enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Deniz salyası tehdidi büyüyor

Deniz salyası tehdidi büyüyor
6 Mayıs 2021
658
A+
A-

UHA HABER / Marmara Denizi’nin yüzeyinde kıyıya yakın bölgelerde son günlerde birçok noktada yayılan deniz salyası (müsilaj), Ege kıyılarında da görüldü.

Deniz salyası diğer adıyla müsilaj, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda aylardır etkili oluyor.

Su yüzeyindeki köpüklü yapışkan oluşum, koku ve görüntü kirliliği yaratıyor. Deniz salyalarının artması balıkçılığı ve turizmi de tehdit ediyor.

Marmara Denizi'nde salya kabusu sürüyor: Erdek Körfezi de deniz salyasıyla kaplandı - Yeni Şafak

Profesör MUSTAFA SARIBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz salyalarının aslında denizdeki mikroskobik bitkiciklerin, planktonların aşırı çoğalması ve onların bıraktıkları salgıların birikimi olduğunu söyledi.

“Deniz salyasının oluşmasının 3 nedeni var”

Deniz salyalarının oluşma nedenleri hakkında bilgi veren Sarı, şöyle konuştu:

“Bu durumun 3 tane nedeni var. Birincisi deniz şu anda olağan şartlardan daha sıcak. Uzun yıllar ortalamasına baktığımızda şu anda 2 ila 2,5 derece daha sıcak Marmara Denizi. İkincisi denizde azot, fosfor dediğimiz yani bu planktonların çoğalmasını sağlayacak olan besin elementleri miktarı arttı. Marmara Denizi’nin etrafında 25 milyon insan yaşıyor. Bu 25 milyon insanın atığı denize gidiyor. Bunlar azot, fosfor yükünü artırdı. Üçüncü olarak denizdeki şartlar, sirkülasyonlar, akıntılar, dikey karışımlar az. Dolayısıyla deniz daha durağan şartlara sahip. Bu durağan şartlarda müsilaj oluşumunu tetikledi.”

Sarı, deniz salyalarının bitmesi için bu 3 nedenden en az birinin bozulması gerektiğini dile getirdi.

Ekosistemle pazarlık olmayacağını vurgulayan Sarı, “Bu şekilde devam ederse Mayıs sonu gibi bitebileceğini öngörüyoruz” dedi.

DENİZ SALYASI YENİDEN ORTAYA ÇIKTI :Erdek Doğuş Gazetesi

Önlem alınmazsa gelecek sene daha çok artabilir

Bazı belediyelerin deniz süpürgeleriyle kıyılarda temizlik yaptığını söyleyen Sarı, bu durumun yalnızca salyaları parçalayıp tekrar denize vermekten ibaret olacağını belirtti.

Sarı, şöyle konuştu:

“İklim değişikliğinin ve denizleri yanlış kullanmamızın sonuçları bunlar. İklimi kısa vadede etkileyemeyeceğimize göre, denizdeki sirkülasyonları da değiştiremeyeceğimize göre, elimizde bir tane atıkları azaltma imkanı kalıyor. Bizim acilen Marmara çevresindeki bütün kurumlar, valilikler, belediyeler atıkların kontrolünden sorumlu Çevre Bakanlığı hepimiz bir araya gelip mümkünse bir litre bile atığı denize bırakmadan arıtarak bir sistem oluşturmamız gerekiyor.

Aksi takdirde önümüzdeki yıllarda bu salyayı daha çok göreceğiz. Balıkçı ocak ayından beri kan ağlıyor. Ocak ayından beri biz bunu defalarca gündeme getirdik. Marmara Denizi’ndeki balıkçı perişan oldu bu sene.”

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.