enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yeneroğlu,’İşkence ve kötü muameleye sıfır toleranstan yüksek tolerans dönemine geçilmiştir’

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yeneroğlu,’İşkence ve kötü muameleye sıfır toleranstan yüksek tolerans dönemine geçilmiştir’
27 Mayıs 2021
1.001
A+
A-

UHA HABER / DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, olarak, “İşkence ve Kötü Muameleye Yüksek Tolerans Dönemine geçilmiştir”dedi.

Mustafa Yeneroğlu:"Erdoğan Partidekiler Başka Yere Gitmesin Diye Makam Dağıtıyor" | Meridyen HaberDEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, “İşkence ve Kötü Muameleye Yüksek Tolerans Dönemine İlişkin”  (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanının ise siyaset-medya-mafya üçgenindeki iddialara cevap vermek yerine konuyu farklı noktalara çektiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hakkında yurtdışında firari olan bir organize suç örgütü liderinin ifşaatları tüm ülkenin gündemini meşgul ettiğine dikkat çeken Yeneroğlu, İçişleri Bakanı ise siyaset-medya-mafya üçgenindeki iddialara cevap vermek yerine konuyu farklı noktalara çektiğini ve kendi döneminde hiç işkence yapılmadığını iddia ettiğini ifade etti.

 Mustafa Yeneroğlu, “Bununla birlikte uyuşturucu ticareti, gasp, hırsızlık gibi suçlarda ‘bacaklarını kırın, suçu bana atın’ söylemini yeniden sahiplenmekte ve bazı suç tiplerinde kötü muamelenin yapıldığını ve yapılacağını açıkça ifade etmektedir. İçişleri Bakan Yardımcısı ise Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (AİÖK)’nin 5/8/2020 tarihli raporunda işkence bulgusunun olmadığı, buna karşılık uyuşturucu, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçlarda kötü muamele bulgusunun olduğuna dair paylaşım yapmıştır” dedi.

Raporda kolluk güçlerinin gözaltılar sırasında aşırı güç uyguladığı, gözaltı merkezlerinin kötü koşullar taşıdığı, cezaevlerinin kapasitesinin üstünde kalabalık olduğu ifadeleri vardır.

“AİÖK’nin 2019 yılında karakol ve cezaevlerinde gerçekleştirdiği ziyaretler sonucu yayınladığı rapor; gözaltı merkezleri ile cezaevlerindeki yaşam standartları, gözaltı sırasında kötü muamele yapılıp yapılmadığı ve kolluk güçlerinin aşırı güç kullanımı ve kötü muamelesini önlemek üzere denetim mekanizmalarının oluşturulup oluşturulmadığına dair bir rapordur” diyen Yeneroğlu, “Raporda kolluk güçlerinin gözaltılar sırasında aşırı güç uyguladığı, gözaltı merkezlerinin kötü koşullar taşıdığı, cezaevlerinin kapasitesinin üstünde kalabalık olduğu, bazı cezaevlerinde mahkumların yataklarının dahi olmadığı, uyuşturucu bağımlısı mahkumların yoksunluk sendromuna dair tedavi uygulanmadığı, gözaltındaki kişiler, tutuklular ve mahkumlara avukata ve sağlık hizmetlerine erişimde kolaylık gösterilmediği tespitleri yer almıştır” şeklinde dile getirdi.

Madem Türkiye’de işkence ve kötü muamele bulguları yoktur, o zaman raporların yayınlanmasına neden izin verilmemektedir.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Söz konusu raporun belirli bir işkence iddiasının doğruluğu veya yanlışlığına ilişkin bir inceleme raporu olmadığını belirterek, “Raporun konusunun işkence olmaması nedeniyle bu konuda tespit ve değerlendirmelere yer verilmemiştir” dedi.

Bu sebeple İçişleri Bakanı ile yardımcısının iddiasının aksine bu raporun, Türkiye’de işkence olmadığını kanıtlayan bir delil olmadığını hatırlatan Yeneroğlu, “Kaldı ki raporda ziyaret sırasında görüşülen kişilerin kötü muameleye maruz kaldıkları iddialarının kaygı verici bir sıklıkta karşılarına çıktığı vurgulanmaktadır. Raporda üst düzey siyasetçiler tarafından örneğin bizzat Cumhurbaşkanı tarafından kolluk güçlerine ‘işkenceye ve kötü muameleye sıfır tolerans çağrısı yapılması önerilmektedir. Gerçekten son 5 yıldır işkence ve kötü muamele iddiaları sıklıkla Türkiye’nin gündemine girmektedir” şeklinde dile getirdi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, şöyle devam etti:

“Van Gevaş’ta işkence edilen köylüler, helikopterden atıldığı iddia edilen ve işkenceye uğrayan köylüler, siyah transporterlarla kaçırılan ve kendilerinden aylarca haber alınamayan FETÖ şüphelisi olduğu iddia edilen kişiler, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde toplu işkenceye maruz bırakıldıkları iddia edilen Dışişleri Bakanlığı personelleri, çıplak arama iddiaları, her seferinde aşırı güçle bastırılan ve dağıtılan protesto gösterileri ve daha nice işkence, kötü muamele ve aşırı güç kullanımı iddiaları hafızalardadır. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na kendilerinin veya yakınlarının işkence veya kötü muameleye uğradığı iddiasıyla yapılan başvurulara göre; 2016’da 485, 2017’de 616, 2018’de 584, 2019’da 908, 2020’de 605, 2021’in ilk 4 ayında ise 346 kişi işkence veya kötü muameleye uğramıştır. Bu istatistiklere göre 2015 yılından beri en az 4141 kişi işkence veya kötü muameleye tâbi tutulmuştur. Ayrıca AİÖK raporlarının yayınlanması hükümetlerin iznine bağlıdır. Mevcut hükümet izin vermediği için AİÖK’nın 29/08/2016-06/09/2016 tarihleri ile 04/04/2018-13/04/2018 tarihlerinde yaptığı iki ayrı ziyaretin raporları yayınlanamamıştır. Madem Türkiye’de işkence ve kötü muamele bulguları yoktur, o zaman bu raporların yayınlanmasına neden izin verilmemektedir” ifadesini kullandı.

Yetkililerin üzerine düşen bu iddiaları tamamıyla reddedip görmezden gelmek değil, aksine hukuk devletine yakışır bir şekilde etkin soruşturma ve cezalandırma politikasını tesis etmektir.

 Mustafa Yeneroğlu, Son yıllarda keyfi bir yönetimin hâkim olduğu Türkiye’de işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans döneminden yüksek tolerans dönemine geçildiğini, İnsan hakları alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşların raporlarına ve verilerine göz atmak bile ihlallerin korkunç boyutları hakkında fikir verdiğine vurgu yaparak, Kolluk güçlerinin amiri konumundaki yetkililerin üzerine düşen bu iddiaları tamamıyla reddedip görmezden gelmek değil, aksine hukuk devletine yakışır bir şekilde etkin soruşturma ve cezalandırma politikasını tesis etmek olduğunu kaydetti.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 27 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.