enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
10:29 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:16 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:04 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:59 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:45 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
21:54 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
21:39 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:16 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
17:57 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
11:15 Ateş çemberinde akıl arayışı…
10:24 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
07:06 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:35 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:55 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:45 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:50 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:23 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:02 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dijital Türk lirası sahaya çıkmaya hazırlanıyor

Dijital Türk lirası sahaya çıkmaya hazırlanıyor
4 Mayıs 2022
1.383
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Türkiye’nin öncü teknoloji kuruluşlarının yürüttüğü Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi’nde pilot uygulama yapılacak. 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘dunya@dunya.com’a  dayandırdığı haberine göre, TCMB’nin HAVELSAN, ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM ortaklığıyla Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi devam ediyor.

Dijital para sistemlerinin yaygınlaşması ve kullanım alanlarının giderek artmasından sonra çağı yakalamak adına harekete geçen TCMB, dijital Türk lirası üretmek için yerli teknoloji firmalarıyla bir araya geldi.

Yaklaşık bir yıl önce imzalanan protokolün ardından çalışmaları hızla sürdürülen Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi’nde HAVELSAN, Dijital Türk Lirası Ağı için altyapının hazırlanması, bu ağ için Dağıtık Defter Platformu’nun kurulumunun yapılması, platform ile çalışacak akıllı sözleşme ve arka-uç uygulamalarının hazırlanması sorumluluklarını üstlendi.

Prototip dijital kimlik yönetim altyapısının hazırlanması ve entegrasyonunun yapılması, mobil cüzdan uygulamasının hazırlanması görevlerini yerine getiren HAVELSAN, ayrıca dijital paranın ihraç, dağıtım, çevrim içi ödeme/aktarım ve itfa senaryolarının test edilmesi, pilot uygulama sürecinin yürütülmesi, sistem performans ve kullanıcı deneyimi ölçümlerinin raporlanması gibi konularda hem destek hem de geliştirici olarak görev alıyor.

HAVELSAN, siber güvenlik ve veri analitiği konularında da Dijital Türk Lirası Geliştirme Projesi’nin sorumluluğunu üstleniyor.

Güvenlik testleri de yapılacak

Proje kapsamında, geliştirme, test, simülasyon ve iş takip araçlarının proje paydaşlarının kullanımına sunulacağı ortam HAVELSAN sunucuları üzerinde yer alacak.

Saldırı tespiti, olay izleme ve analiz, zafiyet denetimi, güvenlik analizi, sızıntı algılama, sızma testi çalışmaları yine HAVELSAN bünyesinde gerçekleştirilecek.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşlarıyla dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecek.

Dar kapsamlı Dijital Türk Lirası Ağı’nın oluşturulmasının ardından katılımcı paydaş kurumlar, çalışanlarının dijital para işlemlerinin gerçekleştirilmesini ve kullanıcı deneyimiyle sistem performansının ölçülmesini amaçlıyor.

Dijital Türk lirası kullanımının önce projede iş birliği yapan kurumların çalışanları tarafından pilot uygulama olarak kullanılması ve çalışanlara kendilerine tanımlanacak dijital cüzdan aracılığıyla alışveriş yapma imkanı sağlanması hedefleniyor.

[UHA Haber Ajansı, 04 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.