enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
06:40 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:20 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
00:55 AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
00:52 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
00:51 “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
00:26 Bakan Bolat, “Deprem bölgesinde e-ticaret alanında nitelikli insan kaynağı oluşturulacak”
00:20 Zelenskiy: Şubat 2022’den bu yana 55.000 Ukraynalı asker öldü
00:20 Erdoğan,”Asrın felaketinin yıl dönümü yaklaşıyor diye deprem turistleri yine hareketlenmiş vaziyette”.
00:11 “İran-ABD gerginliği”
00:08 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Biz, tüm renkleriyle bir, bütün, güçlü, huzurlu bir Suriye’den yanayız”
17:47 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:39 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
13:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:57 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi ile bölgenin yeniden imarına yönelik çalışmalar sürüyor.
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:45 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DEAŞ’ın Irak’taki suçlarını soruşturan UNITAD, Bağdat’la ilişkilerinin gerginleşmesi üzerine çalışmalarını sonlandırıyor

DEAŞ’ın Irak’taki suçlarını soruşturan UNITAD, Bağdat’la ilişkilerinin gerginleşmesi üzerine çalışmalarını sonlandırıyor
21 Mart 2024
38
A+
A-

DEAŞ’ın işlediği soykırım ve savaş suçlarını soruşturmak için Irak’a yardım etmek amacıyla kurulan DEAŞ Tarafından İşlenen Suçlarda Hesap Verilebilirliği Teşvik Etmeye Yönelik Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) hükümetiyle ilişkilerinin gerginleşmesi üzerine soruşturmaları tamamlamadan çalışmalarını erken bitirmek zorunda kaldı.

UHA / İnternational News Agency

UNITAD, hükümetle bozulan ilişkiler nedeniyle ülkedeki soruşturmaları Eylül ortasında sonlandıracak.

2017’de kurulan UNITAD’ın görevinin bitmesi, DEAŞ’ın Suriye ve Irak’a saldırmasından neredeyse 10 yıl sonra, örgüt kurbanlarının çoğunun hala kamplarda yerinden edilmiş olarak yaşadığı ve adalet özlemi çektiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre UNITAD Başkanı Christian Ritscher konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı;

“Daha fazla zamana ihtiyacımız var. Eylül 2024 gibi bir bitiş tarihine bakarsanız, tüm soruşturma hatlarını tamamlamayı başaramayacağız. Ayrıca milyonlarca delil için merkezi bir arşiv oluşturma gibi başka projeleri de başaramayacağız.”

Irak’ın misyonun çalışmalarını sona erdirme kararını eleştirenler, UNITAD’ın Almanya ve Portekiz’de soykırım ve diğer uluslararası suçlarla ilgili en az üç mahkumiyete katkıda bulunmasının ardından, bu kararın daha fazla DEAŞ üyesini sorumlu tutma çabalarını sekteye uğratacağını söylüyor.

Ayrıca bunun, Irak’ın DEAŞ üyelerini ülke içinde bu tür suçlardan sorumlu tutma konusundaki kararlılığı konusunda da şüphe uyandırdığına dikkat çekiyorlar.

Başbakan’ın Dış İlişkiler Danışmanı Farhad Alaaddin Reuters’e yaptığı açıklamada, Irak açısından bakıldığında UNITAD’a artık ihtiyaç kalmadığını ve misyonun Iraklı yetkililerle başarılı bir işbirliği yapamadığını söyledi.

Alaaddin, misyonun kanıt paylaşımına yönelik tekrarlanan taleplere yanıt vermediğini ve çalışmalarını sonlandırmadan önce bunu hemen yapması gerektiğini ekledi. (Şarkul Avsat)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.