enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:15 Ateş çemberinde akıl arayışı…
10:24 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:38 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
07:06 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:35 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:55 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:45 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:50 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:23 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:02 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:09 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:08 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Devletler Dijital Devlere Karşı

Devletler Dijital Devlere Karşı
27 Şubat 2021
4.750
A+
A-

Avrupa Birliği’nden peş peşe ‘sosyal medya devlerini dizginleyelim’ açıklamaları geliyor. Sosyal medya devlerinin kendi keyiflerine göre kural belirleyip uygulamasından rahatsızlar.

    Doç. Dr. İsmail ÇAĞLAR

Sosyal medya mecraları ile devletler arasındaki savaş gün geçtikçe kızışıyor. Konu Türkiye’deki takıntılı muhaliflerin anlattığından çok daha karmaşık ve büyük. Onlara göre “Türkiye baskıcı bir ülke.

Sosyal medya üzerinden ifade hürriyetini sınırlamak istiyor. Sosyal medya mecraları da Türkiye’nin bu isteğine direnen özgürlük savaşçıları”. Ne diyelim, Allah akıl fikir versin!

Meselenin aslını isterseniz, durum çok daha karışık.

Avrupa Birliği’nden peş peşe “sosyal medya devlerini dizginleyelim” açıklamaları geliyor. Sosyal medya devlerinin kendi keyiflerine göre kural belirleyip uygulamasından rahatsızlar.

Veri politikasından içerik denetimine kadar birçok alanda sosyal medya devleri şirket içerisinde belirledikleri kuralları dünyanın her tarafındaki kullanıcılarına uyguluyorlar.

Tabii işin bir de ekonomik boyutu var. Avustralya ve Kanada Facebook’a bir dizi yasak ve düzenleme getirdi. Facebook’un yerel kaynakların ürettiği haberleri kullanırken telif ödemesini istiyorlar. Aynı platformlar Türkiye’nin çok daha basit taleplerine direniyorlar. Twitter adeta siyasi bir rakip gibi davranıyor. Hemen her platform Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul etti ancak Twitter para cezasına ve reklam yasağına rağmen temsilcilik açmaya yanaşmıyor. Nisan ayından itibaren bant daraltması devreye girecek. Yani Twitter ülkemizin taleplerini yerine getirmemeye devam ederse Türkiye’den bağlantılarda internet hızı düşürülecek. Bu da daha az kullanım ve daha az kazanç demek.

Hepsini alt alta koyunca resim netleşiyor.

Devletler sosyal medya şirketlerine artık “dur” demek istiyor. Çok fazla güçlendiklerini kullanıcıların – ki onlar aynı zamanda o devletlerin vatandaşları- üzerindeki ekonomik ve siyasi güçlerinin kontrolsüz şekilde arttığını düşünüyorlar. Anlayacağınız mesele iyiden iyiye bir egemenlik sorunu haline geliyor. Takıntılı muhaliflerin anlayamadığı da bu. Onlar her olaya küçük siyasi çıkarları, küflü ideolojileri ve saçma dogmaları penceresinden baktıkları için dünyadaki gelişmeleri takip etseler de anlamlandırmaktan acizler.

[UHA Haber Ajansı, 27 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.