enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
00:32 ABD’de göçmen kararı: Yeşil kartı risk altında olan ülkeler hangileri?
00:29 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “İklim Krizi ve Su Güvenliği “ başlıklı konferansta konuştu.
00:24 Kocaelispor Restaurant Loca’sında Önemli İsimler
00:22 Gazeteci Sasha Vakulina’nın Ukrayna haberleri..
00:09 n okuyoruz | Bültenden Herkese Merhaba!
00:09 Ukrayna’da savaş: Zelenskiy Macron ile Paris’te barış ve güvenlik gündemini görüşecek
00:05 Gazeteci Cengiz ERDİL yazdı: İklim zirvesinin ardından
00:03 Belçika direniyor, AB Ukrayna için B planını değerlendiriyor
12:28
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
00:57 Emine Erdoğan: Filistin halkının yanında durmak insanlık vicdanının gereğidir
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de 270’i aşkın gazeteci öldürülürken meslektaşlarının haberini bile yapmadılar”…
00:46 Bakan Göktaş: “15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesi yakında hayata geçirilecek”
00:35 Aralık ayında hava nasıl olacak?
00:24 Türkiye’nin dijital haritaları vatandaşların erişimine açıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Dil Engeli’ Güneydoğu’da Aşılamayı Olumsuz Etkiliyor

‘Dil Engeli’ Güneydoğu’da Aşılamayı Olumsuz Etkiliyor
11 Temmuz 2021
430
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’de Corona virüsüne karşı aşılama programı hız kazandı ancak Güneydoğu’da aşılama ülkenin kalan bölgelerine kıyasla geride kalıyor. Bazılarına göre bunun nedeni, Sağlık Bakanlığı’nın halkı aşı olmaya teşvik eden mesajlarında Kürtçe’ye yer vermiyor olması.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin genelinde olduğu gibi Mardin’de randevusuz Corona virüsü aşısı olunabileceği ilanlarına rastlamak mümkün. Ancak yüzde 30 aşılama oranıyla Mardin hala aşılamada ülke ortalamasının oldukça altında.

Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaş’a göre, bölge halkının sağlık hizmetlerine olan güvensizliği sağlıkçılar açısından endişe yaratıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Binbaş, eğitim alanında anadilin kullanılmamasının yarattığı sorunların sağlık alanında da gözlemlendiğini hatırlatıyor ve bu durumun, kişilerin “devlete karşı yaklaşımlarını ve devletin sunduğu hizmetlere tepkilerini” şekillendirdiğini savunuyor.

Binbaş ayrıca bölgede özellikle ileri yaştakilerin az Türkçe bildiğini ancak Sağlık Bakanlığı’nın bazı hizmetleri Türkçe’nin yanı sıra İngilizce sunmasına rağmen Kürtçe’ye yer verilmediğinin altını çiziyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgeler arasındaki aşılama oranı açığını kapatma vaadinde bulundu.

Bölgede belediye hizmetlerini Kürtçe sunan HDP belediye başkanları, teröre destek suçlamasıyla görevden alındı ve iktidar tarafından bu belediyelere kayyum atandı.

Kürtçe eğitim talebiyle düzenlenen protestolar güvenlik güçlerince engelleniyor. Ancak pandemi süreci, sağlık alanını da etkileyen dil engelinin aşılmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada birçok ülkede, sağlıkla ilgili duyuruların farklı dillerde yapıldığına dikkati çekti ve bunun tek bir kişinin bile sağlık riski altına girmesini engellemeyi amaçladığını söyledi. İpekyüz, “Türkiye’deki 20 milyondan fazla Kürt’ten söz ediyoruz” diye konuştu.

Benzer adımlar atan tabip odası yetkilileri, bölgede aşılama oranını arttırmanın yolunun devlete karşı kuşkuların giderilmesi olduğu görüşünde.

Dr. Binbaş, aşı olmaya yönelik endişelerin yanı sıra bölge halkının Corona virüsü salgınının yarattığı riskle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığını da belirtiyor.

HABER : Dorian JONES & Mardin

[UHA Haber Ajansı, 11 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.