enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Din, Doğu Avrupa’da oy tercihlerini Batı’dan daha fazla etkiliyor: Araştırma

Din, Doğu Avrupa’da oy tercihlerini Batı’dan daha fazla etkiliyor: Araştırma
14 Eylül 2024
24
A+
A-

Yeni bir araştırma, dinin oy verme tercihlerini nasıl etkilediği konusunda Doğu ve Batı Avrupa arasındaki ayrımı ortaya koydu. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 69’u liderlerinin kendileriyle aynı dini inanca sahip olmasına önem veriyor.

UHA / İnternational News Agency 

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Gazeteci* Alessio Dell’Anna’nın haberine göre, Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 84’ü belli bir dine mensupken, Pew Araştırma Merkezi’ne göre, bu oranın 2060 yılına kadar yüzde 87.6’ya çıkması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu, kısa bir süre önce 35 ülkeyi kapsayan ve siyasi liderlerin dini yönelimlerinin seçmenler ve onların tercihleri açısından hala çok önemli olduğunu gösteren bir çalışma yayınladı.

Pew’in çalışmasında, din ve siyaset arasındaki bağın daha güçlü göründüğü ülkelerin tamamı Asya ülkelerinden oluşuyor. Bangladeş (yüzde 91), Endonezya (yüzde 90) ve diğerleri listenin başında yer alırken, onları birkaç Afrika ülkesi takip ediyor.

Öte yandan, çok sayıda Avrupa ülkesinde ve Orta Doğu’da da bu konuda ortaya konan oranlar son derece anlamlı. Örneğin; Türkiye’deki katılımcıların yüzde 69’u liderlerinin kendileriyle aynı dini inançları paylaşmasının önemli olduğunu düşünüyor. İsrail’de ise bu oran yüzde 55.

Avrupa’da en yüksek oranlar Polonya (yüzde 52), Yunanistan (yüzde 42) ve Macaristan (yüzde 40) olmak üzere doğuda yoğunlaşıyor.

En düşük oranlar ise batı ve kuzey Avrupa’da.

Hollanda’da katılımcıların sadece yüzde 15’i liderleri ile aynı dine mensup olmanın önemli olduğunu düşünürken, bu oran Fransa’da yüzde 17, İspanya’da yüzde 18, İngiltere’de yüzde 22 ve Almanya’da yüzde 23.

Avrupa’nın en büyük ekonomileri arasında bu oranın en yüksek olduğu ülke ise yüzde 30 ile İtalya oldu.

Sağ seçmenlerin din odaklı seçim yapma olasılığı daha yüksek

Pew’in kıdemli araştırmacısı Johnathan Evans, Euronews’e yaptığı açıklamada, “ABD’de insanların dini kimliklerinin ya da dini uygulamalarının siyasi görüşlerine ya da siyasi kimliklerine bağlı olduğunu görüyoruz, bunu dünyanın başka yerlerinde de görmek mümkün,” dedi.

“Doğu ve Batı Avrupa arasında birçok konuda ayrım olduğunu gördük. Doğu Avrupa’dakilerin, dinin hayatlarında çok önemli olduğunun altını çizen bu dini görüşlerden bazılarına sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu tespit ettik,” diyen Evans, sözlerini şöyle sürdürdü: “İdeolojik olarak (siyasi yelpazenin) sağındaki kişilerin, sol ya da merkezde yer alanlara kıyasla dini inançların ve liderlerinin özelliklerine önem verme ihtimali daha yüksek.”

“Siyasi yelpazenin sağ ucuyla özdeşleşen insanların ‘Liderimin benimkiyle aynı dini inançlara sahip olması ya da benimkinden farklı olsa bile güçlü dini inançlara sahip olması önemlidir’ gibi şeyler söyleme olasılığı daha yüksek.”

“Bu her ülke için geçerli olmasa da, gördüğümüz genel bir model var,” diye ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.