enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
06:45 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
00:45 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
00:36 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:33 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
17:30 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
00:57 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili gerekçeli kararı açıklandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Depremin ardından dezenformasyon bültenleriyle asılsız haberlerin önüne geçildi

Depremin ardından dezenformasyon bültenleriyle asılsız haberlerin önüne geçildi
7 Şubat 2024
20
A+
A-

* 6 Şubat’ta, Türkiye’yi sarsan depremin ardından sosyal medyada sayısız provokatif paylaşım yapıldı.

* Kamuoyunu yanlış yönlendiren dezenformasyonlar, İletişim Başkanlığı’nca ifşa edildi.

*Yalan içerikli paylaşımlar, düzenli yayımlanan dezenformasyon bültenleriyle çürütüldü.

UHA / İnternational News Agency

Yardım ekiplerinin havaalanında bekletildiği iddiası, “İstanbul’da deniz suyunun çekilmesi büyük bir depremin işareti” haberleri ve “Hatay’da baraj patladı” yalanı… Tüm bunlar,  depremin ardından sosyal medyada yer alan yalan haberlerden sadece birkaçı… 6 Şubat depreminin ardından sosyal medyada sayısız provokatif paylaşım yapıldı.

Bu paylaşımlardan dolayı hem depremzedeler hem de sahada fedakarca çalışanlar muzdarip oldu. Teyitsiz ve yalan bilgiler, kurtarma faaliyetlerine çok büyük zararlar verdi. Bu nedenle yalan haberlerin önüne geçilmesi için İletişim Başkanlığı tarafından düzenli olarak ‘Dezenformasyon Bülteni’ yayımlandı.

Bültenlerde, gerçek olmayan bilgiler tek tek sıralandı. Provokatif amaçlı iddiaların tamamı çürütüldü. İletişim Başkanlığı’nca yayımlanan bültenler ile dezenformasyon yayan hesaplara karşı tetikte olunması gerektiği vurgulandı.

“Askere emir geç verilmedi”

Bir bültende, “Asker depremin ardından sokakta yoktu, askere ‘çık’ emri geç verildi” iddiasının gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Depremin hemen ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın, 04.30’da Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden rapor isteyerek; TSK İnsani Yardım Tugayına “hazır ol” emrini verdiği belirtildi.

Hatay’da baraj patladı yalanı, çalışmaları sekteye uğrattı

Türkiye’yi sarsan depremle ilgili sosyal medyadaki dezenformasyon tehlikesi, “Hatay’da baraj patladı” yalanı ile daha da ileri götürüldü. O iddia, büyük paniğe neden oldu.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, asılsız iddiaların arama kurtarma faaliyetlerine ara verilmesi gibi telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğunun altını çizdi.

Bir bültende de “Afet bölgesine giden iş makineleri engelleniyor” iddiasının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. “Kapılar açıldı, Suriye’den yüz binlerce sığınmacı getiriliyor” iddiası da yalanlanan paylaşımlardan oldu. “Kapılardan Türkiye tarafına geçiş, tamamen Türkiye’nin kontrolündedir” denildi.

“Deliller toplanmadan enkazlar kaldırılıyor” iddiası ile “Afet bölgesine gönderilen yardım tırlarının engellendiği” iddiası belgeleri ile çürütüldü.

İnsan hayatını tehdit eden en önemli tehlikelerden birinin, sosyalmedya dezenformasyonu olduğu gerçeği bu süreçte bir kez daha gözler önüne serildi.

Haber: Duygu Özdemir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.