enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:00 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:32 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:19 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:04 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:19 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:52 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
22:39 İran’a Siyonist Saldırı ve Batının Kukla Kürdistan Hayali!
22:30 Terörsüz Türkiye Hedefinin Siyasal ve Toplumsal Yönleri
22:23 ABD/İsrail-İran Savaşı Irak’a Nasıl Yansıyor?
22:08 ABD ve İsrail’in Saldırıları İran’da Kürt Silahlı Grupları Harekete Geçirebilir mi?
20:22 Kocaelispor sürpriz şekilde kupaya veda etti 
10:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
10:29 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:16 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:04 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:59 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:45 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
21:54 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
21:39 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:16 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çocuklarda mutasyonlu virüs uyarısı: MIS-C ile birlikte görülebilir

Çocuklarda mutasyonlu virüs uyarısı: MIS-C ile birlikte görülebilir
2 Nisan 2021
1.452
A+
A-

UHA HABER / Prof. Dr. Çokuğraş, çocukların aşılanmamış olmalarının onları açık hedef haline getirdiğine dikkat çekti ve uyardı: Mutasyonlu virüs çocuklarda MIS-C sendromuyla birlikte görülebiliyor ve tüm organları etkiliyor.

Aşılamayla birlikte yüksek riskli grupta yer alan 60 yaş üstü hastaların sayısı giderek azalıyor. Ancak çocuklarda mutasyonlu virüsün de etkisiyle vaka sayıları artışa geçti.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, mutasyonlu virüsün çocuklar üzerindeki etkisini TRT Haber’e anlattı.

Bildiğiniz gibi değil! | Ebeveynus“Dünyanın her yanında 15-20 gündür çocuklarda vaka artışı var”

Salgının başından beri hastalıktan çocukların da etkilendiğini fakat erişkinlere göre hafif geçirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, son 15-20 gündür yaşanan vaka artışına dikkat çekti:

“Aslında her yaş çocuk etkilenebiliyor ama başından beri bildiğimiz küçük çocukların daha etkilendiği şeklinde. Fakat son 15-20 gündür sadece bizde değil dünyanın her yanında özellikle Avrupa’da mesela İsviçre’de 0-9 yaş arası çocuklarda bir artış var. İsviçre’de yüzde 132 olarak bildirdiler. Pek çok ülkede artış var. 9-18 yaş arasındaki bizim ergen dediğimiz grupta da bir artış var. Erişkinde hangi organlar tutuluyorsa çocuklarda da öyle. Çocukların hastalığı daha hafif geçirdiğini ya da belirtisiz geçirdiğini hala söyleyebiliriz.”

Virüs başka hastalıkları taklit edebiliyor

Çokuğraş, çocuklarda virüsün MIS-C sendromuyla birlikte görülebildiğine ve tüm organları etkileyebildiğine vurgu yaptı:

“Yüksek ateşle seyredip değişik organların tutulmasıyla beraber giden mesela apandisit atağını taklit edebilen, kalbin tutulmasıyla ya da işte ishal, kusma giden bir takım deri dökülmeleriyle giden, beyin tutulumuyla böbrek tutulumuyla giden özel bir hastalık tablosu var. Bunu aşağı yukarı ekim ayının başından beri oldukça sık yaşıyoruz. Kendi kliniğimizde 40’a yakın böyle vaka oldu.

“Zatürre ile gelen çocuklar var”

Bunun dışında COVID’ın en sık tuttuğu organ akciğerler. Zatürre ile geliyor çocuklar bize. Hatta ağır ciddi zatürre ile gelenler var. Baştan beri böyleydi. Son günlerde sayısı birazcık arttı. Şimdilik kontrol dışı bir şey yok. Bu artış bu hızla devam ederse endişeleniyoruz.”

Aşılanmamış olmaları da risk

Çocuklarda aşılamanın da olmayışının onları açık hedef haline getirdiğine vurgu yapan Çokuğraş mutasyonlu suşların çocuklarda daha fazla etki yarattığını dile getirdi:

“Birincisi bu yeni değişime uğramış virüs, çocuklarda biraz daha fazla yayılabiliyor. İkincisi çocuklar için geliştirilmiş aşı henüz yok. Çalışmalar devam ediyor. En iyimser tabloda çocukların sonbahardan önce aşılanması pek mümkün olmayacak.

Kronik hastalığı olanlarda farklı seyredebiliyor

Çocuklar arasında kronik hastalığı olan epey bir hasta grubu var. Akciğer hastalığı olan, kalp hastalığı olan, diyabeti olan ya da bir takım ilaçlar kullandığı için bağışıklık sistemi bozulmuş olan hasta var. Bunlarda COVID çok daha ağır seyrediyor. Tıpkı erişkinlerde olduğu gibi. Onun için biraz endişeliyiz.”

[UHA Haber Ajansı, 02 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.