan Fidan’ın yapacağı görüşmelerde, Türkiye’nin “dost ve kardeş” Pakistan’la istisnai nitelikteki ikili siyasi ilişkilerini teyit ederek, ilişkilerin her alanda daha da güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtmesi öngörülüyor.

Siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomi, ticaret, askeri ilişkiler ve savunma sanayi alanlarındaki iş birliğinin de iki ülke arasında itici güç olarak yoğun ve olumlu bir çerçevede ilerlediğini kaydedecek Fidan’ın, Şubat 2025’te İslamabad’daki Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi Toplantısı’ndan (YDSK) bu yana yürütülen çalışmaların gözden geçirilerek 2026’da Türkiye’deki müteakip toplantının hazırlıklarının vakitlice yapılmasının önemli olduğunu vurgulaması bekleniyor.

Fidan’ın, Türkiye ve Pakistan’ın bölgesel ve küresel meselelerde mevcut yakın diyaloğunu, eşgüdüm ve iş birliği içinde sürdürmesinin gerekli olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin mayıs ayında Pakistan’ın Hindistan’la yaşadığı gerginliğin yatışmasından memnuniyet duyduğuna atıfla bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik atılabilecek adımlara katkı sunmaya hazır olduğunu yinelemesi planlanıyor.

Değişen bölgesel güvenlik ortamında iki ülkenin savunma sanayi alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizmesi beklenen Fidan’ın, güvenlik ve terörle mücadele alanında ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin önem taşıdığına dikkati çekmesi öngörülüyor.

Fidan’ın Orta Doğu’da pek çok sorunun temelinde yer alan Filistin meselesinin kalıcı çözümünün bölgede barış ve istikrarın sağlanması için önem arz ettiğini vurgulaması ve Afganistan’daki istikrarsızlığın, bölgenin güvenliği ve istikrarı için doğrudan bir tehdit oluşturduğunu belirtmesi de bekleniyor.

Bakan Fidan, Pakistan’a ilk resmi ziyaretini 18-20 Mayıs 2024’te yapmış, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile en son 21-22 Haziran’da tarihlerinde İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi 51. Toplantısı vesilesiyle İstanbul’da görüşmüştü.

Türkiye-Pakistan ilişkileri

İki ülke arasındaki ilişkiler 2009’da Yüksek Düzeyli İş birliği Konseyi (YDİK) olarak ihdas edilen, daha sonra Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi (YDSK) seviyesine yükseltilen mekanizmayla, en üst siyasi seviyede kurumsal bir yapıya kavuşturuldu.

Söz konusu mekanizma bünyesinde, sonuncusu 12-13 Şubat’ta İslamabad’da olmak üzere, yedi YDSK toplantısı düzenlendi. Bu YDSK toplantılarında toplam 100 metin imzalandı ve 7.YDSK kapsamında daha önce birçok alanda faal olan Ortak Çalışma Grupları, Ortak Daimi Komiteler olarak yeniden tesis edildi. 8. YDSK toplantısının 2026’da Türkiye’de düzenlenmesi bekleniyor.

Pakistan, FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelede Türkiye’ye destek veriyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolar seviyesinde seyrederken, 2024’teki ticaret hacmi 1,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Toplam ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor.

Pakistan’daki Türk yatırımlarının toplamı yaklaşık 2 milyar dolara ulaştı. Türk müteahhitlik firmaları Pakistan’da toplam değeri yaklaşık 3,5 milyar dolara ulaşan 72 projeye imza attı.

İki ülke arasında enerji ve kritik mineraller alanlarında yeni iş birliği yollarının geliştirilmesine yönelik girişimler mevcut.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.