enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:04 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
00:01 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
20:41 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
12:05 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
07:00 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:56 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
00:30 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:30 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Aliyev, “Azerbaycan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) güçlendirilmesine yönelik çabalarını sürdürecek”

Cumhurbaşkanı Aliyev, “Azerbaycan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) güçlendirilmesine yönelik çabalarını sürdürecek”
8 Kasım 2024
28
A+
A-

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dünyadaki güvenlik sorunları nedeniyle Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin savunma, güvenlik ve savunma sanayi alanındaki işbirliğinin önem taşıdığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı  azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-tdt-11-devlet-ve-hukumet-baskanlari-zirvesindİlhan Aliyev, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ni TÜHA Haber’e değerlendirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı  İlhan Aliyev, bu yıl Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) kuruluş temelini oluşturan Nahçıvan Anlaşması’nın 15. yılını kutladıklarını hatırlatarak, teşkilatın bu yıllar içerisinde başarılı gelişme katettiğini belirtti.

Aliyev, bu yıl temmuzda Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlenen TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nde imzalanan Karabağ Beyannamesi’nin işbirliğinin daha da derinleşmesine katkı sunduğunu vurgulayarak, “Azerbaycan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) güçlendirilmesine yönelik çabalarını sürdürecektir.” ifadelerini kullandı.

TDT bütçesinin hedeflerine ulaşması için yeterli olmadığını söyleyen Aliyev, Azerbaycan’ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreterliğine 2 milyon dolar, Aksakallar Konseyi’ne 100 bin dolar finansal destekte bulunarak teşkilatın potansiyelinin güçlenmesine katkı sunduğunu kaydetti.

Azerbaycan-Türkiye Stratejik Ortaklık Anlaşması ve Ortak Askeri Tatbikatlar  | EkoAvrasya Vakfı

Aliyev, dünyada güvenlik sorunlarının arttığına dikkati çekerek, “Savunma, güvenlik ve savunma sanayi alanındaki işbirliğimiz büyük önem taşıyor. Son zamanlarda kolluk kuvvetlerimiz ve güvenlik teşkilatlarımız arasındaki işbirliği genişledi. Ülkelerimizin silahlı kuvvetlerinin katılımıyla askeri tatbikatlar yapılıyor. Kardeş ülkelerden gelen öğrencilerin askeri eğitim kurumlarımızda eğitim görmesi karşılıklı güven ve dostluğun göstergesidir.” diye konuştu.

Ulaştırma alanındaki işbirliklerinden de bahseden Aliyev, “Son zamanlarda Doğu Batı Ulaşım Koridoru’nun Azerbaycan’dan geçen kısmında taşımalar arttı. Orta Asya ülkelerini Türkiye ile Azerbaycan üzerinden bağlayan bu koridorun kapasitesinin büyütülmesi için Azerbaycan sermayesini artırıyor. Bu güzergahta, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ve gözlemci ülkelerle yapılan transit taşıma hacminde 2024’ün dokuz ayında 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 15 artış oldu. Şu anda Orta Koridor’un dijitalleşmesi ve ticaretin kolaylaştırılması yönünde birçok proje hayata geçiriliyor. Bu projeler lojistik verimliliği artıracak ve maliyetleri düşürecek.” bilgisini paylaştı.

Aliyev, Azerbaycan’ın Eylül 2023’te tüm topraklarında egemenliğini tam sağladığını hatırlatarak, “Ermenistan, 30 yıl süren işgal döneminde bu topraklarda dokuz şehrimizi ve yüzlerce köyümüzü tamamen yok etti. Şimdi işgalden kurtarılan topraklarda geniş kapsamlı imar ve ihya projeleri hayata geçiriliyor. Yerlerinden edilen insanlar, Büyük Dönüş Programı kapsamında ata yurtlarına geri dönüyor.” dedi.

İşgalden kurtarılan topraklarda Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Macaristan’ın okullar inşa ettiğini hatırlatan Aliyev, bu ülkelerin devlet başkanlarına teşekkür etti.

Türkiye, Azerbaycan'da düzenlenecek COP29'a üst düzey katılım sağlayacak -  Avrasya'dan - Haber - TRT Avaz

Aliyev, Azerbaycan’ın yakın günlerde Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’na (COP29) ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin bu konferansa aktif katılım sağlayacağından emin olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.