enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor
7 Temmuz 2024
20
A+
A-

WindEurope yeni bir raporunda, Avrupa’daki şebeke erişim zorluklarını analiz ederek, yeni ve yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke kapasitesini serbest bırakmak üzere pratik, acil eylemler öneriyor.

Temiz Enerji Haber Portalı’nda Gazeteci Didem TAŞBAŞ’ın haberine göre, Yeni WindEurope raporu, şebeke bağlantısı gecikmelerinin faktörlerini analiz ediyor ve hangi ülkelerin özellikle etkilendiğini gösteriyor. Rapor, şebeke doygunluğu ve verimsiz şebeke planlamasının başlıca nedenler olduğunu ancak tek nedenler olmadığını bulgularken, ulusal şebeke genişleme hedefleri genellikle Üye Devletlerin Ulusal Enerji ve İklim Planlarında (NECP) belirtilen 2030 yenilenebilir enerji genişleme hedefleriyle uyumlu olmadığını belirtiyor.

WindEurope CEO’su Giles Dickson, elektrik şebekelerinin genişlemesini hızlandırmak için ülkeler, şebeke altyapısının izinlendirilmesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarını doğrudan bağlamak veya şebekenin daha geniş çaplı şebeke takviyesi için üstün kamu yararı ilkesini uygulaması gerekliliğine dikkat çekiyor.

Dickson, “Yeni rüzgâr çiftlikleri için üstün kamu yararı (OPI) bir başarı hikayesidir. OPI kullanan Almanya ve diğerleri izin hacimlerini önemli ölçüde artırdılar ve bunu çok hızlı bir şekilde yaptılar. Ancak elektriği taşıyacak bir şebeke yoksa, elektrik işe yaramaz. Ulusal ülkeler OPI’yi şebekelerine uygulayabilir – daha ne bekliyorlar?” diyor.

WindEurope, şebeke erişim kuyruklarını açmak için acil eylemleri şöyle belirtiyor:

  • Şu anda çoğu Avrupa ülkesindeki şebeke izin verme yetkilileri, şebeke erişimini verirken “önce gelen, önce hizmet alır” ilkesini uyguluyor. Bu nedenle, olgunlaşmamış ve bazen tamamen spekülatif yenilenebilir enerji projelerinin de talepleri geldiğinde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu, aşırı kuyruklar ve gecikmeler yaratıyor. Daha olgun ve gelecek vaat eden projeleri geciktiriyor. Ve izin verme yetkilileri üzerindeki idari yükü artırıyor. Sonuç: Bugün yeni veya yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke bağlantı izni almak 9 yıla kadar sürebilir .
  • Şebeke izin yetkililerinin ” ilk gelen, ilk hizmet alır / herkese eşit davranır ” ilkesinden uzaklaşmaları gerekir . Şebeke bağlantısı taleplerini daha iyi ele almak için filtreleme ve önceliklendirme kriterleri uygulamalıdırlar . Amaç, sıradaki proje sayısını azaltmak, olgunlaşmamış, spekülatif teklifleri elemek ve tüm stratejik net sıfır teknolojilerine şebeke kapasitesinin dengeli bir şekilde tahsis edilmesini sağlamak olmalıdır. “

  • İlk gelen, ilk hizmet alır ” ilkesi, şebeke kapasitesinin düşüncesizce tahsis edilmesine ve teknolojik ve/veya coğrafi olarak dengesiz bir karışıma yol açabilir. Bu, şebeke tıkanıklığını ve yenilenebilir enerji kısıtlamasını ciddi şekilde yoğunlaştırabilir ve bu da maliyetleri artırır. Birçok ülke zaten filtreleme kriterlerini kullanıyor . Bunlar arasında şebeke bağlantısı değerlendirmesi için bekleme listelerine daha sıkı giriş kriterleri, tahsis edilen şebeke kapasitesini ayırmak için yeterli mali taahhütler ve projelerin önemli kilometre taşlarına doğru ilerlediğinin düzenli olarak kontrol edilmesi yer alıyor. Fransa, Norveç, İspanya ve İngiltere, bekleme listelerini daha dinamik bir şekilde yönetmek ve yavaş hareket eden veya durmuş projeleri bırakmak için bu “kilometre taşı başarısı” ilkesini uygulamaya başladı. İspanya, İrlanda ve Yunanistan zaten önceliklendirme kriterlerini deniyor .

  • Sistem entegrasyonu önceliklendirilmesi gereken iyi bir şey olurdu. Örneğin, olgunlaşmamış projeleri eledikten sonra, farklı üretim teknolojilerini ve/veya depolamayı bir arada konumlandıran projelere ve/veya gelişmiş şebeke destek yeteneklerine sahip projelere öncelik verin.. Bu, şebeke bağlantısının daha verimli kullanılmasını sağlardı. Ayrıca, geliştiricileri mevcut şebeke kapasitesinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak için rüzgâr ve güneş karışımı gibi farklı enerji kaynaklarının tamamlayıcı doğasından yararlanmaya teşvik ederdi.

Didem Taşbaşı (@ddmdmyn) / X

Gazeteci* Didem TAŞBAŞI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.