enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:42 Türkiye’nin Gazze’de barış sürecine liderlik etmesi, İsrail’in bölgesel hesaplarını zorluyor…
00:41 Soykırımcı İsrail’den yeni skandal: Yargısız idam
00:32 11. Yargı Paketi bugün Meclis’e sunulacak
00:23 Spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçiliyor…
00:09 Siyasi dalgalanmalara ve yaptırımlara rağmen, İran – Türkiye arasındaki ticaret son yirmi yıldır artış trendinde…
22:11 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce bu geceden itibaren Serbest Rota Hava Sahası uygulamaya başlayacak…
21:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet, insanlığa ihanettir!
19:31 Okuma kültürü – Okuma alışkanlığı 
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
00:40 Kandil mi İmralı mı? 27 Şubat Çağrısının Güç Dengelerine Etkisi
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık hak ettiği tepkiyi görmedi”
00:35 MİT Başkanı Kalın’dan Gazze diplomasisi
00:32 İmamoğlu Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi..
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun temeli olan ailelerin de kilit taşı kadındır
00:14 Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım daha atıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Dil Engeli’ Güneydoğu’da Aşılamayı Olumsuz Etkiliyor

‘Dil Engeli’ Güneydoğu’da Aşılamayı Olumsuz Etkiliyor
11 Temmuz 2021
430
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’de Corona virüsüne karşı aşılama programı hız kazandı ancak Güneydoğu’da aşılama ülkenin kalan bölgelerine kıyasla geride kalıyor. Bazılarına göre bunun nedeni, Sağlık Bakanlığı’nın halkı aşı olmaya teşvik eden mesajlarında Kürtçe’ye yer vermiyor olması.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin genelinde olduğu gibi Mardin’de randevusuz Corona virüsü aşısı olunabileceği ilanlarına rastlamak mümkün. Ancak yüzde 30 aşılama oranıyla Mardin hala aşılamada ülke ortalamasının oldukça altında.

Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaş’a göre, bölge halkının sağlık hizmetlerine olan güvensizliği sağlıkçılar açısından endişe yaratıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Binbaş, eğitim alanında anadilin kullanılmamasının yarattığı sorunların sağlık alanında da gözlemlendiğini hatırlatıyor ve bu durumun, kişilerin “devlete karşı yaklaşımlarını ve devletin sunduğu hizmetlere tepkilerini” şekillendirdiğini savunuyor.

Binbaş ayrıca bölgede özellikle ileri yaştakilerin az Türkçe bildiğini ancak Sağlık Bakanlığı’nın bazı hizmetleri Türkçe’nin yanı sıra İngilizce sunmasına rağmen Kürtçe’ye yer verilmediğinin altını çiziyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgeler arasındaki aşılama oranı açığını kapatma vaadinde bulundu.

Bölgede belediye hizmetlerini Kürtçe sunan HDP belediye başkanları, teröre destek suçlamasıyla görevden alındı ve iktidar tarafından bu belediyelere kayyum atandı.

Kürtçe eğitim talebiyle düzenlenen protestolar güvenlik güçlerince engelleniyor. Ancak pandemi süreci, sağlık alanını da etkileyen dil engelinin aşılmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada birçok ülkede, sağlıkla ilgili duyuruların farklı dillerde yapıldığına dikkati çekti ve bunun tek bir kişinin bile sağlık riski altına girmesini engellemeyi amaçladığını söyledi. İpekyüz, “Türkiye’deki 20 milyondan fazla Kürt’ten söz ediyoruz” diye konuştu.

Benzer adımlar atan tabip odası yetkilileri, bölgede aşılama oranını arttırmanın yolunun devlete karşı kuşkuların giderilmesi olduğu görüşünde.

Dr. Binbaş, aşı olmaya yönelik endişelerin yanı sıra bölge halkının Corona virüsü salgınının yarattığı riskle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığını da belirtiyor.

HABER : Dorian JONES & Mardin

[UHA Haber Ajansı, 11 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.